Γιατρός

Δείτε τι έχουν να πουν οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Μερικοί από τους κορυφαίους ερευνητές και κλινικούς γιατρούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για  τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)  μοιράστηκαν τις τελευταίες σκέψεις και τα ευρήματά τους στο πρόσφατο  Webinar του φόρουμ Race to Erase MS.

Το Race to Erase MS είναι ένα ίδρυμα που εστιάζει στη χρηματοδότηση νέων θεραπειών και τελικά σε μια θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και υποστηρίζει την εργασία σε μερικά από τα κορυφαία κέντρα ΣΚΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες — με στόχο να φέρει κοντά ερευνητές από διαφορετικά ιδρύματα ως μέρος του οργανισμού  Το πρόγραμμα Center Without Walls.

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2022.

«Όταν διαγνώστηκα με σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από 30 χρόνια, δεν υπήρχε καμία γνωστή αιτία, καμία θεραπεία, κανένα φάρμακο στην αγορά. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, δεν υπήρχε ελπίδα», είπε η Nancy Davis, ιδρύτρια του Race to Erase MS, στην εισαγωγική της ομιλία. «Σήμερα, υπάρχει τόση ελπίδα».

Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία συμπεράσματα από το πιο πρόσφατο φόρουμ, σε τομείς όπως  οι στρατηγικές θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η καλύτερη χρήση της απεικόνισης για την ενημέρωση της θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας και εάν τα φάρμακα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη θεραπεία της ΣΚΠ.

Απόκριση στα εμβόλια COVID-19 σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Erin Longbrake, MD, PhD, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven του Κονέκτικατ, συζήτησε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με το πόσο καλά ανταποκρίνονται τα  άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

«Υπάρχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά το πόσο καλά ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό ανάλογα με το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που παίρνει για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», είπε η Δρ Longbrake. «Τα καλά νέα είναι ότι τα άτομα που παίρνουν τα περισσότερα φάρμακα για την ΣΚΠ έχουν μεγάλη ανταπόκριση στον εμβολιασμό».

Ωστόσο, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνουν μικρό αριθμό φαρμάκων - συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που καταστρέφουν τα Β-κύτταρα όπως το  ocrelizumab (Ocrevus), το rituximab (Rituxan) και φάρμακα 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης (S1P) όπως το fingolimod (Gilenya), το ozanimod (Zeposia), πονεσιμόδη (Ponvory) και  σιπονιμόδη (Mayzent) — ενδέχεται να εμφανίσουν λιγότερο ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά τη λήψη εμβολίου για τον COVID-19.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνουν ένα από αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης του Evusheld  για την πρόληψη της προέκθεσης. Το Evusheld είναι ένας συνδυασμός δύο αντισωμάτων μακράς δράσης κατά του ιού που προκαλεί το COVID-19 που χορηγείται με ένεση. Αναπτύχθηκε ειδικά για άτομα με παθήσεις που μπορεί να περιορίσουν την ανοσολογική τους απόκριση στον εμβολιασμό και έχει εγκριθεί βάσει εξουσιοδότησης χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν διατρέχουν απαραιτήτως υψηλότερο κίνδυνο για κακή έκβαση που σχετίζεται με τον COVID-19, ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τείνουν να έχουν χειρότερα αποτελέσματα εάν αναπτύξουν την ιογενή λοίμωξη — συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων με ΣΚΠ, εκείνων με παχυσαρκία ή διαβήτη και με υψηλότερες βαθμολογίες αναπηρίας, είπε η Vijayshree Yadav, MD, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) στο Πόρτλαντ.

«Όλοι με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν κατά του COVID-19», τόνισε η Longbrake. «Αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και λειτουργούν».

Υποτροπές έναντι Ψευδουποτροπών στη ΣΚΠ

Η Lilyana Amezcua, MD, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος Άντζελες, συζήτησε τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών υποτροπών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των γνωστών ως ψευδο-υποτροπών — την προσωρινή επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων χωρίς κλινική εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Όταν λέμε «υποτροπή», στην πραγματικότητα μιλάμε για νέα συμπτώματα ή επιδείνωση των συμπτωμάτων που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες», εξήγησε η Δρ. Amezcua. «Σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινούν με ημέρες και συνεχίζονται για αρκετές εβδομάδες». Είναι σημαντικό, είπε, ότι αυτή η επιδείνωση σε μια πραγματική υποτροπή δεν σχετίζεται με γνωστούς εξωτερικούς παράγοντες όπως μόλυνση, αλλαγές θερμοκρασίας ή ψυχολογικό στρες.

