Χάπια

Υπάρχουν πολλές από του στόματος διαθέσιμες θεραπείες τροποποίησης της νόσου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλές από τις οποίες λειτουργούν προστατεύοντας τα νευρικά κύτταρα από βλάβες, αλλάζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού ή μειώνοντας τη φλεγμονή.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική επικάλυψη γύρω από τα νεύρα στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα (ΚΝΣ). Το ΚΝΣ περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό σας.

Οι θεραπείες τροποποίησης της νόσου (DMTs) είναι η συνιστώμενη θεραπεία που βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της ΣΚΠ. Τα DMT μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της αναπηρίας και στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων σε άτομα με την πάθηση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει 23 DMT για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής σκλήρυνσης κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένων 10 DMT που λαμβάνονται από το στόμα ως κάψουλες ή δισκία.

Ο ρόλος των Β κυττάρων και των Τ κυττάρων

Για να κατανοήσετε πώς τα από του στόματος DMT βοηθούν στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πρέπει να γνωρίζετε τον ρόλο ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην ΣΚΠ.

Πολλοί τύποι ανοσοκυττάρων και μορίων εμπλέκονται στην ανώμαλη ανοσολογική απόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή και τη βλάβη στη ΣΚΠ.

Αυτά περιλαμβάνουν Τ κύτταρα και Β κύτταρα, δύο τύπους λευκών αιμοσφαιρίων γνωστά ως λεμφοκύτταρα. Παράγονται στο λεμφικό σύστημα του σώματός σας.

Όταν τα Τ κύτταρα μετακινούνται από το λεμφικό σας σύστημα στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορούν να ταξιδέψουν στο ΚΝΣ σας.

Ορισμένοι τύποι Τ κυττάρων παράγουν πρωτεΐνες γνωστές ως κυτοκίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Σε άτομα με ΣΚΠ, οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες προκαλούν βλάβες στη μυελίνη και στα νευρικά κύτταρα.

Τα Β κύτταρα παράγουν επίσης προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση των δραστηριοτήτων των Τ-λεμφοκυττάρων που προκαλούν ασθένειες στη ΣΚΠ. Τα Β κύτταρα παράγουν επίσης αντισώματα, τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην ΣΚΠ.

Πολλά DMT λειτουργούν περιορίζοντας την ενεργοποίηση, την επιβίωση ή την κίνηση των Τ κυττάρων, των Β κυττάρων ή και των δύο. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης στο ΚΝΣ. Ορισμένα DMT προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από βλάβες με άλλους τρόπους.

Κλατριβίνη (Mavenclad)

Ο FDA έχει εγκρίνει τη χρήση της κλαδριβίνης ( Mavenclad ) για τη θεραπεία υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ενήλικες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες σχετικά με τη χρήση του Mavenclad σε παιδιά.

Όταν κάποιος παίρνει αυτό το φάρμακο, εισέρχεται στα Τ κύτταρα και στα Β κύτταρα του σώματός του και παρεμβαίνει στην ικανότητα των κυττάρων να συνθέτουν και να επιδιορθώνουν το DNA. Αυτό προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων, μειώνοντας τον αριθμό των Τ κυττάρων και των Β κυττάρων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Εάν λάβετε θεραπεία με Mavenclad, θα λάβετε δύο κύκλους του φαρμάκου σε διάστημα 2 ετών. Κάθε δώσει θα περιλαμβάνει 2 εβδομάδες θεραπείας, που χωρίζονται με 1 μήνα.

Κατά τη διάρκεια κάθε εβδομάδας θεραπείας, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να λαμβάνετε μία ή δύο ημερήσιες δόσεις του φαρμάκου για 4 ή 5 ημέρες.

Πηγή: www.healthline.com