περπάτημα με βακτηρία

Το περπάτημα και η σταθερότητα μπορεί να είναι προκλητικά όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά τα σωστά παπούτσια μπορούν να σας βοηθήσουν. Διαβάστε αυτές τις συμβουλές των ειδικών.

Η εφαρμογή και η άνεση είναι πρωταρχικής σημασίας όταν ψωνίζετε παπούτσια, αλλά οι σόλες και τα κουμπώματα έχουν επίσης σημασία.

Το σωστό ζευγάρι παπούτσια μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε υπέροχοι, αλλά όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), είναι πιο σημαντικό να αισθάνεστε υπέροχα όταν είστε στα πόδια σας.

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει πολλά πρόσωπα και επηρεάζει τους ανθρώπους με πολύ διαφορετικούς τρόπους», λέει ο  Glenn B. Pfeffer, MD , διευθυντής του προγράμματος χειρουργικής ποδιών και αστραγάλου στο Cedars-Sinai Orthopedics στο Λος Άντζελες. «Υπάρχουν τόσα διαφορετικά παπούτσια για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας όσες και παραλλαγές της ΣΚΠ».

Οι τρεις μεγαλύτερες ανησυχίες που σχετίζονται με τα υποδήματα για σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αισθητηριακά ζητήματα, προβλήματα ισορροπίας και κινητική αδυναμία, λέει ο Δρ Pfeffer. «Το πώς κάποιος επηρεάζεται περισσότερο σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές θα επηρεάσουν τα παπούτσια», λέει.

Ακολουθούν οκτώ κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε παπούτσια.

1. Επιλέξτε άνετα παπούτσια που ταιριάζουν καλά

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή των σωστών παπουτσιών είναι να βρεις μια καλή εφαρμογή για το πόδι σου και τις συγκεκριμένες ανάγκες σου, λέει ο Pfeffer.

«Νομίζω ότι η άνεση πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας, ακόμη και πάνω από τη μόδα», εξηγεί. «Αν κάποιος δεν νιώθει άνετα με τα παπούτσια του, θα είναι μίζερος. Το παπούτσι πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο στο πόδι, αλλά και στο άτομο και τις ανάγκες του, ανάλογα με την ΣΚΠ».

Ψάξτε για στυλ που σας αρέσουν, αλλά «βρείτε παπούτσια που ταιριάζουν άνετα αμέσως», συμβουλεύει ο Pfeffer. «Μην υποθέτετε ότι μπορεί να χαλάσουν γρήγορα αρκεί να νιώθετε άνετα αφού τα φορέσετε μερικές φορές».

2. Επιλέξτε ένα πέλμα που μοιάζει με ελαστικό

Το πέλμα - το μοτίβο στο κάτω μέρος των παπουτσιών - είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του υποδήματος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις πτώσεις, ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ισορροπία.

Το πέλμα πρέπει να μοιάζει κάπως με ελαστικό, λέει ο Pfeffer, με λίγη αντικραδασμική προστασία και λίγη αυλάκωση που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ολίσθησης. Για να αποφύγετε τις πτώσεις, φορέστε παπούτσια με σταθερές, αντιολισθητικές σόλες (όπως καουτσούκ) τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι σας. Αποφύγετε τις λείες, ολισθηρές δερμάτινες σόλες και τις υπερβολικά μαλακές σόλες στις παντόφλες.

3. Επιλέξτε λεπτές ή χοντρές σόλες ανάλογα με τις ανάγκες σας

Χοντρές ή λεπτές σόλες; Εξαρτάται από τα συμπτώματα της ΣΚΠ και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Κάποιος με προβλήματα ισορροπίας, βάδισης και κινητικότητας που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να θέλει ένα παπούτσι με πιο χοντρή σόλα που προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα. Αλλά οι πιο λεπτές σόλες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για τους άλλους.

«Εάν κάποιος έχει αισθητηριακή απώλεια, συχνά παραπονιέται ότι δεν μπορεί να νιώσει καλά το έδαφος», λέει ο Pfeffer. «Μπορεί να χρειάζεται να έχουν ένα παπούτσι με λεπτότερη σόλα, ώστε να έχουν καλύτερη αίσθηση του εδάφους».

4. Ελέγξτε το βάρος και την ευελιξία των παπουτσιών

Όταν ψάχνετε για τα καλύτερα υποδήματα για εσάς, λάβετε υπόψη το βάρος και την ευελιξία του παπουτσιού. Εάν έχετε μυϊκή αδυναμία και δυσκολεύεστε να περπατήσετε με μεγάλα, βαριά παπούτσια, ένα παπούτσι από ελαφριά υλικά είναι καλύτερο. Σε μια  ποιοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Rehabilitation τον Απρίλιο του 2018, άτομα με ΣΚΠ που είχαν πρόσφατα πέσει ανέφεραν τα αδέξια, βαριά ή μη λειτουργικά παπούτσια ως παράγοντα κινδύνου πτώσης.

