Κοπέλα με νευραλγία τριδύμου

Η νευραλγία του τριδύμου είναι μια κατάσταση που προκαλεί επώδυνες αισθήσεις παρόμοιες με ηλεκτροπληξία στη μία πλευρά του προσώπου. Αυτή η κατάσταση χρόνιου πόνου επηρεάζει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο μεταφέρει την αίσθηση από το πρόσωπό σας στον εγκέφαλό σας. Εάν έχετε νευραλγία του τριδύμου, ακόμη και η ήπια διέγερση του προσώπου σας - όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το μακιγιάζ - μπορεί να προκαλέσει ένα τράνταγμα βασανιστικού πόνου.

Μπορεί αρχικά να αντιμετωπίσετε σύντομες, ήπιες κρίσεις. Αλλά η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει μεγαλύτερες, συχνότερες κρίσεις έντονου πόνου. Η νευραλγία του τριδύμου επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα άνω των 50 ετών.

Λόγω της ποικιλίας των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας, η νευραλγία του τριδύμου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε καταδικασμένοι σε μια ζωή με πόνο. Οι γιατροί συνήθως μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη νευραλγία του τριδύμου με φάρμακα, ενέσεις ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νευραλγίας του τριδύμου μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα μοτίβα:

  • Επεισόδια έντονου πόνου, που μπορεί να μοιάζει με ηλεκτροπληξία
  • Αυθόρμητες κρίσεις πόνου ή κρίσεις που προκαλούνται από πράγματα όπως το άγγιγμα του προσώπου, το μάσημα, η ομιλία ή το βούρτσισμα των δοντιών
  • Κρίσεις πόνου που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά
  • Πόνος που εμφανίζεται με σπασμούς στο πρόσωπο
  • Κρίσεις πολλαπλών κρίσεων που διαρκούν ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο, μερικοί άνθρωποι έχουν περιόδους που δεν αισθάνονται πόνο
  • Πόνος σε περιοχές που παρέχονται από το τρίδυμο νεύρο, συμπεριλαμβανομένου του μάγουλου, της γνάθου, των δοντιών, των ούλων, των χειλιών ή λιγότερο συχνά του ματιού και του μετώπου
  • Πόνος που επηρεάζει τη μία πλευρά του προσώπου κάθε φορά
  • Πόνος εστιασμένος σε ένα σημείο ή εξαπλωμένος σε ευρύτερο μοτίβο
  • Πόνος σπάνια εμφανίζεται τη νύχτα κατά τον ύπνο
  • Επιθέσεις που γίνονται πιο συχνές και έντονες με την πάροδο του χρόνου

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν αισθάνεστε πόνο στο πρόσωπο, ιδιαίτερα παρατεταμένο ή επαναλαμβανόμενο πόνο ή πόνο που δεν ανακουφίζεται από παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αιτίες

Στη νευραλγία του τριδύμου, που ονομάζεται επίσης tic douloureux, η λειτουργία του τριδύμου νεύρου διαταράσσεται. Συνήθως, το πρόβλημα είναι η επαφή μεταξύ ενός φυσιολογικού αιμοφόρου αγγείου - σε αυτή την περίπτωση, μιας αρτηρίας ή μιας φλέβας - και του τριδύμου νεύρου στη βάση του εγκεφάλου σας. Αυτή η επαφή ασκεί πίεση στο νεύρο και προκαλεί δυσλειτουργία του.

Ενώ η συμπίεση από ένα αιμοφόρο αγγείο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες νευραλγίας του τριδύμου, υπάρχουν και πολλές άλλες πιθανές αιτίες. Μερικά μπορεί να σχετίζονται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή παρόμοια διαταραχή που καταστρέφει το περίβλημα της μυελίνης προστατεύοντας ορισμένα νεύρα. Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν όγκο που συμπιέζει το τρίδυμο νεύρο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν νευραλγία του τριδύμου λόγω εγκεφαλικής βλάβης ή άλλων ανωμαλιών. Σε άλλες περιπτώσεις, χειρουργικοί τραυματισμοί, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραύμα στο πρόσωπο μπορεί να ευθύνονται για τη νευραλγία του τριδύμου.

Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία του τριδύμου;

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και συμπληρωματικές προσεγγίσεις.

Φάρμακα

Τα αντισπασμωδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παρεμπόδιση της πυροδότησης των νεύρων είναι γενικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της TN1 αλλά συχνά λιγότερο αποτελεσματικά στην TN2. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν καρβαμαζεπίνη, οξκαρβαζεπίνη, τοπιραμάτη, γκαμπαπεντίνη, πρεγκαμπαλίνη, κλοναζεπάμη, φαινυτοΐνη, λαμοτριγίνη και βαλπροϊκό οξύ.

