Το αλκοόλ δεν σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ), αλλά συγκεκριμένα η κατανάλωση μπύρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση.

Η συσχέτιση, ωστόσο, περιορίστηκε από έναν μικρό αριθμό συμπεριλαμβανόμενων μελετών. «Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω προοπτικές μελέτες μεγάλης κλίμακας για να επαληθευτεί αυτό το συμπέρασμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, « Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υπερβολικό κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης: μια μελέτη παρατήρησης μετα-ανάλυσης », δημοσιεύτηκε στο São Paulo Medical Journal.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο, την εξέλιξη και/ή τη σοβαρότητα της ΣΚΠ. Η χρήση αλκοόλ έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες παθήσεις, αλλά το αν επηρεάζει συγκεκριμένα τον κίνδυνο ΣΚΠ παραμένει θέμα συζήτησης.

Ενώ ορισμένες μελέτες αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο ΣΚΠ με την κατανάλωση αλκοόλ, άλλες έχουν αναφέρει χαμηλότερο κίνδυνο ή καθόλου συσχέτιση.

Ερευνητές στην Κίνα πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών σχετικά με το θέμα για να διευκρινίσουν αυτή τη σχέση.

Συμπεριλήφθηκαν εννέα μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 211.396 ατόμων και 10.407 ασθενών με ΣΚΠ. Από αυτές, πέντε μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική και μία στο Ιράν.

Σε οκτώ από τις μελέτες, η χρήση αλκοόλ ερευνήθηκε μεταξύ ασθενών με ΣΚΠ και ομάδων ελέγχου. Η υπόλοιπη μελέτη ήταν μια προοπτική μελέτη που παρακολούθησε μια μεγάλη ομάδα γυναικών και παρακολούθησε τη χρήση αλκοόλ και αν αργότερα ανέπτυξαν ΣΚΠ.

Μια συγκεντρωτική ανάλυση όλων αυτών των μελετών δεν αποκάλυψε καμία σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης αλκοόλ και του κινδύνου ΣΚΠ. Ωστόσο, περαιτέρω αναλύσεις υποομάδας έδειξαν ότι η κατανάλωση μπύρας συγκεκριμένα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή η ανάλυση βασίστηκε σε ευρήματα μόνο σε δύο από τις μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τα συμπεράσματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρόσληψη αλκοόλ είχε μια σαφή συσχέτιση με τον κίνδυνο ΣΚΠ σε άνδρες και γυναίκες, «αν και οι τάσεις προστατευτικής ή επιβλαβούς επίδρασης δεν συνδέονταν με καμία στατιστικά σημαντική διαφορά», έγραψαν οι ερευνητές.

Συνολικά, «αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ η πρόσληψη μπύρας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης», έγραψαν οι ερευνητές.

Το ότι οι περισσότερες από τις μελέτες περιελάμβαναν συμμετέχοντες που ανακαλούσαν προηγούμενη χρήση αλκοόλ σηματοδοτεί έναν περιορισμό της μελέτης, είπαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι η παρατήρησή τους «χρειάζεται περαιτέρω επαλήθευση μέσω μιας μεγάλης κλίμακας προοπτικής μελέτης κοόρτης».

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com