Δυσκοιλιότητα και κατάθλιψη: Μαρτυρούν τον κίνδυνο αυτή της αυτοάνοσης πάθησης

Ανακαλύψτε τι ενδείξεις που αποκαλύπτουν πρώιμα τον ενδεχόμενο κίνδυνο ανάπτυξης του αυτοάνοσου, ώστε να πάρετε τα μέτρα σας

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το ανοσοποιητικό του ίδιου του ασθενούς, καταστρέφοντας το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων, οδηγώντας σε πολλά χρόνια συμπτώματα, όπως απώλεια όρασης, πόνο, κόπωση και μειωμένο συντονισμό. Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν ποιες βιολογικές διεργασίες οδηγούν στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης νόσου, επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνέκριναν ασθενείς με υγιείς ανθρώπους, προκειμένου να ανακαλύψουν ενδείξεις, που θα μπορούσαν να μαρτυρούν πρώιμα τον κίνδυνο.

Στη σχετική αναφορά τους, που δημοσιεύεται στο Neurology, οι ερευνητές καταγράφουν τα τρία συμπτώματα που παρουσίασαν τον υψηλότερο συσχετισμό με τη μετέπειτα διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης: Δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη και ουρολοιμώξεις μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για το αυτοάνοσο νόσημα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα εν λόγω συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν έως και πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση, αποκαλύπτοντας επιπλέον ότι παρουσιάζονταν πιο συχνά και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος και η νόσος Crohn.

Στη μελέτη πήραν μέρος συνολικά 54.790 συμμετέχοντες, με τους ειδικούς να συγκρίνουν τις περιπτώσεις περισσότερων από 20.000 νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με υγιή άτομα, αντιστοιχίζοντας κάθε ασθενή με τρεις υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας και φύλου. Οι συμμετέχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση συγκρίθηκαν επίσης με περισσότερα από 30.000 άτομα με νόσο Crohn και 7.337 με ερυθηματώδη λύκο, με τους μελετητές να αναζητούν πιθανές ενδείξεις έως και πέντε χρόνια πριν, αλλά και μετά τη διάγνωση ή την ημερομηνία αντιστοίχισης με υγιή άτομα.

Διαβάστε περισσότερα www.ygeiamou.gr