τρόφιμα
Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πάνω από 300 διαφορετικές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας, που είναι κρίσιμες όχι μόνο για την λειτουργία του μεταβολισμού, της πέψης  και της θρέψης αλλά και για την ίδια την ζωή. 
 
Μερικά από το πιο ηχηρά συμπτώματα της ανεπαρκούς πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν συχνές και επίπονες μυϊκές κράμπες, τικ προσώπου και κορμού, κακή ποιότητα ύπνου , υπνηλία και αϋπνίες, κόπωση,  αλλά και χρόνιο πόνο συνοδευόμενο συχνά και από φλεγμονές. Είναι σημαντικό λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο θα προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα μαγνησίου από την τροφή μας, αλλά και ότι η ίδια η τροφή δεν θα μας στερεί μαγνήσιο!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλιστεί η ισορροπία του μαγνησίου στον οργανισμό μας;

1. Να μην πίνουμε ανθρακούχα ποτά σε τακτική βάση.
Τα φωσφορικά άλατα, ουσίες που απαντάται σε όλα σχεδόν τα σκούρα αναψυκτικά, συνδέονται με το μαγνήσιο στο εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα δημιουργώντας ένα αδιάσπαστο σύμπλοκο, καθιστώντας το μαγνήσιο μη διαθέσιμο από τον οργανισμό.

2. Να μην τρώμε συχνά  έτοιμα γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες ή άλλα γλυκά του εμπορίου.
Η ραφιναρισμένη-επεξεργασμένη ζάχαρη των έτοιμων γλυκών του εμπορίου, κάνει το σώμα να αποβάλλει το πολύτιμο μαγνήσιο μέσω των νεφρών και άρα δημιουργείται έλλειψη μαγνησίου. Εάν εμείς θέλουμε να παρασκευάσουμε γλυκά, είναι καλό να έχουν λιγότερη και καστανή ή μαύρη ζάχαρη.

3. Νιώθουμε πολύ άγχος στη ζωή μας; Είναι φαύλος κύκλος!
Το συναισθηματικό στρες είναι μια από τις κύριες αιτίες της ανεπάρκειας μαγνησίου ενώ από την άλλη μεριά, η ίδια η έλλειψη μαγνησίου τείνει να μεγεθύνει την αντίδραση του οργανισμού μας στο στρες, επιδεινώνοντας το όλο πρόβλημα.

4. Να μην πίνουμε πολύ καφέ, τσάι ή άλλα καφεϊνούχα ποτά μέσα στην ημέρα.
Αν πίνουμε ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα ενεργειακά ποτά τακτικά, τότε αυξάνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την έλλειψη του μαγνησίου. Η παρουσία καφεΐνης στον οργανισμό, δίνει το σήμα στα νεφρά να αποβάλλουν επιπλέον μαγνήσιο, ανεξάρτητα από την κατάσταση του σώματος, προκαλώντας έτσι σοβαρό έλλειμμα μαγνησίου στον οργανισμό.

5. Να προσέχουμε την λήψη διουρητικών, των φάρμακων για την καρδιά, τις θεραπείες για το άσθμα, την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή την θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων.
Οι επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων στον οργανισμό μεταξύ άλλων, αποδεδειγμένα  μειώνουν τα επίπεδα του μαγνησίου στο σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση της απώλειας  μέσω απέκκρισης του από τους νεφρούς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ένα ακολουθείτε τέτοιες αγωγές ως προς το αν πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα μαγνησίου.

6. Να μην πίνουμε περισσότερο από επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.
Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ μειώνει την διάθεση του μαγνησίου στα κύτταρα, αυξάνοντας την απέκκριση του από τα νεφρά. Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο και για την μειωμένη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D, κάτι που συντελεί σε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Τροφές πλούσιες σε Μαγνήσιo

Πλούσια σε μαγνήσιο Ανά 100 γραμμάρια
Φύκια 760 mg
Κακάο 350 mg
Σοκολάτα υγείας 290 mg
Αμύγδαλα 255 mg
Αράπικα φυστίκια 180 mg
Αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως 155 mg
Αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως 150 mg
Σπόροι ή αλεύρι σόγιας 250 mg
Ξερά φασόλια 160 mg
Παντζάρια 113 mg
Ξερά σύκα 90 mg
Ξερά βερίκοκα 65 mg
Χουρμάδες 60 mg
Αλεύρι καλαμποκιού 86 mg
Σπανάκι 60 mg


ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΕΣΤ : Εάν νιώθετε αρκετά από τα ακόλουθα συμπτώματα, είναι πιθανό να έχετε έλλειψη μαγνησίoυ:

Ενδεχόμενα νευρολογικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίoυ:

Η επάρκεια του μαγνησίoυ είναι απαραίτητη για την αγωγιμότητα των νεύρων και για την πολύτιμη ηλεκτρολυτική ισορροπία που επηρεάζει μεταξύ άλλων και το νευρικό σύστημα. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μαγνησίoυ συνδέονται πολλές φορές με αλλαγές προσωπικότητας και με κατάθλιψη:
  • Άγχος.
  • Στιγμές  υπερκινητικότητας.
  • Δυσκολία στο να κοιμηθείτε.
  • Δυσκολία στο να παραμείνετε κοιμισμένοι.
Ενδεχόμενα νευρομυϊκά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίoυ:

Το μαγνήσιo είναι απαραίτητο στοιχείο για την χαλάρωση των μυών και χωρίς αυτό οι μύες μας είναι σε μια διαρκή κατάσταση συστολής.
  • επώδυνες μυϊκές συσπάσεις
  • συχνές κράμπες στους μυς
  • ινομυαλγία
  • τικ προσώπου και κορμού
  • συσπάσεις ματιών ή ακούσιες κινήσεις των ματιών

Εάν παρουσιάζετε αρκετά από αυτά τα συμπτώματα χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτία και για αρκετό χρονικό διάστημα  πέραν του μηνός, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε ενδεχόμενα κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Παράλληλα μειώστε τις τροφές που ευθύνονται για την αυξημένη αποβολή του μαγνησίoυ από τον οργανισμό.

Πηγή: www.diaitologia.gr