Κάποιος με προβλήματα σταθερότητας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επωφεληθεί από ένα βαρύτερο, πιο στιβαρό παπούτσι με όχι πολύ ευελιξία. Αυτό βοηθά στην παροχή λίγο περισσότερης ισορροπίας για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων, λέει ο Pfeffer.  

5. Παραλείψτε τα ψηλοτάκουνα και τα ανοικτά στυλ

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των υποδημάτων που πρέπει να αναζητήσετε είναι το σωστό ύψος τακουνιού. Μην φοράτε τίποτα με τακούνι πάνω από δύο ίντσες, λέει ο Pfeffer, διαφορετικά θα πονέσουν τα πόδια σας και μπορεί να έχετε πρόβλημα στο περπάτημα.

Αποφύγετε επίσης οποιαδήποτε παπούτσια που είναι ανοικτά, τα οποία μπορεί να γλιστρήσουν από τη φτέρνα σας. Σαγιονάρες σίγουρα όχι. «Όλα αυτά τα παπούτσια χρειάζονται μια καλή αίσθηση αισθητηριακής ανάδρασης και δύναμη στα δάχτυλα για να μην βγουν», λέει ο Pfeffer. «Υπάρχει κίνδυνος επειδή μπορούν απλώς να βγουν και προσθέτουν πολύ λίγη υποστήριξη στο περπάτημα».

6. Επιλέξτε με κουμπώματα ή ελαστικά κορδόνια

Τα παπούτσια με κορδόνια είναι καλύτερα αν μπορείτε να δέσετε εύκολα τα παπούτσια σας. Αλλά αν δεν μπορείτε, δοκιμάστε ένα στυλ με συνδετήρες Velcro (σκρατσ) ή, αν σας αρέσει η δεμένη εμφάνιση, ένα ζευγάρι ελαστικά κορδόνια, προτείνει η Kathy Zackowski, PhD, η ανώτερη διευθύντρια έρευνας διαχείρισης, φροντίδας και αποκατάστασης ασθενών στο National Multiple Sclerosis Society (NMSS).

Τα καταστήματα παπουτσιών, τα φαρμακεία και τα καταστήματα αθλητικών ειδών είναι όλα καλά μέρη για να αναζητήσετε μια ποικιλία τύπων ελαστικών κορδονιών.

7. Δοκιμάστε το στέλεχος για να δείτε τι λειτουργεί για εσάς

Το στέλεχος είναι ένα επίπεδο κομμάτι από μέταλλο, υαλοβάμβακα ή πλαστικό στη σόλα του παπουτσιού. Βρίσκεται κάτω από την καμάρα του ποδιού και δίνει στο παπούτσι σταθερότητα και δομή. Για πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα άκαμπτο στέλεχος — το οποίο μειώνει την ευελιξία του παπουτσιού — μπορεί να είναι πρόβλημα.

«Το περπάτημα με σκληρό παπούτσι είναι πολύ πιο δύσκολο», λέει η Δρ Zackowski, αλλά άλλοι αισθάνονται πιο άνετα με ένα σκληρό παπούτσι. Δοκιμάστε παπούτσια διαφορετικής ευελιξίας για να δείτε τι αισθάνεστε καλύτερα στο πόδι σας.

8. Δοκιμάστε τα παπούτσια στο τέλος της ημέρας

Το παπούτσι με το σωστό μέγεθος είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας. «Αν το παπούτσι σας δεν ταιριάζει καλά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ περισσότερη ενέργεια για να κρατήσετε το παπούτσι στο πόδι σας», λέει η Zackowski.

Για να έχετε καλή εφαρμογή, ο Pfeffer προτείνει να αγοράσετε παπούτσια στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια σας τείνουν να είναι πρησμένα, και να βρείτε ένα παπούτσι που είναι μισή ίντσα μακρύτερο από το μακρύ σας δάχτυλο όταν είστε όρθιοι.

Όταν δοκιμάζετε παπούτσια, φορέστε τον ίδιο τύπο κάλτσας που σκοπεύετε να φορέσετε με τα παπούτσια. Περπατήστε γύρω από το κατάστημα με τα παπούτσια για αρκετά λεπτά. Εάν τα δάχτυλα των ποδιών σας αγγίζουν το μπροστινό μέρος του παπουτσιού όταν στέκεστε ή περπατάτε, δοκιμάστε ένα λίγο μεγαλύτερο. Εάν η φτέρνα σας γλιστράει πάνω και κάτω στο παπούτσι όταν περπατάτε, δοκιμάστε ένα μικρότερο μέγεθος.

Πηγή: www.everydayhealth.com