Η κακή στάση του σώματος για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η καλή στάση του σώματος κατά την ορθοστασία και το περπάτημα μπορεί να είναι προκλητική εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ισορροπίας, αδυναμίας, δυσκαμψίας, όρασης ή κόπωσης. Συχνά σκέφτεστε περισσότερο πού πάνε τα πόδια σας παρά τη στάση σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε τη στάση σας όταν στέκεστε ή περπατάτε.

ΣΚΠ και προειδοποιητικά σημάδια στάσης του σώματος

Είναι σημαντικό να διατηρείτε όσο το δυνατόν καλύτερη στάση. Εάν στέκεστε ή περπατάτε σε κακή στάση, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή στο ισχίο και να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια και να αυξήσει την κούραση.

  • Εάν έχετε αδυναμία στα πόδια σας ή κόπωση, μπορεί να σας δυσκολέψει να στέκεστε για λίγο και να αρχίσετε να σκύβετε
  • Εάν έχετε αλλοιωμένες αισθήσεις στα πόδια σας ή αισθάνεστε αστάθεια, μπορεί να δείτε τον εαυτό σας να κοιτάζει κάτω και να σκύβει περισσότερο
  • Εάν η όρασή σας είναι μειωμένη, μπορείτε να σκύψετε ή να κοιτάξετε πιο κάτω για να δείτε καλύτερα και να εντοπίσετε τα εμπόδια

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν τη στάση σας και να οδηγήσουν σε αλλοιωμένη ισορροπία, πόνο στην πλάτη και στον αυχένα.

Πώς να βελτιώσετε τη στάση σας όταν στέκεστε ή περπατάτε

Όταν περπατάτε, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο όρθια. Κοιτάζοντας κάτι ακριβώς πάνω από το μάτι σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Για να ελέγξετε για εμπόδια, δοκιμάστε να σαρώσετε λίγα μέτρα μπροστά αντί να κοιτάξετε κατευθείαν κάτω, καθώς αυτό μπορεί να σας κρατήσει πιο όρθιο.

Όταν πρέπει να σταθείτε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να προστατευθείτε από πόνους και πιθανές πτώσεις, προσπαθήστε να συνηθίσετε να τρέχετε μέσα από μια απλή λίστα ελέγχου. Για παράδειγμα, σκεφτείτε «κεφάλι, ώμους, γόνατα και δάχτυλα των ποδιών». Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Είναι το κεφάλι μου μπροστά από τους ώμους μου ή στο πλάι; Αν ναι, προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας στη «μεσαία γραμμή», πάνω και ευθυγραμμισμένο με τους ώμους. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η χρήση καθρέφτη για την παρακολούθηση των διορθώσεων στη στάση σας
  • Το πηγούνι μου προεξέχει; Αν ναι, βάλτε το μέσα, αλλά φροντίστε να μην σκύβετε τους ώμους. Χαλαρώστε το συνειδητά, κάτω και πίσω
  • Τι κάνουν τα γόνατά μου; Εάν τα πόδια σας είναι αδύναμα, μπορεί να υπάρχει μια τάση να κλειδώνετε τα γόνατά σας ή να στέκεστε με το βάρος σας στο ένα πόδι περισσότερο από το άλλο. Αυτό μπορεί να κάνει τη σπονδυλική σας στήλη να λυγίσει προς τα πλάγια. Εάν το βάρος σας είναι περισσότερο από το ένα πόδι, τοποθετήστε τα πόδια σας ελαφρώς ανοιχτά, στην ίδια ευθεία με τους ώμους σας και μοιράστε το βάρος σας εξίσου μεταξύ τους. Κρατήστε το κάτω μέρος σας σφιγμένο και τα γόνατά σας πολύ ελαφρώς λυγισμένα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δεσμεύσετε τους μυς και να σας δώσει καλύτερη σταθερότητα.

Ξεκουράζεστε τακτικά για να διευκολύνετε τις δυσκολίες όταν στέκεστε

Αν δυσκολεύεστε να σταθείτε όρθιος για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να λυγίζετε ή να κρεμάτε, σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να επιταχύνετε τις δραστηριότητές σας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να εναλλάσσετε μια όρθια δραστηριότητα με μια δραστηριότητα καθιστή για να ξεκουράσετε τα πόδια σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις προτεινόμενες συμβουλές στάσης, συζητήστε με τη νοσοκόμα ή τον θεραπευτή σας.

Η ίδια γενική συμβουλή ισχύει αν διαπιστώσετε ότι περπατάτε κουτσαίνοντας ή σέρνετε τα πόδια σας μετά από λίγο. Προσπάθησε ξανά και ρυθμίστε τον εαυτό σας. Ξεκουράζεστε τακτικά για να επιτρέψετε στα πόδια σας να αναρρώσουν και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βοήθημα βάδισης για μεγαλύτερες αποστάσεις, ώστε να περπατάτε όσο πιο «κανονικά» μπορείτε. Αυτό κάνει το περπάτημά σας πιο αποτελεσματικό, λιγότερο κουραστικό και χρησιμοποιείτε περισσότερους από τους σωστούς μύες για να σας βοηθήσουν να περπατήσετε.

Τέλος, αν πιάνονται τα δάχτυλα των ποδιών σας ή χάνετε τα πόδια σας όταν περπατάτε, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που περπατάτε, τη στάση σας και μπορεί να είναι πολύ κουραστικό.

Εάν έχετε πτώση ποδιού, μπορεί να ωφεληθείτε από μια ορθωτική. Αυτά έρχονται σε πολλά σχήματα και σχέδια και ο γιατρός, η νοσοκόμα ή ο θεραπευτής σας μπορούν να σας βοηθήσουν με μια παραπομπή για αξιολόγηση για ένα από αυτά.

Πηγή: mstrust.org.uk