Γυναίκες σχέδιο

Τα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και οι εξάψεις και η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ να αισθάνονται χειρότερα. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι η ΣΚΠ αλλάζει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Είναι ένας τομέας που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πολύ, αλλά εξετάσαμε μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε:

Τι είναι η εμμηνόπαυση και πότε συμβαίνει;

Η εμμηνόπαυση είναι όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν μεγάλο μέρος ή οποιοδήποτε μέρος της ορμόνης οιστρογόνου. Οι ωοθήκες σταματούν επίσης να απελευθερώνουν ωάρια. Σηματοδοτεί τη στιγμή που μια γυναίκα δεν μπορεί πλέον να κάνει ένα μωρό.

Συμβαίνει σε κάθε γυναίκα, συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ιατρικών θεραπειών, χειρουργικών επεμβάσεων ή ως αποτέλεσμα κάποιων καταστάσεων υγείας. 

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Με την εμμηνόπαυση, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε:

  • εξάψεις, σύντομες ξαφνικές αισθήσεις θερμότητας, συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, που μπορεί να κάνουν το δέρμα σας κόκκινο και ιδρωμένο
  • νυχτερινές εφιδρώσεις
  • δυσκολία στον ύπνο
  • μειωμένη σεξουαλική ορμή
  • προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • πονοκεφάλους

Άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κολπική ξηρότητα και πόνος, φαγούρα ή ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ
  • αλλαγές στη διάθεση, όπως κακή διάθεση ή άγχος
  • αίσθημα παλμών – καρδιακοί παλμοί που ξαφνικά γίνονται πιο αισθητοί
  • δυσκαμψία των αρθρώσεων, πόνοι
  • μειωμένο μέγεθος μυών
  • νέα ή πιο συχνά προβλήματα ουροδόχου κύστης

Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η εμμηνόπαυση προκαλεί ένα σύμπτωμα. Ή αν είναι κάτι εντελώς άλλο. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο να τα διαχειριστείτε. 

Τι είναι η περιεμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση - πριν σταματήσουν οι περίοδοι σας. Είναι όταν οι ωοθήκες έχουν αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν και μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σταθερά ή να έρχονται και να παρέρχονται. Μπορεί να έχετε περισσότερα από ένα συμπτώματα τη φορά.  

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει τις υποτροπές ή την εξέλιξη της ΣΚΠ;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επίδραση της εμμηνόπαυσης στις υποτροπές ή την εξέλιξη της ΣΚΠ. 

Έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι μετά την εμμηνόπαυση η αναπηρία μπορεί να επιδεινωθεί λίγο πιο γρήγορα από πριν. Αλλά δύο πιο πρόσφατες μελέτες δεν το βρήκαν αυτό. Ένα από αυτά υποδηλώνει επίσης ότι οι υποτροπές συμβαίνουν λιγότερο συχνά μετά την εμμηνόπαυση.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες, καλής ποιότητας ερευνητικές μελέτες για να μάθουμε περισσότερα. 

Μπορούν οι εξάψεις να επηρεάσουν τα συμπτώματά μου για την ΣΚΠ;

Σε μια έρευνα, μερικές γυναίκες ανέφεραν ότι οι εξάψεις που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση έκαναν την υπάρχουσα κόπωση και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης να φουντώνουν μέχρι να ηρεμήσουν ξανά. Και ανεξάρτητα από τα επίπεδα των ορμονών σας, το αίσθημα ζέστης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 
Είναι αυτά τα συμπτώματα της ΣΚΠ ή η εμμηνόπαυση;

Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να πείτε εάν ορισμένα από τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την ΣΚΠ ή την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλυθεί για συμπτώματα όπως χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα ουροδόχου κύστης και κόπωση. 

Εάν πιστεύετε ότι αυτά τα συμπτώματα ή αυξήσεις σε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, μιλήστε με το γιατρό σας. HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα για πολλές γυναίκες. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλες αιτίες, ώστε να μπορείτε να βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να τις διαχειριστείτε. 

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική μου υγεία;

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από την εμμηνόπαυση και από την ΣΚΠ. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν το ένα ή και τα δύο προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η προσθήκη ή η αλλαγή φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει, επομένως μην υποφέρετε σιωπηλά.

Εάν παρατηρείτε προβλήματα με τη διάθεση ή την ψυχική σας υγεία, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μπορεί η HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) να βοηθήσει στην εμμηνόπαυση ή με την ΣΚΠ;

Δεν έχει γίνει πολύ συγκεκριμένη έρευνα για το πόσο καλά λειτουργεί η HRT όταν κάποιος έχει ΣΚΠ. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ΣΚΠ επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της HRT.

Τα δισκία, τα έμπλαστρα, τα τζελ και τα εμφυτεύματα HRT μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από γυναίκες με ΣΚΠ.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει εάν μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς.  

Μπορεί η HRT να βοηθήσει με την ΣΚΠ μου;

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν η HRT μπορεί να βοηθήσει με την ΣΚΠ. Τα στοιχεία από την έρευνα είναι μικτά.   

Μερικές μικρές μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη οιστρογόνων είχε οφέλη για τις γυναίκες με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Το 2016, μια μελέτη εξέτασε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που έλαβαν την ορμόνη οιστριόλη μαζί με τη θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMT) οξική γλατιραμέρη. Είχαν σχεδόν τις μισές υποτροπές από γυναίκες που έπαιρναν μόνο το DMT.

Χρειαζόμαστε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για να έχουμε καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα. Αλλά αν θέλετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η HRT μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Πηγή : www.mssociety.org.uk