Τι ρόλο παίζει η κίνηση των ματιών στη πολλαπλή σκλήρυνση

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neurology, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash αποκάλυψαν ότι τα μέτρα κίνησης των ματιών μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της παρουσίας και της εξέλιξης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβη στο προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών και γνωστικών προβλημάτων, ανάλογα με τη θέση και τη συχνότητα επαναλαμβανόμενων επιθέσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύστημα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ισορροπίας, μπερδεμένη ομιλία, τρόμο, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, παράλυση και τύφλωση. Σε αντίθεση με τα σωματικά προβλήματα, τα οποία αναγνωρίζονται και παρακολουθούνται εύκολα, τα γνωστικά ζητήματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα και οι αλλαγές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

Ακολουθώντας απλές οπτικές εντολές, η κίνηση του ματιού έχει αποδειχθεί ότι αντικατοπτρίζει τις γνωστικές ή νοητικές μας διαδικασίες. 

«Τα τελευταία 10 χρόνια, οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι τα μέτρα κίνησης των ματιών μπορούν να αποκαλύψουν μη φυσιολογικές γνωστικές διεργασίες σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε όλα τα στάδια της νόσου, ακόμη και όταν υπάρχει μόνο υποψία διάγνωσης. Επιπλέον, μπορέσαμε να δείξουμε ότι ο βαθμός της ανωμαλίας αυξάνεται με τη διάρκεια της νόσου», σχολίασε η Δρ Joanne Fielding από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash.

Η ικανότητα παρακολούθησης των διαφόρων συμπτωμάτων της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του ασθενούς, ειδικά για τον προσδιορισμό του εάν η νόσος εξελίσσεται ή ότι μια συγκεκριμένη θεραπεία εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με την Δρ Fielding, το πρωταρχικό πλεονέκτημα αυτών των μέτρων έγκειται στην ευαισθησία τους, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου, και στην ευκολία χρήσης τους. 

«Προτείνουμε ότι μπορεί να είναι δυνατόν, επομένως, να χρησιμοποιηθούν μέτρα οφθαλμικής κίνησης για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, ειδικά δεδομένου ότι οι γνωστικές αλλαγές πιστεύεται ότι είναι από τις πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται στη σκλήρυνση κατά πλάκας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου με την πάροδο του χρόνου και για την παρακολούθηση των απαντήσεων σε θεραπευτική αγωγή. Αυτοί είναι οι στόχοι των συνεχιζόμενων μελετών μας», είπε η Δρ Fielding.

Πηγή: www.monash.edu