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη ή η νορτριπτυλίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του πόνου. Τα κοινά αναλγητικά και τα οπιοειδή δεν είναι συνήθως χρήσιμα για τη θεραπεία του αιχμηρού, επαναλαμβανόμενου πόνου που προκαλείται από την TN1, αν και ορισμένα άτομα με TN2 ανταποκρίνονται στα οπιοειδή. 

Τελικά, εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν καταφέρει να ανακουφίσει τον πόνο ή προκαλέσει ανυπόφορες παρενέργειες όπως γνωστικές διαταραχές, απώλεια μνήμης, υπερβολική κόπωση, καταστολή του μυελού των οστών ή αλλεργία, τότε μπορεί να ενδείκνυται χειρουργική θεραπεία. Δεδομένου ότι η νευραλγία του τριδύμου είναι μια προοδευτική διαταραχή που συχνά γίνεται ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα συχνά αναζητούν χειρουργική θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Διάφορες νευροχειρουργικές επεμβάσεις είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της νευραλγία του τριδύμου, ανάλογα με τη φύση του πόνου. την προτίμηση του ατόμου, τη σωματική υγεία, την αρτηριακή πίεση και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις· παρουσία σκλήρυνσης κατά πλάκας και την κατανομή της προσβολής του τριδύμου νεύρου (ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο άνω/οφθαλμικός κλάδος).

Ορισμένες επεμβάσεις γίνονται σε εξωτερικά ιατρεία, ενώ άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν μια πιο περίπλοκη επέμβαση που εκτελείται υπό γενική αναισθησία.

Ορισμένος βαθμός μούδιασμα του προσώπου αναμένεται μετά από πολλές από αυτές τις επεμβάσεις και η νευραλγία του τριδύμου συχνά επιστρέφει ακόμα και αν η διαδικασία είναι αρχικά επιτυχής. Ανάλογα με τη διαδικασία, άλλοι χειρουργικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, προβλήματα ισορροπίας, διαρροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (το υγρό που λούζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό), μόλυνση,


*TN1: Η τυπική ή "κλασική" μορφή της διαταραχής, προκαλεί ακραίο, σποραδικό, ξαφνικό κάψιμο ή πόνο στο πρόσωπο που μοιάζει με σοκ. που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως και δύο λεπτά ανά επεισόδιο. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να συμβούν διαδοχικά, που διαρκούν έως και δύο ώρες. 
*TN1: Η «άτυπη» μορφή της διαταραχής, χαρακτηρίζεται από συνεχή πόνο, κάψιμο, πόνος κάπως χαμηλότερης έντασης από τον Τύπο 1. Και οι δύο μορφές πόνου μπορεί να εμφανιστούν στο ίδιο άτομο, μερικές φορές στην ίδια στιγμή. 


Βελονισμός και άλλες ολοκληρωμένες θεραπείες ιατρικής

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων κατά μήκος των «σημείων ενεργοποίησης» για την παροχή ανακούφισης από τον πόνο. Μερικά άτομα με νευραλγία τριδύμου αναφέρουν ότι ο βελονισμός βοηθά στη μείωση της έντασης ή/και της συχνότητας των εξάρσεων.

Ο διαλογισμός, οι κλινικές ευεξίας και τα προγράμματα τροποποίησης του τρόπου ζωής είναι επίσης επιλογές για όσους αναζητούν πιο φυσικές θεραπείες νευραλγίας τριδύμου ή μια συμπληρωματική θεραπεία μετά την επέμβαση.

Φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με νευραλγία τριδύμου

Αν και δεν είναι θανατηφόρος, ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου και το άγχος που προκαλεί μπορεί να διαβρώσει την ποιότητα ζωής όχι μόνο για το άτομο που υποφέρει, αλλά και για τους γύρω του. Η κατανόηση της σοβαρότητας του πόνου που βιώνει το άτομο και η προσαρμογή είναι τα πρώτα βήματα για τη φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με νευραλγία τριδύμου. 

Άλλα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βοηθήστε τον αγαπημένο σας να παραμείνει σε καλό δρόμο με τα φάρμακά του και επικοινωνώντας για την επιτυχία της θεραπείας.
  • Ενθάρρυνση επισκέψεων σε γιατρό και διερεύνηση άλλων επιλογών θεραπείας όταν τα φάρμακα σταματήσουν να λειτουργούν.
  • Βοηθώντας τον εντοπισμό και τον συντονισμό των ραντεβού με γιατρούς που μπορούν να προσφέρουν αξιολογήσεις και δεύτερες απόψεις.

Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε στενά με έμπειρους και συμπονετικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε άτομο.

Πηγές : www.mayoclinic.org | www.aans.org | www.ninds.nih.gov