Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι με 30 λεπτά ή περισσότερο έκθεση στον ήλιο καθημερινά και που ζουν σε περιοχές με αυξημένο υπεριώδες φως του περιβάλλοντος, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ. 

Αυτά τα ευρήματα, από ερευνητές που συμμετέχουν στο Δίκτυο Παιδιατρικών Κέντρων ΣΚΠ που υποστηρίζεται από την National MS Society, ευθυγραμμίζονται με μελέτες σε ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και συμβάλλουν σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκθεση στον ήλιο και η βιταμίνη D που απορροφάται μέσω της έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από ΣΚΠ.

Η ηλιακή ακτινοβολία και η βιταμίνη D είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ζωής (μέσω της οποίας το δέρμα παράγει βιταμίνη D) και τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο συχνή σε γεωγραφικά πλάτη που είναι πιο μακριά από τον ισημερινό και λιγότερο συχνή σε περιοχές πιο κοντά στον ισημερινό – ένας παράγοντας που υποδηλώνει επίσης την επίδραση της έκθεσης στο ηλιακό φως στην ΣΚΠ.

Οι συγγραφείς χορήγησαν ερωτηματολόγια σε 332 άτομα που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από την ηλικία των 18 ετών (ή στους γονείς τους) και σε 534 άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερωτήσεις εξέτασαν τον ημερήσιο χρόνο που δαπανάται στον ήλιο το έτος πριν από τη γέννηση και το πρόσφατο έτος πριν από τη διάγνωση της ΣΚΠ. Η έκθεση στο υπεριώδες φως του περιβάλλοντος προσδιορίστηκε με βάση την τοποθεσία. Η ομάδα εξέτασε επίσης άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ΣΚΠ, όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, το υπερβολικό βάρος και η μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο μεγαλύτερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους (περισσότερο από 30 λεπτά) και η ζωή σε περιοχή με υψηλότερη υπεριώδη ακτινοβολία συνδέθηκαν με μειωμένους κινδύνους παιδικής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτή η σχέση ίσχυε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ΣΚΠ.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D και της έκθεσης στον ήλιο και της ανάπτυξης παιδιατρικής ΣΚΠ.

Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health και την National MS Society.
 
Βιταμίνη D: Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία επιτρέπει στο σώμα μας να παράγει τη δική του βιταμίνη D με απορρόφηση μέσω του δέρματος. Οι συγγραφείς συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρησιμοποιώντας αντηλιακή προστασία όπως απαιτείται, ειδικά για παιδιά που είναι πρώτου βαθμού συγγενείς ατόμων με ΣΚΠ. Αλλά με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και τη χρήση αντηλιακού, η έκθεση στον ήλιο είναι συχνά περιορισμένη.

Επίσης, για μερικούς, η έκθεση στη ζέστη μπορεί προσωρινά να κάνει τα συμπτώματα της ΣΚΠ να αισθάνονται χειρότερα. Οι πηγές τροφής της βιταμίνης D περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια (σολομός ή τόνος), οι κρόκοι αυγών, το χοιρινό και το γάλα. Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πέτρες στα νεφρά, απώλεια οστού, σύγχυση και ναυτία.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ή τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης του παιδιού σας για να καθορίσετε τη δόση που θα πρέπει να λάβει.
 
Παιδική ΣΚΠ: Λιγότερα από 5.000 παιδιά και έφηβοι ζουν με ΣΚΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότεροι από 10.000 παγκοσμίως. Η σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά δεν είναι τόσο διαφορετική από τη σκλήρυνση κατά πλάκας στους ενήλικες.

Πηγή : www.nationalmssociety.org