Δίαιτα και Πολλαπλή Σκλήρυνση, τρόφιμα που θα μπορούσαν να προάγουν φλεγμονή

Η δίαιτα μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην υγεία και η σωστή ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της διαχείρισης χρόνιων ασθενειών όπως η ΣΚΠ.

Αν και καμία δίαιτα δεν συνιστάται ευρέως για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν αναπτυχθεί αρκετές διατροφικές στρατηγικές που γενικά στοχεύουν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ασθενούς αποφεύγοντας τροφές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.

Επιστήμονες στην Αυστραλία αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της γλουτένης και της δραστηριότητας της νόσου της ΣΚΠ σε 187 ασθενείς: 159 με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, 23 με δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας, τρεις με πρωτοπαθή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα άτομο που ορίζεται ότι έχει προοδευτική υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Όλοι ολοκλήρωσαν τους διαιτητικούς ελέγχους για να αξιολογήσουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών και γλουτένης τα δύο προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και της ποσότητας των τροφίμων που τα περιέχουν που καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. 

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα και δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων ή της γλουτένης και της δραστηριότητας της νόσου της ΣΚΠ.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ούτε τα γαλακτοκομικά ούτε η γλουτένη έχουν ουσιαστική επίδραση στη δραστηριότητα της νόσου της ΣΚΠ.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη γαλακτοκομικών ή γλουτένης μεταξύ των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια των δύο ετών που αναλύθηκαν.
Τα άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα και γλουτένη ήταν εξίσου πιθανό να μην παρουσιάζουν ενδείξεις δραστηριότητας της νόσου όσο εκείνοι που απέφευγαν αυτά τα τρόφιμα.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν κλινικά σημαντικές διαφορές στη δραστηριότητα της νόσου με βάση την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων ή γλουτένης.

Η μελέτη, « Γαλακτοκομικά και γλουτένη στη δραστηριότητα της νόσου στη σκλήρυνση κατά πλάκας », δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal – Experimental, Translational and Clinical.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com