Στρες και άγχος

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά διαπιστώνουν ότι το άγχος επηρεάζει την κατάστασή τους με κάποιο τρόπο.
Είναι αδύνατο να το αποφύγετε εντελώς, αλλά το άγχος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες – επομένως είναι σημαντικό να μάθετε τρόπους να το διαχειρίζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το άγχος είναι επίσης συχνό, επηρεάζοντας περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ΣΚΠ είναι απρόβλεπτη, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αβεβαιότητα και η αίσθηση του αγνώστου μετατρέπονται σε άγχος. Και πάλι, υπάρχουν τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους.

Αυτό το άρθρο καλύπτει επίσης ορισμένα κοινά λάθη, σκέψης και τρόπους για να τα ξεπεράσετε.

Στρες

Οι επιπτώσεις του στρες

Το άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι ή ευερέθιστοι, καταθλιπτικοί ή χαμηλοί στη διάθεση , ή μια αίσθηση ότι είστε συγκλονισμένοι και γίνεστε πολύ απαισιόδοξοι. Άλλες κοινές εμπειρίες είναι οι διαταραχές ύπνου και οι εφιάλτες. Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα, όπως μειωμένη μνήμη, πονοκεφάλους και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής για όλους, αλλά εκτός από το να αντιμετωπίζουν φυσιολογικά καθημερινά στρες, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να αντιμετωπίσουν το απρόβλεπτο και τις πιέσεις που προκαλεί η ίδια η πάθηση. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής, όπως η ικανότητα εργασίας, η γνωστική λειτουργία, οι φιλίες και οι σχέσεις , οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών.

Εάν όλοι αυτοί οι τομείς της λειτουργικότητας επηρεάζονται από την ΣΚΠ σας, είναι πιθανό να βιώσετε περισσότερο άγχος. Είναι αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς το άγχος από τη ζωή σας, αλλά υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το διαχειριστείτε και να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Τρόποι διαχείρισης του άγχους

Μάθετε να αναγνωρίζετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Όταν νιώθετε άγχος, αναρωτηθείτε "είναι αυτό κάτι που έχω τον έλεγχο;" Εάν η απάντηση είναι ναι, κάντε οποιαδήποτε ενέργεια γνωρίζετε ότι θα ανακουφίσει το άγχος. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό. Εάν η απάντηση στην ερώτησή σας είναι αρνητική, τότε «απαλλαγείτε» από την κατάσταση που προκαλεί το άγχος.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προγραμματίστε την καθημερινότητα σας

Καθώς η ΣΚΠ είναι απρόβλεπτη, η ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για καθημερινές δραστηριότητες θα μπορούσε να μειώσει το άγχος εάν συμβεί το απροσδόκητο.

Ενημερώστε όσους πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα –όσο μικρή κι αν είναι– η ΣΚΠ να καθυστερήσει τα σχέδιά σας.

Είναι η αυτόματη αντίδρασή σας μια αληθινή αναπαράσταση του τι συμβαίνει;

Κρατήστε ένα ημερολόγιο άγχους για δύο μήνες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος.
Καταγράψτε πώς αντιδράσατε στη δυσκολία που σας προκάλεσε άγχος και επίσης πώς θα μπορούσατε να αποφύγετε την κατάσταση.

Άσκηση και συμπληρωματικές θεραπείες

Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους. Η χρήση του σώματός σας βοηθά απελευθερώνοντας το στρες και το άγχος. Η άσκηση βοηθά επίσης στον ύπνο και μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους σας.

Βρείτε συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες που σας είναι ευχάριστες. Σκεφτείτε συμπληρωματικές θεραπείες όπως μασάζ, διαλογισμός,  ενσυνειδητότητα , γιόγκα, t'ai chi ή αρωματοθεραπεία.

Χαλάρωση και αναπνοή

Διδάξτε στον εαυτό σας τεχνικές χαλάρωσης και ήρεμης αναπνοής. Μπορείτε να αγοράσετε CD και βιβλία για να σας βοηθήσουν σε αυτό ή να ρωτήσετε μια νοσοκόμα, γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας.

Αντιμετώπιση του άγχους

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι φόβοι από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αφορούν το μελλοντικό επίπεδο αναπηρίας.

Αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς – παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, είτε έχει ΣΚΠ είτε όχι – είναι πολύ δύσκολο να μην ανησυχείτε για αυτό.

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν  βοήθεια από επαγγελματίες  για να μάθουν πώς να ζουν με την αβεβαιότητα και να τους βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων στη ζωή τους.

Άλλοι βρίσκουν χρήσιμες στρατηγικές όπως αυτές:

Ζήστε μια μέρα τη φορά

Αυτό δεν σημαίνει να αναβάλλετε τον προγραμματισμό ή να θάβετε το κεφάλι σας στην άμμο, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι δεν πιστεύετε ότι τα χειρότερα θα συμβούν αύριο.

