Υγεία εγκεφάλου στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Τι είναι η υγεία του εγκεφάλου;

Η υγεία του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητα να θυμάται, να μαθαίνει, να σχεδιάζει, να συγκεντρώνεται και να διατηρεί ένα καθαρό, ενεργό μυαλό.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει τον ιστό του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (το κεντρικό νευρικό σύστημα ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βλάβες που μπορούν να φανούν σε μαγνητική τομογραφία.

Ο εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίσει μέρος αυτής της βλάβης αλλάζοντας σήματα ή προσαρμόζοντας υγιείς περιοχές του εγκεφάλου για να αναλάβουν νέες λειτουργίες. Αυτή η ικανότητα είναι γνωστή ως «νευρολογική εφεδρεία» ή «υγεία του εγκεφάλου».

Αυτοί οι ενσωματωμένοι μηχανισμοί αποκατάστασης μπορούν να εξηγήσουν γιατί η δραστηριότητα της νόσου μπορεί να είναι αόρατη κατά τα πρώιμα στάδια της ΣΚΠ.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εγκεφάλου;

Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας θα έχουν προβλήματα με τις πτυχές της σκέψης κάποια στιγμή, ίσως τη μνήμη, το εύρος της προσοχής ή τη συγκέντρωσή τους. Αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται ως γνωστικά προβλήματα.

Η λήψη μέτρων για τη μεγιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουν. 

Παραδοσιακά, η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εστίαζε στην πρόληψη των υποτροπών, αλλά λίγη προσοχή δόθηκε στις γνωστικές αλλαγές. Το 2015, δημοσιεύθηκε μια έκθεση με τίτλο « Υγεία του εγκεφάλου: Ο χρόνος έχει σημασία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας », η οποία καθορίζει τους λόγους για τους οποίους η φροντίδα της ΣΚΠ πρέπει να περιλαμβάνει εστίαση στα προβλήματα σκέψης και μνήμης. Έκτοτε, η οργάνωση MS Brain Health διεξάγει εκστρατεία για αυτό σε χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι: 

  • Να στοχεύει στην έναρξη της θεραπείας αμέσως μετά τη διάγνωση.
  • Να θέσουμε ως στόχο τη θεραπεία να σταματήσουμε τις υποτροπές αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν αλλαγές που μπορούν να φανούν στις μαγνητικές τομογραφίες. 
  • Να ενθαρρύνει τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να υιοθετήσουν έναν «εγκεφαλικά υγιή» τρόπο ζωής. 
Περισσότεροι νευρολόγοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η αναμονή για υποτροπή ή εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων πριν συνταγογραφήσει ένα φάρμακο τροποποίησης της νόσου σημαίνει ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τον εγκέφαλό μου όσο το δυνατόν πιο υγιή;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ακολουθήσετε έναν «εγκεφαλικά υγιή» τρόπο ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και δραστήριοι μέσω της τακτικής άσκησης
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Διατηρώντας το μυαλό σας ενεργό μέσω της ανάγνωσης, των δημιουργικών δραστηριοτήτων ή των παζλ όπως το σοντοκού και τα σταυρόλεξα
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Περιορισμός της ποσότητας αλκοόλ που πίνετε
  • Συνεχίστε να παίρνετε άλλα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας
  • Βεβαιωθείτε ότι οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, ελέγχονται καλά.

Πηγή: mstrust.org.uk