Πότε η υποτροπή δεν είναι υποτροπή;

Σας έχουν πει ποτέ ότι έχετε ψευδο υποτροπή;

Θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη μου φορά! Ήταν πίσω στο 2007, μόλις είχα γιορτάσει τα 30ά μου γενέθλια και είχα αρχίσει να βιώνω τη φοβερή "αγκαλιά" με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Ήμουν αρκετά φρέσκια στο ταξίδι μου με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, περίπου 7 μήνες από τη διάγνωση, αλλά είχα διαβάσει για την "αγκαλιά" με την ΣΚΠ, οπότε σκέφτηκα ότι η αίσθηση που μοιάζει με βελονιά στα πλευρά μου πιθανότατα σχετιζόταν με την ΣΚΠ.

Είχα επίσης ένα τρομερό κρύωμα και η δεξιά πλευρά του κορμού μου είχε αρχίσει να μουδιάζει εντελώς. Επικοινώνησα με τον γιατρό μου καθώς πήγαινα σπίτι με βροχή και νιώθοντας άθλια, εξέφρασα την ανησυχία μου ότι είχα υποτροπή.

Αλλά είπε, "Μπορώ να ακούσω ότι έχεις κρυώσει, και μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων. Πιθανότατα απλά έχεις μια ψευδο υποτροπή. Πήγαινε σπίτι και ξεκουράσου!"

Χα, σκέφτηκα, δεν το έχω ξανανιώσει αυτό. Ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό και επώδυνο, για να μην πω περίεργο με όλο το συναίσθημα που ένιωθα στη μία πλευρά του κορμού μου. Όταν ντυνόμουν, ένιωσα σαν να έβαζα ρούχα στο σώμα κάποιου άλλου και όχι στο δικό μου!

Στο τέλος, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν μια γνήσια υποτροπή, καθώς διήρκεσε για πολύ περισσότερο από ένα μήνα αφού το κρυολόγημά μου είχε υποχωρήσει και πήρα θεραπεία για αυτό. Αλλά από τότε, πάντα ένιωθα ότι ο όρος "ψευδο υποτροπή", για κάτι που στην πραγματικότητα αισθάνεσαι πολύ αληθινό, είναι λίγο περίεργο!

Αύξηση της θερμοκρασίας

Καθώς το γράφω στην πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί, στην πραγματικότητα έχω μια ψευδο υποτροπή αυτή ακριβώς τη στιγμή. Στο δεξί μου χέρι και πόδι, έχω ένα αίσθημα καψίματος, μυρμηγκιάσματος και αισθάνομαι σαν να κοιμάται το μισό σώμα μου. Ξέρω ότι αυτό οφείλεται στη ζέστη. Όταν η θερμοκρασία του σώματος μας αυξάνεται, τα νευρικά μας σήματα επιβραδύνονται και σε περιοχές που η ΣΚΠ έχει προηγουμένως καταστρέψει, τα παλιά συμπτώματα μπορεί να φουντώσουν.

Υπάρχουσες λοιμώξεις

Αλλά δεν είναι μόνο η ζέστη που μπορεί να το κάνει αυτό, όπως έχω ήδη αναφέρει, το 2007 ο γιατρός μου  πίστευε ότι τα συμπτώματά μου προκλήθηκαν από το κρυολόγημα.

Άλλες λοιμώξεις, όπως ουρολοίμωξη ή λοίμωξη στο στήθος, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια απόκριση. Πάλεψα και με τον ίλιγγο μια φορά μόνο για να μάθω ότι είχα ουρολοίμωξη. Στην πραγματικότητα, ο ίλιγγος φαίνεται να με επηρεάζει πάντα όταν πέφτω σε ένα μεγάλο κρυολόγημα. Είμαι επίσης επιρρεπής σε μολύνσεις του κόλπου, και αν συμβεί αυτό, μπορώ να περιμένω ότι θα εμφανιστεί και ίλιγγος!

Ανοσολογική απόκριση

Οι ψευδο υποτροπές μπορεί επίσης μερικές φορές να προκληθούν από μια ανοσολογική απόκριση σε έναν εμβολιασμό, όπως το εμβόλιο της γρίπης. Και πάλι, η θερμοκρασία του σώματος τείνει να αυξάνεται όταν κάνετε το εμβόλιο και μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα. Περιέργως, ένιωσα μια χαρά, εκτός από κάποια κούραση, μετά τις 3 ενέσεις μου.

