Ευαισθησία στο κρύο

Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας διαπιστώνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και τα συμπτώματά σας θα πρέπει να επανέλθουν στο συνηθισμένο τους επίπεδο.

Ζέστη και κρύο

Η ευαισθησία στο κρύο δεν είναι τόσο γνωστή όσο η ευαισθησία στη θερμότητα, αλλά και οι δύο εμφανίζονται αρκετά συχνά στη ΣΚΠ. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο, επομένως η θερμοκρασία πρέπει να είναι η σωστή για να αισθάνονται στα καλύτερά τους. Μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξηγήσετε σε άλλους εάν η ζέστη χειροτερεύει ορισμένα από τα συμπτώματά σας, αλλά το κρύο χειροτερεύει διαφορετικά συμπτώματα. Αυτό φαίνεται επίσης αρκετά συνηθισμένο. Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται να είναι άλλο ένα παράδειγμα του καθενός με τη ΣΚΠ να είναι διαφορετική.

Ποια συμπτώματα επιδεινώνονται;

Πιθανώς οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν. Είναι πολύ ατομικό πράγμα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που επηρεάζονται από το κρυολόγημα φαίνεται να είναι:

  • Διαφορετικοί τύποι νευραλγίας,  συμπεριλαμβανομένης της νευραλγίας του τριδύμου και  αλλοιωμένων αισθήσεων, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, που μπορεί να είναι πιο ενοχλητικά.
  • Δυσκολίες κινητικότητας που προκαλούνται από μυϊκή δυσκαμψία (σπαστικότητα) και σπασμούς που μπορεί να επιδεινωθούν.
  • Η κόπωση και η κατάθλιψη, αν και μπορεί να συνδέονται στενότερα με την έλλειψη ηλιακού φωτός παρά με το κρύο.

Γιατί συμβαίνει;

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι. Σε πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, το κρύο μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα που περνάνε τα μηνύματα κατά μήκος των νεύρων που έχουν ήδη καταστραφεί από τη σκλήρυνση κατά πλάκας  και αυτό προκαλεί αυξημένα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια βλάβη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη μειωμένη θερμοκρασία, για παράδειγμα, με την έναρξη του ρίγους, ώστε να ζεσταθούν ξανά. Χωρίς αυτή την απόκριση, αισθάνεσαι ακόμα κρύο.

Μην υποθέτετε ότι η ευαισθησία στο κρύο οφείλεται πάντα στην ΣΚΠ. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς και το φαινόμενο Reynaud που μπορεί να προκληθεί από το κρύο. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τη νοσοκόμα ή τον ιατρό σας.

Να ανεβάσω τη θερμοκρασία;

Τι μπορείτε να κάνετε εάν η ευαισθησία στο κρύο σας επηρεάζει;

  • Τα επιπλέων ρούχα λειτουργούν καλά, καθώς μπορείτε να ντύνεστε και να ξεντύνεστε ανάλογα με τις ανάγκες για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας στη σωστή θέση. Οι θερμικές κάλτσες και τα θερμικά εσώρουχα μπορούν να είναι μια καλή επιλογή αν κρυώνετε συχνά. Γάντια, καπέλο, κασκόλ και ένα καλό παλτό μπορούν να κάνουν την έξοδο σας πολύ πιο εύκολη.
  • Οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα μαξιλάρια θερμότητας μπορούν να λειτουργήσουν καλά, αλλά να είστε προσεκτικοί εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεστε τη θερμοκρασία στο δέρμα, ώστε να μην καείτε.
  • Μετακινηθείτε τακτικά, αν είναι δυνατόν, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία σας και να ελαχιστοποιήσετε τη μυϊκή ακαμψία που προκαλείται από το κρύο. Αν κάθεστε για μεγάλες περιόδους, μια άνετη κουβέρτα που μπορείτε να τυλίξετε γύρω σας κάνει θαύματα.
  • Φάτε ζεστό φαγητό και πιείτε ζεστά ποτά. Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ, το οποίο, αν και μπορεί να σας κάνει να ζεσταθείτε, αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, δροσίζοντας σας ακόμα περισσότερο.
  • Κρατήστε το σπίτι σας ζεστό κλείνοντας τα παράθυρα, κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες και τραβώντας κουρτίνες μόλις αρχίσει να νυχτώνει. Ελέγξτε τη σοφίτα και τους τοίχους σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν καλύτερα μονωμένοι.
  • Αν χρειαστεί, δυναμώστε τη θέρμανση. Αν και το αυξημένο κόστος καυσίμου είναι ανησυχητικό.

Εάν επηρεάζεστε τόσο από τη ζέστη όσο και από το κρύο, προσπαθήστε να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία επιλέγοντας ευέλικτες λύσεις.

Πηγή: www.mstrust.org.uk