δωμάτιο μαγνητικής

Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται ότι αισθάνονται περιορισμένοι ή κλειστοφοβικοί κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας.
Οι σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας ( MRI ) εκτελούνται συνήθως για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) και για την παρακολούθηση της εξέλιξής της με την πάροδο του χρόνου.

Πριν κάνετε μαγνητική τομογραφία: Ζητήματα ασφάλειας

Πριν κάνετε μαγνητική τομογραφία, εσείς και ο γιατρός σας πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτός ο τύπος σάρωσης είναι ασφαλής για εσάς.

Οι ισχυροί μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας σημαίνουν ότι τα μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμφυτευμένων αντικειμένων και συσκευών, πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την περιοχή σάρωσης. Εάν έχετε  βηματοδότη , κοχλιακό εμφύτευμα ή κάποια άλλη συσκευή στο σώμα σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε μαγνητική τομογραφία ή η εξέταση μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο. Τέτοια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν πριν προγραμματίσετε την εξέταση.

Ως μέρος της συζήτησης για την ασφάλεια, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας και τον τεχνικό μαγνητικής τομογραφίας εάν έχετε τατουάζ. Αν και δεν αποκλείουν όλα τα τατουάζ να έχουν μαγνητική τομογραφία, τα μελάνια τατουάζ που περιέχουν μέταλλο όπως σίδηρο μπορεί να θερμανθούν και να προκαλέσουν εγκαύματα κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν ένα τατουάζ βρίσκεται κοντά στα μάτια, αλλά οποιοδήποτε έγκαυμα προκαλεί πόνο και δυσφορία.

Ένα τατουάζ που βρίσκεται πάνω από την περιοχή του σώματος που σαρώνεται μπορεί επίσης να παραμορφώσει την εικόνα, καθιστώντας δύσκολη ή αδύνατη την ερμηνεία της.

Και πάλι, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί εκ των προτέρων.

Εάν είστε έγκυος , μπορεί να σας συμβουλεύσουν να καθυστερήσετε τη λήψη μαγνητικής τομογραφίας. Οι σαρώσεις γενικά δεν γίνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και γίνονται μόνο κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο εάν τα οφέλη φαίνεται να υπερτερούν των κινδύνων.

Πώς γίνεται η μαγνητική τομογραφία

Εάν η μαγνητική τομογραφία έχει κριθεί ασφαλής για εσάς, θα πρέπει να φοράτε ρούχα χωρίς μεταλλικά φερμουάρ, γάντζους, κουμπώματα, κουμπιά ή διακοσμητικά στοιχεία και θα πρέπει να αφήσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα, όπως ρολόι ή κοσμήματα, έξω από τη μαγνητική τομογραφία. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε νοσοκομειακή τουαλέτα για να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας δεν έχουν μέταλλο.

Ιστορικά, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ή ύποπτα για σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν λάβει συχνά ένεση με σκιαγραφικό (που μερικές φορές αναφέρεται ως «χρωστική») που περιέχει το χημικό στοιχείο  γαδολίνιο  πριν από τη μαγνητική τομογραφία. Το γαδολίνιο χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στον εντοπισμό της ενεργού φλεγμονής στον εγκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν πονοκέφαλο, ναυτία ή ζάλη για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένεση.

Μια μελέτη που  δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 12 Μαρτίου 2019, στο περιοδικό  Radiology προτείνει ότι οι μαγνητικές τομογραφίες που εκτελούνται σε μηχανές μαγνητικής τομογραφίας 3Τ χωρίς τη χρήση του σκιαγραφικού είναι εξίσου αποτελεσματικές στην παρακολούθηση της εξέλιξης της ΣΚΠ με αυτές στις οποίες χρησιμοποιείται γαδολίνιο. Γενικά, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας χωρίς αντίθεση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων 3Τ, έχουν κάνει τις σαρώσεις χωρίς γαδολίνιο μια πιο βιώσιμη επιλογή.

Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, θα ξαπλώσετε σε ένα στενό τραπέζι που σύρεται στο άνοιγμα στο κέντρο του μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας σε σχήμα σωλήνα. Θα λάβετε οδηγίες να μείνετε ακίνητοι, επειδή η κίνηση μπορεί να θολώσει τις εικόνες.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που σαρώνεται και πόσες εικόνες λαμβάνονται.

Παρακάμπτοντας το άγχος και την κλειστοφοβία

Ο περιορισμένος χώρος και το συχνά σκοτεινό περιβάλλον σε παλαιότερους σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας συχνά προκαλούν αισθήματα κλειστοφοβίας. Τα νεότερα μηχανήματα τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ανοίγματα και καλύτερο φωτισμό και ο ίδιος ο σωλήνας είναι ανοιχτός και στα δύο άκρα, συμβάλλοντας στη μείωση της κλειστοφοβίας.

Αλλά ακόμα και με τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία;

1. Πάρτε ένα ηρεμιστικό, εάν χρειάζεται

«Όσο πιο ήρεμος είσαι και όσο λιγότερο κινείσαι, τόσο πιο γρήγορα μπαίνεις και τόσο πιο γρήγορα βγαίνεις», λέει ο Matt Gonzales, ο οποίος διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας το 2010 σε ηλικία 20 ετών και δημοσιεύει blog με το όνομα Matt Allen G.

Επειδή έχει μια «επιθετική» μορφή ΣΚΠ, λέει, έχει περάσει από αμέτρητες μαγνητικές τομογραφίες. Θυμάται ιδιαίτερα το άγχος για την πρώτη του μαγνητική τομογραφία, επειδή έχει ήπια κλειστοφοβία.