Κατά την άσκηση

Μπορεί επίσης μερικές φορές να εμφανίζονται κατά την άσκηση. Και πάλι, το σώμα σας θερμαίνεται και έτσι τα υπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να ανασηκώσουν το άσχημο κεφάλι τους. Μίλησα με έναν φίλο μου που είχε στο παρελθόν οπτική νευρίτιδα και είπε ότι μερικές φορές του συμβαίνει μετά από τρέξιμο, ειδικά στη ζέστη. Αλλά επανέρχεται στο φυσιολογικό πολύ γρήγορα μετά.

Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό. Μπορεί να το αποκαλούν ψευδο υποτροπή, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή σας και ειδικά αν είστε νέος στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτό μπορεί να σας αναστατώσει.

Πώς ξέρετε αν πρόκειται για υποτροπή ή ψευδο υποτροπή;

Καθώς δεν είμαι πλέον 30 αλλά σχεδόν 45 ετών που είναι αρκετά πιο μεγάλο το ταξίδι μου με την ΣΚΠ, συχνά μπορώ τώρα να καταλάβω αν είναι μια «πραγματική» υποτροπή. Αρχίζεις να μπορείς να αναγνωρίζεις τα σημάδια. Σαν σήμερα με την υπερβολική ζέστη. Αλλά σίγουρα υπάρχουν στιγμές που δεν είναι ξεκάθαρο.

Τι είναι λοιπόν η υποτροπή της ΣΚΠ;

Η υποτροπή ορίζεται ως: "η εμφάνιση νέων ή επιδεινούμενων συμπτωμάτων, τα οποία διαρκούν για περίοδο 24 ωρών ή περισσότερο, απουσία μόλυνσης ή αλλαγής στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας. Επίσης, πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την τελευταία υποτροπή."

Ωστόσο, ακόμη και με αυτόν τον ορισμό σε ισχύ, δεν είναι πάντα σαφής. Κόλλησα τον Covid το Πάσχα και ένιωσα μάλλον άτυχης. Ξαφνικά, για πρώτη φορά στη ζωή μου βίωσα νευραλγία τριδύμου. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, ένας πόνος στο πλάι του προσώπου μου. Μπορεί να είναι σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά ο γιατρός που μου συνέταξε αντιικά φάρμακα είπε ότι είχε ακούσει ότι ο Covid προκαλεί νευραλγία τριδύμου και σε άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Διήρκεσε περισσότερο από δύο ημέρες, αλλά εξαφανίστηκε μόλις πήρα τα αντιικά.

Είναι ακόμα αληθινή η ψευδο υποτροπή μου;

Υποθέτω ότι αυτό που πραγματικά θα ήθελα να πω με αυτό το blog είναι δύο πράγματα:

  1. Μερικές φορές μια υποτροπή δεν είναι στην πραγματικότητα μια υποτροπή – και αυτό είναι γενικά καλό. Δεν σημαίνει ότι το DMT μου με απογοητεύει, δεν χρειάζομαι στεροειδή και θα νιώθω καλύτερα πιο γρήγορα.
  2. Και
  3. Μια ψευδο υποτροπή μπορεί να είναι τρομακτική, επώδυνη, ανησυχητική και αυτό που βιώνετε είναι ακόμα πολύ αληθινό. Και ναι, μπορεί να νιώθεις αναστατωμένος όταν η λέξη «ψευδό» γίνεται διάχυτη. Αλλά ίσως είναι απλώς μια κακή επιλογή λέξης. Έχω ακούσει μερικούς ανθρώπους να το αναφέρουν ως μίνι υποτροπή και ίσως αυτό να περιγράφει καλύτερα την κατάσταση; Τι νομίζετε;

Είτε πρόκειται για πραγματική, ψευδο ή μίνι υποτροπή, δικαιούστε να νιώσετε ό,τι αισθάνεστε και είναι πάντα καλό να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με υποτροπές.

Εάν η ψευδο υποτροπή προκαλείται από μια υποκείμενη λοίμωξη, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως, επομένως είναι πάντα καλό να διατηρείτε ενήμερο τον γιατρό σας.

Από την Helena για το MS Trust
Πηγή: mstrust.org.uk