woman vision problem

Τα προβλήματα όρασης είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου.

Η οπτική νευρίτιδα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της ΣΚΠ. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή και απομυελίνωση κατά μήκος του οπτικού νεύρου (το νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με το μάτι). Η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας μπορεί να υποδηλώνει σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο έχει ή θα αναπτύξει ΣΚΠ. Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας περιλαμβάνουν την οξεία έναρξη οποιουδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Μειωμένη όραση/τύφλωση στο ένα μάτι
  • Θολή όραση
  • Γκρίζα της όρασης

Σπάνια προσβάλλονται και τα δύο μάτια ταυτόχρονα με οπτική νευρίτιδα στη ΣΚΠ. Ο πόνος με την κίνηση των ματιών συνήθως συνοδεύει ή προηγείται της απώλειας όρασης και η απώλεια όρασης τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια λίγων ημερών πριν βελτιωθεί. Σχεδόν το 55 τοις εκατό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας θα έχουν ένα επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας.

Πολλές λειτουργίες εμπλέκονται στην προβολή ενός αντικειμένου. Δύο βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική όραση είναι (1) η ικανότητα σωστής απεικόνισης αυτού που φαίνεται και (2) ο σωστός συντονισμός των μυών που περιβάλλουν το μάτι και ελέγχουν τις κινήσεις του. Οποιαδήποτε ή και οι δύο από αυτές τις λειτουργίες μπορεί να επηρεαστούν από την ΠΣ.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η μειωμένη ή θολή όραση (που προκαλείται από οπτική νευρίτιδα ), η διπλή όραση ( διπλωπία ) και το τρέμουλο, οι ακούσιες κινήσεις των ματιών ( νυσταγμός ). Ενώ η οπτική νευρίτιδα προκύπτει από φλεγμονή και απομυελίνωση κατά μήκος του οπτικού νεύρου, η διπλή όραση και οι ακούσιες κινήσεις των ματιών είναι αποτέλεσμα βλαβών στο εγκεφαλικό στέλεχος, ένα τμήμα του νευρικού συστήματος μεταξύ του εγκεφάλου και του αυχενικού νωτιαίου μυελού.

Η φλεγμονή κατά μήκος του οπτικού νεύρου ή σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού πιστεύεται ότι είναι η αιτία των υποτροπών της ΣΚΠ, και εάν είναι αρκετά σοβαρή, συχνά αντιμετωπίζεται με στεροειδή. Ωστόσο, όπως και με άλλα συμπτώματα, προβλήματα όρασης στη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να προκληθούν από κόπωση, αύξηση της θερμοκρασίας, στρες και μόλυνση. Η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τυχόν σχετικών προβλημάτων όρασης.

Τύποι Οπτικών Διαταραχών

Πλήρης απώλεια όρασης, μειωμένη όραση ή θολή όραση συχνά επηρεάζει μόνο το ένα μάτι ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας που εμφανίζει οπτική νευρίτιδα. Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται ξεπλυμένα και η νυχτερινή όραση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ευαισθησία σε αντιθέσεις στο φως ή παρουσία οπών ( σκοτώματα ή «τυφλά σημεία»). Περιστασιακά, η οπτική νευρίτιδα προκαλεί πόνο κατά την κίνηση του προσβεβλημένου ματιού.

Η διπλωπία, επίσης γνωστή ως «διπλή όραση», εμφανίζεται όταν οι μύες που ελέγχουν μια συγκεκριμένη κίνηση των ματιών εξασθενούν και δεν συντονίζονται. Αν και ενοχλητική, η διπλή όραση συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς ιατρική θεραπεία. Όταν η διπλωπία εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να υποδηλώνει οξεία προσβολή.

Λιγότερο συχνή από τη διπλωπία, μια άλλη διαταραχή που προέρχεται από μυϊκή αδυναμία και απώλεια συντονισμού γύρω από το μάτι είναι ο νυσταγμός. Πρόκειται για τις ανεξέλεγκτες πλευρικές (οριζόντιες) ή πάνω-κάτω (κάθετες) κινήσεις του ματιού. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική (δεν προκαλεί οπτικά προβλήματα) ή αρκετά σοβαρή ώστε να διαταράξει την όραση. Τα αντικείμενα μπορεί να φαίνεται να πηδούν ή να κινούνται απρόβλεπτα καθώς τα δύο μάτια δεν συντονίζονται πλέον καλά μεταξύ τους. Ο νυσταγμός μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικός παρά σημαντικό πρόβλημα και συνήθως είναι προσωρινός.

Μερικά άτομα με ΣΚΠ μπορεί να εμφανίσουν σκότωμα, μια διαταραχή που προκαλεί την εμφάνιση ενός τυφλού σημείου στο κέντρο της όρασης. Μια διαφορετική διαταραχή, η ομώνυμη ημιανοψία, εμφανίζεται σπάνια, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης στο δεξιό ή αριστερό οπτικό πεδίο και των δύο ματιών.

