Βλάβη στον εγκέφαλο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ). Η εργασία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό ποιες κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου ενός ασθενούς έχουν τη δυνατότητα να αυτοθεραπευθούν και ποιες όχι. Αυτή είναι μια συναρπαστική εξέλιξη για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο και ήδη πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επί του παρόντος, οι γιατροί χρησιμοποιούν 2D εικόνες μαγνητικής τομογραφίας για να αναγνωρίσουν τις βλάβες και να αναπτύξουν διαγνώσεις ΣΚΠ. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ανάλυσης δεν υποδεικνύει πώς θα συμπεριφέρεται μια δεδομένη βλάβη με την πάροδο του χρόνου, μια σημαντική πτυχή για τη διαχείριση της νόσου. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό εργαλείο για να συμπεράνουν εάν οι βλάβες είναι μεταβολικά ενεργές ή ανενεργές με βάση δεδομένα τρισδιάστατης απεικόνισης.

Όταν η ομάδα του UT Dallas μελέτησε τους φαινοτύπους αλλοιώσεων, εστίασε σε διάφορους βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής ροής αίματος, του σήματος που εξαρτάται από το επίπεδο οξυγόνου του αίματος (BOLD) και του εγκεφαλικού μεταβολικού ρυθμού (CMRO2). Ανέλυσαν αυτούς τους βιοδείκτες μέσα στις βλάβες και στους περιβάλλοντες ιστούς και εντόπισαν μη επεμβατικούς δείκτες, το σήμα που εξαρτάται από το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα (BOLD), που μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση μιας δεδομένης εγκεφαλικής βλάβης. Το BOLD συγκρίνει το οξυγόνο στο σημείο του τραυματισμού με το περιβάλλον του, επομένως, μελετώντας την κλίση αυτού του σήματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν μια βλάβη ήταν μεταβολικά ενεργή ή όχι και, επομένως, θα μπορούσε ενδεχομένως να επουλωθεί από μόνη της.

Εξέτασαν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας από 23 ασθενείς και 109 διαφορετικές βλάβες και χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη προσέγγισή κατάφεραν να παρατηρήσουν ότι οι μεταβολικά ενεργές βλάβες ήταν πιο σφαιρικές με τραχιά επιφάνεια, ενώ οι μεταβολικά ανενεργές βλάβες έχουν ακανόνιστο σχήμα και λεία επιφάνεια. Κάποτε, αυτές οι μετρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη γρήγορη και πιο αποτελεσματική διάγνωση και διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Αυτή η διαγνωστική μέθοδος αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα φάρμακα για την ΣΚΠ που αναπτύσσονται για να θεραπεύσουν κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε ο Dinesh Sivakolundu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Χρησιμοποιώντας τη νέα μας τεχνολογία, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν από τέτοια νέα φάρμακα και ποιοι ασθενείς όχι».

Εικόνα: Εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από σκλήρυνση κατά πλάκας (κόκκινο) μαζί με ομόκεντρους δακτυλίους που περιβάλλουν τη βλάβη ακριβώς στο εξωτερικό σχήμα της βλάβης.


Η δημοσίευση στο Journal of Neuroimaging: Three‐Dimensional Lesion Phenotyping and Physiologic Characterization Inform Remyelination Ability in Multiple Sclerosis
Πηγή: www.medgadget.com