προβλήματα κατάποσης

Οι δυσκολίες κατάποσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατάποση, οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από τα ποσοστά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης και μετα-ανάλυση.

Επειδή τα προβλήματα κατάποσης ή η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές, είναι σημαντικό οι ασθενείς να παρακολουθούνται τακτικά για αυτό το σύμπτωμα και πιθανές επιπλοκές.

Η μελέτη συνολικά προσφέρει «διόραση για τη σημασία των τακτικών και συστηματικών εξετάσεων σε ασθενείς με ΣΚΠ σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξέλιξη σοβαρών συννοσηροτήτων (συνυπάρχουσες καταστάσεις), έγραψαν οι ερευνητές.

Η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές

Οι βλάβες της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των μυών που απαιτούνται για τη σωστή κατάποση, συμβάλλοντας σε σχετικά υψηλά ποσοστά δυσφαγίας μεταξύ των ασθενών με ΣΚΠ.

Αυτά τα προβλήματα κατάποσης μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και κακοσμία του στόματος, εκτός από απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως πνευμονία από πνιγμό ή αναρρόφηση - μια λοίμωξη που προκαλείται από την εισπνοή τροφής στην αναπνευστική οδό αντί της σωστής κατάποσης.

Η δυσφαγία μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το φαγητό και το ποτό.

Ωστόσο, ο ακριβής επιπολασμός της δυσφαγίας και οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε αυτό το σύμπτωμα στη ΣΚΠ, δεν έχουν τεκμηριωθεί.

«Ο εντοπισμός της δυσφαγίας στα πρώιμα στάδια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνεπειών της και στην εφαρμογή καλύτερων προληπτικών μέτρων για να σταματήσει η εξέλιξη των συμπτωμάτων σε όσους κινδυνεύουν», έγραψαν οι ερευνητές.

Για να λάβουν μια καλύτερη εκτίμηση για το πόσο διαδεδομένη είναι η δυσφαγία στη σκλήρυνση κατά πλάκας, ερευνητές στο Ιράν πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάιο του 2022. Η ανάλυση περιελάμβανε 54 μελέτες από χώρες παγκοσμίως, στις οποίες αφορούσαν αθροιστικά 11.266 ασθενείς με ΣΚΠ.

Τελικά, πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της δυσφαγίας μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε τις καταστροφικές παρενέργειές της.

Σχεδόν το 50% των ασθενών με ΣΚΠ ανέφεραν δυσκολίες στην κατάποση

Συνολικά, 5.047 ασθενείς, ή το 44,8%, αναφέρθηκε ότι είχαν δυσφαγία. Ωστόσο, τα ποσοστά διέφεραν σημαντικά μεταξύ των μελετών, κυμαινόμενα από 9% έως 100%.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι διαφορετικές μελέτες αξιολόγησαν την παρουσία δυσφαγίας με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένες μελέτες χρησιμοποίησαν ένα όργανο για τη μέτρηση της κατάποσης, όπως ένα ενδοσκόπιο, άλλες χρησιμοποιούσαν ερωτηματολόγια προσυμπτωματικού ελέγχου ή άλλους τύπους κλινικών εξετάσεων.

Για να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιδράσεις των διαφορετικών στρατηγικών μέτρησης, τα ποσοστά δυσφαγίας εξετάστηκαν σε τέσσερις υποομάδες, χωρισμένες με βάση τη διαγνωστική τους μέθοδο: ενόργανη, ερωτηματολόγιο διαλογής, κλινική εξέταση ή άλλη.

Οι ενόργανες προσεγγίσεις είχαν τα υψηλότερα ποσοστά δυσφαγίας (65,7%), ακολουθούμενη από τον προσυμπτωματικό έλεγχο (43,2%), την κλινική εξέταση (34,8%) και άλλες (29%).

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της δυσφαγίας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι «σημαντικά υψηλότερος» από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, έγραψαν οι ερευνητές.

«Τελικά, πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της δυσφαγίας μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε τις καταστροφικές παρενέργειές της», πρόσθεσε η ομάδα. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί η ασάφεια γύρω από τη διαχείριση της δυσφαγίας».

Ωστόσο, η ανάλυση δεν διέθετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικούς τύπους δυσφαγίας και τις θεραπείες που μπορεί να λάμβαναν οι ασθενείς. Αυτοί είναι τομείς που απαιτούν πρόσθετη έρευνα, σημείωσε η ομάδα.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com