Θεραπεία Οπτικών Διαταραχών

Κάθε φορά που προκύπτει κάποιο οπτικό πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο ή νευρο-οφθαλμίατρο. Κατά καιρούς, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι η καλύτερη θεραπεία είναι να περιμένει να υποχωρήσει η φλεγμονή και να δει αν τα οπτικά συμπτώματα εξαφανίζονται μόνα τους, επιφυλάσσοντας τη θεραπεία με στεροειδή για πιο σοβαρές κρίσεις.

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβια θεραπεία με στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής και την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης. Η ίδια θεραπεία με στεροειδή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων τύπων υποτροπών ΣΚΠ είναι συχνά αποτελεσματική στη μείωση της διάρκειας των οπτικών προβλημάτων. Αυτά χορηγούνται συνήθως μέσω ενδοφλέβιας ένεσης (IV) για μερικές ημέρες, αλλά τα στεροειδή μπορούν επίσης να χορηγηθούν από το στόμα. Ένα παράδειγμα στεροειδών υψηλής δόσης θα ήταν 1.000 mg Solu-Medrol® (IV μεθυλπρεδνιζολόνη).

Τα στεροειδή μπορούν να χορηγηθούν με δύο τρόπους. Όπως αναφέρθηκε, μια υψηλή δόση Solu-Medrol μπορεί να χορηγηθεί μέσω ενδοφλέβιας ένεσης (IV), και αυτή συχνά χορηγείται καθημερινά για τρεις έως πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Το Deltasone® (από του στόματος πρεδνιζόνη), το Decadron® (από του στόματος δεξαμεθαζόνη) ή το Medrol® (από του στόματος μεθυλπρεδνιζόνη) σε μορφή χαπιού μπορούν επίσης να χορηγηθούν από το στόμα για αρκετές ημέρες μετά την ενδοφλέβια θεραπεία ή μπορούν να ληφθούν μόνα τους χωρίς προηγούμενη IV θεραπεία. Ενώ αυτά τα κορτικοστεροειδή μπορεί να συντομεύουν τις κρίσεις ΣΚΠ και να βοηθήσουν κάποιον να αναρρώσει πιο γρήγορα, δεν έχουν αποδειχθεί πειστικά στοιχεία ότι τα κορτικοστεροειδή μπορούν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία της ΣΚΠ. Το Acthar® Gel (ACTH χορηγούμενο μέσω ένεσης) είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία των υποτροπών της ΣΚΠ.

Μια άλλη γραμμή δράσης είναι μέσω των θεραπειών τροποποίησης της νόσου (DMTs). Επί του παρόντος, 10 θεραπείες τροποποίησης της νόσου είναι εγκεκριμένες από τον FDA για τη θεραπεία των υποτροπιάζοντων μορφών ΣΚΠ. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά μπορούν να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιθέσεων, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ανάπτυξη οπτικών δυσκολιών.

Πολλές μη φαρμακευτικές επιλογές είναι επίσης διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις οπτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, ένα έμπλαστρο ματιών χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της διπλωπίας (διπλής όρασης) όταν είναι απαραίτητο, όπως όταν οδηγείτε ή διαβάζετε. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσθετες ιδέες ή θεραπείες για συγκεκριμένα οπτικά συμπτώματα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση κίτρινων φακών για τη μείωση του τόνου του φωτός για όσους αντιμετωπίζουν ευαισθησία στο φως ή πρισμάτων στα γυαλιά για να ανακατευθύνουν την εικόνα. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να βρει τρόπους απλά να προσαρμοστεί - όπως περιστρέφοντας το κεφάλι για να επιτρέψει την καλύτερη ευθυγράμμιση των ματιών.

Εάν τα προβλήματα όρασης επιμένουν, ένας οφθαλμίατρος που ειδικεύεται στη χαμηλή όραση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή συσκευών χαμηλής όρασης που περιλαμβάνουν μεγέθυνση και τροποποιήσεις υπολογιστή. Μπορεί επίσης να σχεδιάσει μια ποικιλία από χρήσιμες στρατηγικές για τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Τα άτομα με ΣΚΠ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης συχνά παρηγορούνται από το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως προσωρινά. Όπως και με άλλα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, λάβετε υπόψη ότι τα οπτικά προβλήματα στη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να επιδεινωθούν από το άγχος, την κόπωση, τη μόλυνση, ορισμένα φάρμακα ή την αύξηση της θερμοκρασίας. Όταν είναι δυνατόν, η αποφυγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ θα βοηθήσει επίσης στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης οπτικών προβλημάτων.

Σημείωση: Οι λεπτομέρειες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Οι αναγνώστες προτρέπονται έντονα να δουν τον γιατρό τους πριν κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Κριτική και επιμέλεια από τον Robert K. Shin, MD
Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας
Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών
University of Maryland School of Medicine

Πηγή : mymsaa.org