μαγνητική τομογραφία

Πριν από τη σάρωση

Μια προσωπική εμπειρία μιας μαγνητικής τομογραφίας που μοιράζεται κάποιος που ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Τμήμα Απεικόνισης συνήθως στέλνει πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένετε. Συνήθως δεν χρειάζεται να σταματήσετε να παίρνετε όλα τα κανονικά φάρμακά σας πριν από τη σάρωση, εκτός εάν σας αναφέρεται διαφορετικά. Ορισμένοι σαρωτές σάς επιτρέπουν να ακούτε τη δική σας μουσική, επομένως μπορεί να σας προτείνουν να φέρετε ένα CD στο ραντεβού.

Λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου (είναι στην πραγματικότητα 20 ή περισσότερες φορές την ένταση του κανονικού πεδίου της γης), δεν μπορείτε να έχετε τίποτα πάνω ή μέσα στο σώμα σας που να είναι μαγνητικό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις εικόνες. Μπορεί να λάβετε ένα ερωτηματολόγιο ασφαλείας με την επιστολή του ραντεβού σας ή όταν φτάσετε για τη σάρωση.

Πριν μπείτε στο σαρωτή, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε εάν έχετε εμφυτευμένα διάφορα πράγματα, όπως βηματοδότη ή άλλα χειρουργικά κλιπ. Τα σφραγίσματα των δοντιών συνήθως δεν έχουν σημασία. Μπορεί να σας ρωτήσουν για νεφρική ανεπάρκεια και εάν είστε έγκυος. Εάν δεν ξέρετε αν κάτι έχει σημασία, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε.

Δεν έχω ρούχα που να μην έχουν τουλάχιστον ένα μεταλλικό φερμουάρ ή γάντζο, οπότε συνήθως χρησιμοποιώ τις τουαλέτες του νοσοκομείου. Αφήνω τα προσωπικά μου αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένου τηλεφώνου, πιστωτικών καρτών, χρημάτων κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο σε ένα ντουλάπι. Ενδέχεται να υπάρχει ένας ανιχνευτής μετάλλων για να περάσετε πριν πάτε στο ίδιο το δωμάτιο του σαρωτή.

Κατά τη διάρκεια της σάρωσης

σκιαγραφική αντίθεση
Εάν κάνετε σκιαγραφική αντίθεση, θα χρειαστεί να βάλουν μια βελόνα σε μια φλέβα ή στο χέρι σας. Ένας πλαστικός σωλήνας είναι προσαρτημένος μέσω του οποίου η αντίθεση μπορεί να δοθεί απευθείας με το χέρι. Θα πρέπει να είναι ανώδυνο και χωρίς εμφανή επίδραση σε εσάς. Θα σας έχουν ενημερωθεί για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να περιμένετε πριν από τη διαδικασία.

Ο ακτινογράφος θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε στο κρεβάτι του σαρωτή. Υπάρχουν μαξιλαράκια που μπορούν να βάλουν κάτω από τα γόνατα, για να σας κάνουν πιο άνετους αν δεν σας είναι εύκολο να ξαπλώσετε. Μπορεί να κάνει κρύο στο δωμάτιο, οπότε μπορεί να σας προσφέρουν μια κουβέρτα. Μπορεί να σας προσφέρουν ακουστικά με τη μουσική σας ή τη δική τους ή ωτοασπίδα.

Μια μικρή, ανοιχτή δομή σαν κλουβί μπαίνει μπροστά από το πρόσωπό σας, πιθανώς με μαξιλαράκια και στις δύο πλευρές για να στηρίξετε το κεφάλι σας. Είναι σαν να φοράτε μάσκα για πάρτι και μπορεί να φαίνεται μάλλον περίεργο. Αυτό εστιάζει το μαγνητικό πεδίο πάνω σας και είναι σημαντικό για τη λήψη των καλύτερων εικόνων.

Μπορεί να σας δοθεί ένα κουμπί συναγερμού για να κρατήσετε. Εάν το πιέσετε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σάρωσης, θα καταλάβουν ότι δεν είστε καλά.

Μόλις οι ακτινογράφοι βεβαιωθούν ότι βρίσκεστε στη σωστή θέση, έχετε τα ακουστικά ή τις ωτοασπίδες στη θέση τους, έχετε το κουμπί συναγερμού και είναι αρκετά άνετα, το κρεβάτι μετακινείται ομαλά στο ίδιο το μηχάνημα. Το μηχάνημα είναι γενικά σε σχήμα σωλήνα και η οπή στη μέση δεν είναι πολύ γενναιόδωρη. Μόνο αυτό το μέρος του εαυτού σας που σαρώνεται μπαίνει στο μηχάνημα, έτσι για μια σάρωση κεφαλιού ή λαιμού είναι συνήθως μέχρι τους ώμους σας.

magnetic mirror
Ορισμένες από αυτές τις ημικύλινδρες κατασκευές έχουν έναν μικρό καθρέφτη ακριβώς πάνω από τα μάτια σας, με γωνία ώστε να μπορείτε να βλέπετε εύκολα προς τα έξω. Εάν δεν υπάρχει καθρέφτης, πιθανότατα μπορείτε να δείτε έξω κοιτάζοντας προς τα κάτω προς τα πόδια σας σε οποιονδήποτε σαρωτή, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει αν αισθάνεστε σαν να είστε μόνοι, αλλά δεν είστε!

Στη συνέχεια, υπάρχουν χτυπήματα, βουητά και άλλοι αρκετά δυνατοί θόρυβοι. Αυτοί είναι οι θόρυβοι του μηχανήματος καθώς λαμβάνονται οι διαφορετικές σαρώσεις. Ο ακτινογράφος στο δωμάτιο ελέγχου θα σας δώσει πληροφορίες μέσω ενδοεπικοινωνίας για το πόσο θα διαρκέσει κάθε σετ σαρώσεων και βουητών. Συνήθως είναι λίγα λεπτά για κάθε σετ και μπορεί να υπάρχουν έξι έως δέκα σετ.

Είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ακίνητοι, αλλά δεν αξίζει να προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας, οι σαρώσεις γενικά διαρκούν πολύ. Είναι καλύτερα να αναπνέετε απαλά παρά να λαχανιάζετε. Το ίδιο και με την κατάποση. Μπορεί να μετακινηθείτε έξω από το μηχάνημα μεταξύ των ακολουθιών ή μπορεί να γίνουν οι ακολουθίες η μία μετά την άλλη.

Εάν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί κάτι, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί ή να μιλήσετε και θα έρθουν να σας πάρουν. Εάν πρέπει να βήξετε ή έχετε φαγούρα, πείτε τους και μπορούν να σας βγάλουν έξω ή να σας κάνουν ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των ακολουθιών. Στη συνέχεια απομακρύνεστε από το μηχάνημα και μπορείτε να πάτε σπίτι.

Γενικά η μαγνητική τομογραφία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε, αν εξαιρέσετε τον ισχυρό θόρυβο του μαγνητικού πεδίου.

Πηγή: mstrust.org.uk