vitamin-D

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, που ονομάζεται δοκιμή VIDAMS, εξέτασε εάν η υψηλή δόση βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία επίδραση του συμπληρώματος σε υποτροπές ή νέες βλάβες σε μαγνητική τομογραφία.

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ. Αλλά δεν είχαμε καλά στοιχεία για να πούμε εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ΣΚΠ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα. Τώρα μια νέα κλινική δοκιμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να μην είναι αποτελεσματική θεραπεία για την υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την National MS Society στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τη βιταμίνη D

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να βοηθήσει στην απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Συχνά αναφέρεται ως η βιταμίνη του ήλιου. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγεται στο δέρμα μας ως απόκριση στο ηλιακό φως. Μπορούμε επίσης να πάρουμε μικρές ποσότητες από ορισμένα είδη τροφίμων.

Λόγω του κλίματος του Ηνωμένου Βασιλείου, το NHS συνιστά σε όλους όσους ζουν εδώ να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Και ορισμένοι νευρολόγοι συμβουλεύουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις.

Τι έκαναν οι ερευνητές;

172 άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας είτε έλαβαν χαμηλή είτε υψηλή ημερήσια δόση βιταμίνης D. Η χαμηλή δόση ήταν 600 διεθνείς μονάδες (IU), ελαφρώς υψηλότερη από αυτή που συνιστά το NHS. Η υψηλή δόση ήταν 5000 IU, που είναι πάνω από αυτό που το NHS λέει ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές.

Το πήραν μαζί με μια θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMT) που ονομάζεται οξική γλατιραμερή (Copaxone) . Κάθε συμμετέχων έλαβε το συμπλήρωμα για 96 εβδομάδες.

Τι βρήκαν;

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων που εμφάνισαν υποτροπή κατά τη σύγκριση της χαμηλής και της υψηλής δόσης βιταμίνης D. Οι ερευνητές επίσης δεν βρήκαν διαφορά στον αριθμό των βλαβών ή στη συρρίκνωση του εγκεφάλου στις μαγνητικές τομογραφίες.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν αρκετές μικρότερες μελέτες που δεν δείχνουν επίσης καμία επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στον αριθμό των υποτροπών. Αυτή η μελέτη ενισχύει προηγούμενα στοιχεία επειδή είναι μεγαλύτερη και συνέκρινε συστηματικά δύο διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D. Είναι μια δοκιμή φάσης 3 , η οποία είναι το χρυσό πρότυπο για την έρευνα.

Μια άλλη δοκιμή φάσης 3, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ECTRIMS πέρυσι, έδωσε παρόμοια αποτελέσματα. Αλλά ακόμα περιμένουμε να δημοσιευτούν.

Τι σημαίνει αυτό για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Αυτό το γνωρίζουμε από έρευνα που έχουμε χρηματοδοτήσει στο παρελθόν. Και η κατανόηση των πιθανών οφελών των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ως DMT ήταν μία από τις 10 κορυφαίες ερευνητικές προτεραιότητές μας από το 2012.

Αυτά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης D, πέρα ​​από ένα DMT, μπορεί να μην έχει αντίκτυπο στην ΠΣ σας.

Αλλά το NHS συνιστά σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D σε χαμηλή δόση.

Τι πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε;

Αυτή η μελέτη δεν απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με τη βιταμίνη D και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί διαφορετική δόση. Ή ότι μόνο ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας επωφελούνται από τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Για να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις, σχεδιάζουν να συνδυάσουν δεδομένα από αυτήν και δύο άλλες μελέτες για τη βιταμίνη D.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα βιταμίνης D σας, σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας.

Πρέπει επίσης να μάθουμε περισσότερα για τον ρόλο της βιταμίνης D στην πρόκληση της ΣΚΠ.

Η Dr Emma Gray, η Βοηθός Διευθύντρια της Έρευνας, λέει:  " Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αλλά εδώ και χρόνια το ερώτημα εάν μια υψηλή δόση συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας έχει μείνει αναπάντητο. Τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής υποδηλώνουν ότι η υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να μην είναι αποτελεσματική θεραπεία για την υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. 

«Αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Το γνωρίζουμε αυτό από έρευνα που έχουμε χρηματοδοτήσει. Το NHS συνιστά επίσης σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα για την υγεία των οστών τους. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για το πώς η βιταμίνη D και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως ο ιός Epstein-Barr αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν ΣΚΠ. Και, το σημαντικότερο, πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Πηγή: www.mssociety.org.uk