Άντρας και γυναίκα

Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τον σύντροφό σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν μια υγιή, ικανοποιητική ερωτική ζωή. Η σωματική και συναισθηματική οικειότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των σχέσεων ζευγαριού. Αλλά τα επίπεδα της επιθυμίας θα αλλάξουν καθώς αναπτύσσεται η σχέση και το σεξ σε μια αφοσιωμένη σχέση θα υποχωρεί - όπως και άλλες πτυχές της σχέσης.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για σχέσεις όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΣΚΠ. Η διάγνωση και τα συμπτώματα της πάθησης θα επηρεάσουν αναμφίβολα το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, τον τρόπο που σχετίζεστε με τον σύντροφό σας και πώς αισθάνεστε για το σεξ και την οικειότητα. Εάν είστε σε θέση να εστιάσετε και να εξερευνήσετε αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση και ελπίζουμε σε τρόπους διατήρησης μιας ικανοποιητικής οικειότητας μέσα στη σχέση.

Ανάπτυξη της σεξουαλικότητας

Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής. Από τα πρώτα χρόνια μέχρι τις εφηβικές συντριβές, η στάση απέναντι στο σεξ επηρεάζεται ασυνείδητα. Εάν ένα άτομο διδαχθεί ότι η γύμνια δεν είναι αποδεκτή και ότι τα σώματα πρέπει να καλύπτονται, τότε είναι πιθανό να μεταφέρει αυτή την ιδέα μέχρι την ενηλικίωση. Ομοίως, εάν μια πρώιμη σεξουαλική εμπειρία δεν είναι χρήσιμη και ενισχύει την απογοήτευση, είναι πιθανό να κάνει το σεξ πιο δύσκολο. Όταν δημιουργείτε μια άνετη σεξουαλική ζωή με έναν σύντροφο, είναι χρήσιμο να μιλάτε για αυτές τις προηγούμενες εμπειρίες, ώστε να μπορείτε είτε να αποδεχτείτε τον τρόπο που είστε και να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας ή να αναγνωρίσετε για πώς νιώθετε και να κάνετε βήματα προς την οικοδόμηση μιας καλύτερης σεξουαλικής ζωής.

Για τα πολλά άτομα, ο τρόπος που νιώθετε για τον εαυτό σας, το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καθώς προσαρμόζεστε στη ζωή με ΣΚΠ, μπορεί να βρεθείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μελλοντική σας σεξουαλική ζωή, να συναντάτε νέους συντρόφους και να διατηρείτε σχέσεις αγάπης. Συζητώντας τα πράγματα με έμπιστους φίλους και δίκτυα υποστήριξης θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τυχόν φόβους που μπορεί να έχετε. Η πρόσβαση σε πληροφορίες από σχετικούς επαγγελματίες υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σαφέστερη εικόνα της μακροπρόθεσμης υγείας σας. Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι το απρόβλεπτο της κατάστασης, επομένως ο τρόπος που αισθάνεστε για τον εαυτό σας σεξουαλικά μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πώς σας επηρεάζει η ΣΚΠ. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε τα συναισθήματά σας για το σώμα σας επηρεάζονται από την ΣΚΠ και να βρείτε τρόπους διαχείρισης της αυτοεκτίμησής σας.

Η εύρεση και η διατήρηση προσωπικών σχέσεων με προσωρινή ή μακροπρόθεσμη σωματική αναπηρία μπορεί να γίνει προβληματική λόγω των κυρίαρχων κοινωνικών στάσεων. Σε μια έρευνα του περιοδικού Disability Now, 1.100 ερωτηθέντες ανέφεραν έλλειψη πληροφοριών και αγωνία σχετικά με τις προσωπικές και σεξουαλικές τους σχέσεις. Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση και η εικόνα του σώματος βελτιώθηκαν όταν οι ερωτηθέντες είχαν κάποιον να μιλήσουν για τις δυσκολίες τους, ενισχύοντας τη σημασία της επικοινωνίας και την πρόσβαση στη συναισθηματική υποστήριξη.

Προσαρμογή σχέσεων

Οι σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν βαθιά από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδιαίτερα η σχέση με έναν μακροχρόνιο σύντροφο, ή σύζυγο. Η αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων, η διαχείριση του πόνου και της κούρασης μπορεί να ασκήσει πίεση στο άτομο και στα πιο κοντινά του άτομα. Μερικά ζευγάρια φοβούνται ότι όταν διαγνωστεί μια πάθηση όπως η ΣΚΠ σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν οριστικά τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και βοηθάει εάν αυτές μπορούν να εντοπιστούν και να συζητηθούν ανοιχτά μεταξύ σας. Καθώς συμβιβάζεστε με την ΣΚΠ, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε διαφορετικά για τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να αποσυρθείτε από τον σύντροφό σας. Το να μην θέλεις σεξ είναι φυσικό. Ο εντοπισμός του λόγου και η επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να κατανοήσει τις αλλαγές και να σας δώσει χώρο.

Πολλά ζευγάρια απολαμβάνουν να βρίσκουν νέους τρόπους οικειότητας μαζί. Εάν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε όλα αυτά που κάνατε, αξίζει πραγματικά να επενδύσετε στην προσαρμογή της ρουτίνας σας και στην εύρεση άλλων τρόπων αισθησιασμού. Η αλλαγή των επιπέδων ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει για μερικά ζευγάρια ή η προσαρμογή της σεξουαλικής σας στάσης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα ανακαλύψετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον και για το τι σας αρέσει. Συνεχίστε να μιλάτε ο ένας στον άλλο καθ' όλη τη διάρκεια και δώστε ο ένας στον άλλο χρόνο εάν αισθάνεστε εξοργισμένοι από τυχόν περιορισμούς.

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να βρείτε τρόπους να είστε κοντά ο ένας στον άλλον που δεν περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα. Η ενσωμάτωση αγκαλιών και φιλιών σημαίνει ότι διατηρείτε μια στενή σχέση. Ακόμα κι αν η σεξουαλική σας ζωή γίνει λιγότερο ενεργή, η διατήρηση της αισθησιακής σας ζωής μαζί μπορεί να επιτευχθεί μοιράζοντας νέες ιδέες, χρησιμοποιώντας έλαια αρωματοθεραπείας για να ανοίξετε τις αισθήσεις, κάνοντας μπάνιο και βρίσκοντας τρόπους να γελάτε μαζί.

Οι σχέσεις αλλάζουν φυσικά με την πάροδο του χρόνου και απαιτούν πάντα πολλή συντήρηση για να επιβιώσουν. Η αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δίνει στο ζευγάρι την ευκαιρία να γίνει δημιουργικό με τρόπους που μπορεί να μην είχε σκεφτεί ποτέ, αλλά μερικές φορές ένα από τα δύο ζευγάρια μπορεί να χρειάζεται άλλες μορφές υποστήριξης και παρέμβασης.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πού να κοιτάξετε όταν χρειάζεστε περαιτέρω υποστήριξη. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές.

Γράφτηκε από την Catherine Allen, Relate, για την Open Door - Μάιος 2007

Πηγή: mstrust.org.uk