Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια συμπληρωματική θεραπεία που χρησιμοποιείται μερικές φορές από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο βελονισμός είναι ένα στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Αυτό λέει ότι η υγεία εξαρτάται από τη ζωτική δύναμη ή τη ροή ενέργειας του σώματος (Qi). Το Qi κινείται με ομαλό και ισορροπημένο τρόπο μέσα στο σώμα κατά μήκος μονοπατιών που ονομάζονται μεσημβρινοί. Εάν το qi γίνει ανισόρροπο ή μπλοκαριστεί, μπορεί να προκληθεί ασθένεια. Χρησιμοποιώντας λεπτές βελόνες σε βασικά σημεία του σώματος, ο βελονιστής μπορεί να ενεργοποιήσει τη θεραπευτική απόκριση του ίδιου του σώματος και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας.

Μια αμερικανική έρευνα σε 1.000 άτομα με ΣΚΠ διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους πέντε είχε χρησιμοποιήσει βελονισμό, κυρίως για  πόνο ή  άγχος. Περίπου οι μισοί είπαν επίσης ότι η κόπωση, η κατάθλιψη, η σπαστικότητα και τα προβλήματα ύπνου βελτιώθηκαν. Παρά τη μεγάλη ανέκδοτη υποστήριξη για τον βελονισμό για συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπήρξε περιορισμένη έρευνα στην περιοχή. Αυτές οι μελέτες που έχουν αναφερθεί έτειναν να είναι μικρές – συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων περιπτώσεων, συχνά στερούνται ελέγχου, οι περιγραφές των πρωτοκόλλων θεραπείας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ασυνεπείς και υπήρξε έλλειψη στατιστικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

Περίληψη της έρευνας
Ακολουθούν τα ευρήματα ορισμένων από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Μια ανασκόπηση εξέτασε την έρευνα στον βελονισμό για μια σειρά παθήσεων εκτός της ΣΚΠ. Αυτό βρήκε κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει με ορισμένους, αλλά όχι όλους, τύπους πόνου.

Μια ανασκόπηση του 2014, 12 μελετών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που πολλές από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός ήταν επιτυχής στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ - συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής, της κόπωσης, της σπαστικότητας και του πόνου, οι κακοί σχεδιασμοί της μελέτης καθιστούσαν δύσκολη την εξαγωγή σταθερών συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

Μια μελέτη του 2017 που εξέταζε τις επιπτώσεις του βελονισμού σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας με δυσκολίες στο περπάτημα συνέκρινε τον αληθινό βελονισμό με τον ψευδή βελονισμό. Από εκείνους που έλαβαν αληθινό βελονισμό, το 95% είδε βελτίωση στο περπάτημα, όπως μετρήθηκε με το χρονομετρημένο τεστ βάδισης 25 ποδιών, σε σύγκριση με το 45% στην ομάδα ψευδούς θεραπείας.

Μια άλλη μελέτη του 2017 στην Κίνα, που συνέκρινε πάλι τον αληθινό βελονισμό με τον ψευδή βελονισμό, έδειξε θετική επίδραση σε άτομα με ΣΚΠ που έλαβαν αληθινό βελονισμό με μειωμένες βαθμολογίες EDSS που παρατηρήθηκαν στους 3 και 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν διατηρήθηκε στους 12 ή 24 μήνες.

Μια ανασκόπηση του 2018 του βελονισμού για σπαστικότητα σε μια σειρά από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΣΚΠ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ότι ο βελονισμός (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροβελονισμού) θα μπορούσε να μειώσει τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μια περαιτέρω βιβλιογραφική ανασκόπηση της χρήσης του βελονισμού στη ΣΚΠ πραγματοποιήθηκε το 2021. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 31 άρθρα. Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο ο παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός όσο και ο βελονισμός του τριχωτού της κεφαλής φάνηκε να βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η κόπωση, ο πόνος, οι δυσκολίες στο περπάτημα και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και να μειώνουν τις υποτροπές.

Μια μελέτη το 2021 εξέτασε εάν τα επίπεδα κυτοκινών επηρεάζονταν από τον βελονισμό σε άτομα με ΣΚΠ. Οι κυτοκίνες διαδραματίζουν ρόλο στη δραστηριότητα της νόσου στη ΣΚΠ και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κυτοκινών σε άτομα με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση του βελονισμού στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQoL). 66 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες – πραγματικό βελονισμό, εικονικό βελονισμό και μια ομάδα αναφοράς. Τα επίπεδα στον ορό 11 προ- και αντιφλεγμονωδών κυτοκινών αξιολογήθηκαν στην έναρξη, μετά από δύο και τέσσερις εβδομάδες θεραπείας και τέσσερις εβδομάδες μετά την τελική θεραπεία. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα κυτοκίνης στο πλάσμα μεταξύ των τριών ομάδων, ούτε υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. 

Υπάρχει ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται, οι οποίες περιλαμβάνουν ομάδες ελέγχου, σαφέστερες περιγραφές των πρωτοκόλλων θεραπείας που χρησιμοποιούνται και καλύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το εάν υπάρχουν οφέλη από τη χρήση του βελονισμού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παρά ορισμένα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διατυπωθούν ισχυρισμοί υπέρ ή κατά της χρήσης του βελονισμού στη σκλήρυνση κατά πλάκας και ο μηχανισμός του δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, γενικά θεωρείται ασφαλές όταν παρέχεται από έμπειρο, εκπαιδευμένο ιατρό χρησιμοποιώντας αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που διατηρούν επαγγελματικά πρότυπα για τον βελονισμό.

Πηγή: mstrust.org.uk