«Μου πρόσφεραν ένα ηρεμιστικό, αλλά είμαι πεισματάρης, οπότε δεν το πήρα», λέει. Προτιμά να επικεντρωθεί στη χαλάρωση, να μείνει ακίνητος και να κάνει το τεστ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σύμφωνα με τη Lorenza Clausen, τεχνολόγο ακτινολογίας στο  Νοσοκομείο Dignity Health Mercy Methodist του Σακραμέντο, η λήψη ενός ηρεμιστικού είναι μια επιλογή εάν η μαγνητική τομογραφία σας κάνει πολύ νευρικούς. Αλλά σας συμβουλεύει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν από τη μαγνητική τομογραφία, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα ηρεμιστικό για να περάσετε τη σάρωση.

Λάβετε υπόψη ότι εάν πάρετε ένα ηρεμιστικό, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε αμέσως μετά τη μαγνητική τομογραφία και θα πρέπει να κανονίσετε τον τρόπο για το σπίτι. Επιπλέον, τα ηρεμιστικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε ή να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές στην υγεία, προσθέτει η Clausen.

2. Αποκλεισμός του θορύβου

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια δυνατή εμπειρία. Ο Gonzales συγκρίνει τα κτυπήματα και τα βουητά της μηχανής με ένα εργοτάξιο.

Εάν ανησυχείτε για τον θόρυβο, η Clausen προτείνει να ζητήσετε από την μαγνητική τομογραφία ωτοασπίδες από αφρό ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Τα κανονικά εμπορικά ακουστικά δεν μπορούν να φορεθούν κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, λέει, αλλά ορισμένα εξεταστικά κέντρα μαγνητικής τομογραφίας διαθέτουν ακουστικά ακύρωσης θορύβου που μπορείτε να φορέσετε κατά τη σάρωση.

3. Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε

«Εάν οι ασθενείς είναι κλειστοφοβικοί, τους συμβουλεύω να έχουν τα μάτια τους κλειστά, γιατί αν τα ανοίξετε, βλέπετε τον εαυτό σας στο μηχάνημα», λέει  η Zulma Hernandez-Peraza, MD , νευρολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

Ενώ τα μάτια σας είναι κλειστά, μπορεί να σας βοηθήσει να οραματιστείτε τον εαυτό σας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπως μια παραλία, ένα ξέφωτο δάσους ή οποιοδήποτε άλλο μέρος με το οποίο συνδέετε να νιώθετε χαρούμενοι και ήρεμοι.

Ορισμένοι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας έχουν έναν μικρό καθρέφτη τοποθετημένο πάνω από τα μάτια σας έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε έξω από το σωλήνα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό βοηθά επίσης με την κλειστοφοβία.

4. Φέρτε έναν φίλο

Το να έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας μαζί σας στο δωμάτιο μπορεί να είναι χρήσιμο, λέει η Clausen. 

Αυτό το άτομο θα χρειαστεί επίσης να αφήσει οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα και ρούχα με μεταλλικά μέρη έξω από το δωμάτιο, όμως οποιοσδήποτε άτομο έχει καρδιακό βηματοδότη δεν μπορεί να βρίσκεται στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας.

Γενικά, ο φίλος σας μπορεί να καθίσει ή να σταθεί δίπλα στο τραπέζι μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

«Οι ασθενείς βλέπουν συχνά ένα όφελος στο να έχουν μαζί τους έναν σύζυγο, συγγενή ή φίλο στο ραντεβού», σημειώνει η Clausen. «Μπορεί να τους επιτραπεί να συνοδεύσουν τον ασθενή στο δωμάτιο για να καθίσουν κοντά, να του κρατήσουν το χέρι ή να βάλουν το χέρι στο πόδι τους, εάν το επιτρέπει η πολιτική του εξεταστικού κέντρου. Το άτομο που συνοδεύει τον ασθενή στο δωμάτιο θα πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο προσυμπτωματικού ελέγχου και να μην έχει καμία αντένδειξη για μαγνητική τομογραφία. 
Παρόλο που δεν βρίσκονται στον σαρωτή που εξετάζεται, το γεγονός ότι εισέρχονται στο δωμάτιο καθιστά επικίνδυνο εάν έχουν βηματοδότη ή άλλο εμφύτευμα. Θα τους ζητηθεί επίσης να αδειάσουν όλα τα αντικείμενα από τις τσέπες και να αφήσουν έξω από το σαρωτή.»

Τα παιδιά πρέπει πάντα να έχουν μαζί τους έναν γονέα ή άλλον κηδεμόνα κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας.

5. Μιλήστε με τον Τεχνικό

Αν και ο τεχνικός δεν είναι εκεί για να συνομιλήσει, μπορείτε σίγουρα να επικοινωνήσετε εάν αισθάνεστε άβολα ή ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας θα έχει και μικρόφωνο και ηχείο μέσα του.

«Οι τεχνολόγοι θα πρέπει να σας μιλούν πριν και μετά από κάθε σειρά φωτογραφιών. Τρία ή τέσσερα λεπτά για μια σειρά μπορεί να φαίνονται πολύς χρόνος. Η εξέταση θα πρέπει να διακόπτεται μεταξύ κάθε σειράς για να επιτρέψει στον τεχνολόγο να επικοινωνήσει μαζί σας.»

Τα περισσότερα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας διαθέτουν «ένα κουμπί κλήσης με τη μορφή σφιξίματος» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλέσετε τον τεχνολόγο εάν δεν αισθάνεστε καλά ή αγχώνεστε.

«Αλλά δεν πρέπει να προσπαθήσετε να μιλήσετε κατά τη διάρκεια της σειράς ή όταν ο θόρυβος είναι ανοιχτός, καθώς μπορεί να μετακινηθείτε ακούσια», τονίζει η Clausen. «Είναι πολύ σημαντικό να μην κινείσαι κατά τη διάρκεια της απεικόνισης.»

Πηγή : www.everydayhealth.com