Ορίστε μια «ώρα ανησυχίας»

Κλείστε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας για να εστιάσετε στο να ανησυχείτε για πέντε λεπτά κάθε πρωί και βράδυ. Θυμηθείτε – πέντε λεπτά – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

Γράψτε μια λίστα «αντιμετώπισης του άγχους»

Τοποθετήστε το κάπου όπου μπορείτε να το δείτε για να σας υπενθυμίζουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Μερικές ιδέες για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε:

  • αναγνωρίστε το φόβο ή το άγχος σας και γράψτε το
  • πείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε πώς αισθάνεστε
  • χρησιμοποιήστε ηρεμιστική αναπνοή
  • κάντε μια δραστηριότητα που σας αρέσει για να εκτρέψετε τον εαυτό σας
  • εάν ορισμένα ειδησεογραφικά προγράμματα, περιοδικά, βιβλία ή άνθρωποι αυξάνουν τον φόβο και το άγχος σας, προσπαθήστε να τα αποφύγετε για λίγο
  • κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
  • ζητήστε μια αγκαλιά

Κόψτε το κάπνισμα (ή μην το ξεκινήσετε)

Οι άνθρωποι που καπνίζουν συχνά λένε ότι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το άγχος (και το στρες). Αλλά το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει την ΣΚΠ. Η αναπηρία εμφανίζεται με ταχύτερους ρυθμούς, η υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας μετατρέπεται νωρίτερα σε δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας και τα άτομα που καπνίζουν παρουσιάζουν περισσότερες βλάβες και υποτροπές.

Το 2021 η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για το πώς η διακοπή του καπνίσματος επηρεάζει τα άτομα με ΣΚΠ βρήκε δύο σημαντικά πράγματα.

  1. Τα επίπεδα άγχους ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερα σε άτομα που συνέχιζαν το κάπνισμα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
  2. Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν όταν οι άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα.

Ακόμη καλύτερα νέα ήταν ότι, μετά το σταμάτημα, επιβραδύνθηκε η ταχύτητα του περπατήματος και των άλλων κινήσεών τους. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός επιδείνωσης επιβραδύνθηκε στο ίδιο επίπεδο με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. 

Σκεπτικά λάθη

Υπάρχουν πολλά «λάθη σκέψης» που κάνουν οι άνθρωποι που αυξάνουν τα συναισθήματα άγχους και φόβου.
Μερικά από αυτά τα λάθη σκέψης είναι:

Σκέψη «ασπρόμαυρο» ή «όλα ή τίποτα».

Με ορισμένα συμπτώματα, για παράδειγμα  κόπωση , μπορεί να είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς «Είμαι τόσο κουρασμένος σήμερα που δεν θα αντεπεξέλθω ποτέ στη δουλειά αύριο. Στην πραγματικότητα, ίσως θα πρέπει να σταματήσω να δουλεύω εντελώς».

Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι η ξεκούραση θα σας επαναφορτίσει και θα σας δώσει ενέργεια για το αύριο, σας βοηθά να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Υπερβολική σκέψη

Το να εστιάζεις σε κάτι και να το κάνεις μεγαλύτερο από τη ζωή. Ίσως ξεχάσατε ένα σημαντικό γεγονός ή κάνατε λάθος στη δουλειά λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Αρχίζεις να πιστεύεις «Είμαι ανίκανος για απλές εργασίες. Δεν είμαι πλέον ικανός άνθρωπος».

Στην πραγματικότητα, ολοκληρώσατε με επιτυχία πολλές εργασίες στη δουλειά ή στο σπίτι εκείνη την ημέρα, αλλά το ένα λάθος έχει επισκιάσει όλα τα θετικά επιτεύγματα. Για κάθε φορά που σκέφτεστε έτσι, αντικαταστήστε τη σκέψη με δύο θετικά επιτεύγματα.

Αρνητική προκατάληψη

Εστιάζοντας στα αρνητικά. Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας εστιάζουν στο πώς ήταν στο παρελθόν και στις ικανότητες που είχαν. Αυτό μπορεί να παραβλέψει τυχόν θετικές αλλαγές στη ζωή τους που μπορεί να έχουν κάνει παρά την κατάστασή τους.

Σκέψη του «πρέπει»

Πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε κάτι. Για παράδειγμα, «θα πρέπει να μπορώ να πηγαίνω με τα πόδια το παιδί μου στο σχολείο». Το να λέτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να μπορείτε να το κάνετε, ή πρέπει να το κάνετε, αυξάνει μόνο την ενοχή, το θυμό και το άγχος – είναι καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό.

Λήψη βοήθειας από έναν επαγγελματία

Εάν το άγχος που βιώνετε είναι εντελώς συντριπτικό και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, μπορείτε να λάβετε βοήθεια – από τον γιατρό σας, τη νοσοκόμα της ΣΚΠ ή άλλο επαγγελματία υγείας ή κοινωνικής φροντίδας.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με έναν κλινικό ψυχολόγο που κατανοεί τη ΣΚΠ και το άγχος ή τον φόβο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας.

Πηγή : www.mssociety.org.uk