Τα προβλήματα με τον τρόπο που μιλάτε μπορεί να είναι σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας για μερικούς ανθρώπους. Οι διαταραχές της ομιλίας με ΣΚΠ περιλαμβάνουν σύγχυση της ομιλίας και προβλήματα με την ποιότητα της φωνής σας (δυσαρθρία) και δυσκολία στην ανάμνηση συγκεκριμένων λέξεων (δυσφασία).

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να συμμετέχει στο να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προβλήματα ομιλίας.

Τι είναι τα προβλήματα ομιλίας;

Προβλήματα λόγου μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ΣΚΠ. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι σχετικά ήπιοι και διαχειρίσιμοι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής ή στα πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης. Ωστόσο, ο αντίκτυπος οποιωνδήποτε αλλαγών στην ομιλία θα είναι πολύ ατομικός. Για παράδειγμα, μια ήπια δυσκολία θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση σε εσάς στη δουλειά. Ή μια μεγαλύτερη αλλαγή μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε εσάς, αν τείνετε να μιλάτε με λιγότερα άτομα που σας γνωρίζουν καλά.

Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στην ομιλία και την επικοινωνία στη ΣΚΠ περιλαμβάνουν:

  • σύγχυση του λόγου
  • προβλήματα με την ένταση, τη δύναμη ή την ποιότητα της φωνής σας
  • αδυναμία των μυών του θώρακα, δυσκολεύοντας την αναπνοή και την ομιλία
  • δυσκολία στη μνήμη συγκεκριμένων λέξεων
  • δυσκολία παρακολούθησης μεγαλύτερων ή πιο περίπλοκων συνομιλιών.

Τα άτομα με πιο προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο ρυθμός και ο τονισμός της ομιλίας τους διαταράσσονται, ίσως με αποτέλεσμα να ακούγονται «ρομποτικά». Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως σάρωση ομιλίας.

Τι προκαλεί προβλήματα ομιλίας;

Οι διαταραχές του λόγου στη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκληθούν από αδυναμία ή έλλειψη συντονισμού στους μύες που χρησιμοποιούνται στην ομιλία. Αυτό ονομάζεται δυσαρθρία. Προβλήματα ομιλίας μπορεί επίσης να προκύψουν από αδυναμία των μυών του στήθους, επηρεάζοντας την αναπνοή και την παραγωγή αναπνοής για να μιλήσετε.

Η ομιλία περιλαμβάνει πολλά μέρη του σώματος που πρέπει να συνεργαστούν. Αυτό περιλαμβάνει τους πνεύμονες, το διάφραγμα, τις φωνητικές χορδές, τα χείλη, τη γλώσσα και τη ρινική κοιλότητα.

Η βλάβη που προκαλείται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας στις περιοχές του  κεντρικού νευρικού συστήματος  που ελέγχουν οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία μπορεί να επηρεάσει την ομιλία σας. Ομοίως,  η κόπωση ή η  αδυναμία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας.

Τι μπορώ να κάνω εάν έχω προβλήματα ομιλίας;

  • Προσπαθήστε να μιλάτε αργά και τακτικά. Προσπαθήστε να κρατάτε σύντομες προτάσεις.
  • Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προγραμματίσετε σημαντικές συζητήσεις όταν αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι, καθώς η κούραση μπορεί να κάνει την επικοινωνία πιο δύσκολη.
  • Αξιοποιήστε στο έπακρο τις μη ομιλικές πτυχές της επικοινωνίας, όπως έκφραση προσώπου, χειρονομίες και ακόμη και αναφορά σε φωτογραφίες, γραπτά πράγματα ή αντικείμενα
  • Η χρήση email ή γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι ευκολότερη από το να μιλήσετε σε κάποιον στο τηλέφωνο όταν η ομιλία είναι δύσκολη
  • Ελέγξτε με τον ακροατή σας ότι καταλαβαίνει τι λέτε. Εάν υπάρχουν προβλήματα, αυτό μπορεί να αποφύγει παρεξηγήσεις.
  • Σχεδιάστε και υποστηρίξτε πιο σύνθετες συνομιλίες κάνοντας γραπτές σημειώσεις και αναφερόμενοι σε αυτές.

Πηγή : mstrust.org.uk