Από την άλλη πλευρά, με τις ψευδοϋποτροπές, «Μιλάμε για συμπτώματα που μοιάζουν με νέα υποτροπή, αλλά δεν είναι», είπε η Amezcua. Ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης που μπορεί να επιδεινώσει  τα συμπτώματα της ΣΚΠ  είναι η  ουρολοίμωξη (UTI) και όταν αντιμετωπίζεται μια ουρολοίμωξη, τα νέα συμπτώματα της ΣΚΠ συχνά υποχωρούν.

Άλλες πιθανές αιτίες ψευδο-υποτροπών περιλαμβάνουν τον ζεστό καιρό, τη μόλυνση από τον COVID-19 ή ακόμα και τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, ο οποίος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για περίπου 48 ώρες σε μερικούς ανθρώπους.

Εάν εμφανίσετε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα που σχετίζονται με την ΣΚΠ σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μπορεί να προκαλούνται από κάτι σαν λοίμωξη ή εάν στην πραγματικότητα αντιμετωπίζετε νέα εξέλιξη της νόσου όπως φαίνεται από τη μαγνητική τομογραφία , είπε η Amezcua. Μια πραγματική υποτροπή μπορεί να σημαίνει ότι η θεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να ενταθεί ή να επανεκτιμηθεί με άλλο τρόπο. 

Η συνεχιζόμενη έρευνα εξετάζει πόσο επιθετικά αντιμετωπίζεται η πρώιμη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Ellen Mowry, MD, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, συζήτησε πώς η ανάπτυξη πολυάριθμων θεραπειών τροποποίησης της νόσου (DMTs) για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας έχει αλλάξει το τοπίο της θεραπείας — και έθεσε το ερώτημα για το πόσο επιθετικά πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γιατροί την πρώιμα στάδια της ΣΚΠ.

«Όταν κάποιος έχει διαγνωστεί πρόσφατα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ποιο φάρμακο μπορεί να είναι σωστό» για ένα συγκεκριμένο άτομο, είπε η Δρ Mowry. Με βάση τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές, «Μερικά από [τα φάρμακα] φαίνονται πιο ισχυρά από άλλα όσον αφορά το τι επηρεάζουν, που είναι η εμφάνιση υποτροπών καθώς και η ανάπτυξη νέων βλαβών», όπως φαίνεται στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Αλλά, στην πραγματικότητα, πολλές κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που λαμβάνουν πιο ήπια φάρμακα - καθώς και εκείνοι που υποβάλλονται σε πιο επιθετικές θεραπείες - δεν δείχνουν καμία ένδειξη εξέλιξης της νόσου στη δοκιμή.

Το αν πρέπει να ακολουθήσετε μια πιο επιθετική θεραπεία είναι ένα δίλημμα, σημείωσε η Mowry, επειδή ορισμένα από τα ισχυρότερα φάρμακα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος - ενδεχομένως αφήνοντας τους ανθρώπους που τα παίρνουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και άλλα προβλήματα υγείας. Αυτή η πιθανή αντιστάθμιση οδήγησε σε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη στρατηγικών θεραπείας για τη χρήση των DMT στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αντί για απλή μελέτη μεμονωμένων φαρμάκων.

«Αν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα ισχυρότερα φάρμακα, θα επηρεάσει τη μακροχρόνια αναπηρία περισσότερο από το να ξεκινήσετε με ένα πιο μέτριο φάρμακο;» είναι ένα βασικό ερώτημα για τους ερευνητές, είπε η Mowry.

Αυτήν τη στιγμή, σημείωσε, υπάρχουν δύο μεγάλες εν εξελίξει κλινικές δοκιμές - με επικεφαλής ερευνητές στην Cleveland Clinic και Johns Hopkins, αλλά πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες - που εξετάζουν προσεκτικά τα στοιχεία εξέλιξης της νόσου σε άτομα που λαμβάνουν διάφορα DMT για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν, συγκεκριμένα, εάν θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία στρατηγική για την επιλογή των DMT ή εάν ορισμένα άτομα με συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από ισχυρότερες θεραπείες νωρίς στην πορεία της ΣΚΠ. 

Οι νεότερες τεχνολογίες απεικόνισης προωθούν την κατανόηση της εξέλιξης της ΣΚΠ

Ο Rohit Bakshi, MD, νευρολόγος και ακτινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, συζήτησε τον μεταβαλλόμενο ρόλο της απεικόνισης στην κατανόηση των διαδικασιών της νόσου στη σκλήρυνση κατά πλάκας και πώς η εξέταση νέων εγκεφαλικών δεικτών μέσω της απεικόνισης θα μπορούσε να ενημερώσει τις στρατηγικές θεραπείας της ΣΚΠ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέτρηση των βλαβών στη λευκή ουσία, όπως κάνουμε καθημερινά, δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στους ασθενείς μας», είπε ο Δρ Bakshi. Ένα άλλο υποκείμενο πρόβλημα είναι η  ατροφία του εγκεφάλου ή η εκτεταμένη απώλεια ιστού στον εγκέφαλο που εμφανίζεται ως επί το πλείστον στη φαιά ουσία - όπου συνήθως δεν εντοπίζονται παραδοσιακές βλάβες της ΣΚΠ.

«Ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να μην έχει υποτροπές, μπορεί να μην έχει καν νέα συμπτώματα, αλλά υπάρχει μια αργή διαδικασία που συνεχίζεται σε αυτές τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου - η οποία αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια όγκου του εγκεφάλου», εξήγησε ο Bakshi. «Μπορούμε να το δούμε αυτό κοιτάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες χρόνο με το χρόνο στους ασθενείς μας».

Ένας άλλος δυνητικά σημαντικός δείκτης που παρατηρείται στην απεικόνιση του εγκεφάλου είναι η μικρογλοιακή ενεργοποίηση - εάν ενεργοποιούνται τα ανοσοκύτταρα γνωστά ως μικρογλοία, μια ένδειξη νευροφλεγμονής που μπορεί να παίζει ρόλο στην εξέλιξη της ΣΚΠ. Η μικρογλοιακή ενεργοποίηση μπορεί να φανεί μέσω της απεικόνισης με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), η οποία έχει υποστεί προόδους που επέτρεψαν στους γιατρούς να τη χρησιμοποιήσουν «με πολύ φανταχτερό τρόπο» σε σύγκριση με μόλις πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον Bakshi.

Ορισμένες νεότερες θεραπείες της ΣΚΠ πιστεύεται ότι στοχεύουν τα μικρογλοιακά κύτταρα, είπε ο Bakshi, και η ευρύτερη χρήση νεότερων τεχνικών απεικόνισης PET μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν πόσο καλά λειτουργούν αυτές οι θεραπείες στο επίπεδο της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό.

Μπορούν τα φάρμακα που αλλάζουν το μυαλό να βοηθήσουν στη θεραπεία της ΣΚΠ;

Ο Adam Kaplin, MD, PhD, νευροψυχίατρος και ερευνητής στην MyMD Pharmaceuticals, συζήτησε την έρευνα σχετικά με το πώς τα ψυχεδελικά φάρμακα όπως η κεταμίνη και τα κανναβινοειδή μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη θεραπεία της ΣΚΠ. Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό με ιδιότητες που αλλάζει το μυαλό όταν χορηγείται σε χαμηλότερες δόσεις, ενώ τα κανναβινοειδή είναι ενώσεις που προέρχονται από το φυτό κάνναβης .

Τα ψυχεδελικά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα για διαρκή αντικαταθλιπτικά και μερικές φορές κατά του εθισμού αποτελέσματα — ακόμη και χρόνια αφότου οι άνθρωποι σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, εξήγησε ο Δρ Kaplin. «Αυξάνουν το σκοπό των ανθρώπων στη ζωή και αλλάζουν την προσωπικότητά τους για να έχουν περισσότερο ανοιχτό πνεύμα», είπε. «Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αλλάζουν την οπτική των ανθρώπων».

Η δυνατότητα των ανθρώπων να είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και περισσότερο στον κόσμο και στους άλλους μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σημείωσε ο Kaplin, καθώς μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους λιγότερο εστιασμένους στην αναπηρία ή στην κατάσταση της υγείας τους γενικότερα.

Αλλά είναι κρίσιμο, σημείωσε, όποιος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα να το κάνει σε ένα δομημένο περιβάλλον υπό ιατρική επίβλεψη. Για να αποκομίσουν τα οφέλη που έχουν αποδείξει ορισμένες μελέτες, οι άνθρωποι πρέπει να υποβληθούν σε ώρες προετοιμασίας για την ψυχεδελική εμπειρία, ακολουθούμενη από την ίδια την εμπειρία για αρκετές ώρες, ακολουθούμενες από ώρες «debriefing» - μια μακρά και βαριά εμπειρία στην οποία πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος αν δεν γίνουν οι σωστές προετοιμασίες.

Τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι χρήσιμα όχι μόνο για την κατάθλιψη, αλλά και για τη σπαστικότητα και τον νευροπαθητικό πόνο σε άτομα με ΣΚΠ, είπε ο Kaplin. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί το μακροπρόθεσμο ιστορικό τους όσον αφορά την ψυχική υγεία, καθώς και τους πιθανούς γνωστικούς κινδύνους, όπως η επίδραση της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας σε άτομα με ΣΚΠ.

Του Quinn Phillips συντάκτης υγείας με έδρα το Wisconsin
Πηγή: www.everydayhealth.com