άγχος και πολλαπλή σκλήρυνση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και το άγχος συμβαίνουν συχνά μαζί. Εάν ζείτε με σκλήρυνση κατά πλάκας και άγχος, μπορεί να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο αυτού του απαιτητικού συνδυασμού.

Το άγχος και η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβαίνουν συχνά μαζί. Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μερικά συμπτώματα άγχους, ενώ άλλοι έχουν μια συνυπάρχουσα αγχώδη διαταραχή.

Εάν ζείτε με σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιμετωπίζετε άγχος, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί και αν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. 

ΣΚΠ και άγχος: Ο σύνδεσμος

Το άγχος εμφανίζεται συνήθως με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην πραγματικότητα, συναισθηματικές αλλαγές όπως το άγχος είναι σύμπτωμα της ΣΚΠ.

Έρευνα από την National Library of Medicine παρέχει τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:
  • Ο επιπολασμός των συννοσηρών αγχωδών διαταραχών και της ΣΚΠ είναι περίπου 13-31,7%.
  • Υπολογίζεται ότι το 26-63,4% των ανθρώπων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν συμπτώματα άγχους.
  • Οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται σε περίπου τριπλάσια συχνότητα σε άτομα με ΣΚΠ σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. 

Οι τρεις κορυφαίες αγχώδεις διαταραχές που εμφανίζονται με τη ΣΚΠ είναι:
  • γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD): 18,6%
  • διαταραχή πανικού: 10%
  • ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD): 8,6% 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συνύπαρξη.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι επιδραστικά και απρόβλεπτα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος και στεναχώρια.

Η θεραπεία της ΣΚΠ μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε άγχος για την ένεση εάν το φάρμακό σας είναι ενέσιμου τύπου. Ή μπορεί να ανησυχείτε για πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες της θεραπείας σας.

Τα φάρμακα για την ΣΚΠ μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν άγχος ως α παρενέργεια.

Η απομυελίνωση των νεύρων στον εγκέφαλό σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικές αλλαγές όπως το άγχος. Το άγχος της ΣΚΠ μπορεί να συσχετιστεί με ατροφία στη μέση και άνω γύρο στο δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

Η φλεγμονή του εγκεφάλου συνδέει επίσης τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το άγχος.

Η νευροφλεγμονή είναι μέρος της διαδικασίας που οδηγεί στην απομυελίνωση των νευρικών νευραξόνων με ΣΚΠ. Αυτή η απομυελίνωση αφήνει τους άξονες ευάλωτους σε τραυματισμό, γεγονός που επηρεάζει το πόσο καλά μπορούν να λειτουργήσουν.

Έρευνα έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι η ενισχυμένη φλεγμονή σχετίζεται επίσης με αγχώδεις διαταραχές.

Συμπτώματα άγχους

Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
  • ένταση
  • ανησυχία
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • ιδρώτας
  • τρέμουλο
  • αυπνία
  • πανικός
  • μια αίσθηση καταστροφής ή επικείμενου κινδύνου
  • πονοκεφάλους 

Ορισμένα συμπτώματα άγχους είναι ίδια ή παρόμοια με τα συμπτώματα της ΣΚΠ:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΓΧΟΥΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΚΠ
κούραση κούραση
πόνος στο στήθος δυσαισθησία (αίσθημα συμπίεσης του κορμού)
μυρμήγκιασμα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
γαστρεντερικά προβλήματα προβλήματα του εντέρου
μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων γνωστικές αλλαγές
ευερέθιστο αλλαγές διάθεσης
ανεξήγητους μυϊκούς πόνους πόνος και φαγούρα
ζάλη ίλιγγος και ζάλη
δυσκολία στην αναπνοή αναπνευστικά προβλήματα

Εάν ζείτε τόσο με σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και με άγχος, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας.

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο του άγχους.

1. Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά χρήσιμη για τη θεραπεία του άγχους. Λειτουργεί αλλάζοντας τη δράση των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.

Μερικές φορές, τα φάρμακα για τα συμπτώματα της ΣΚΠ μπορούν επίσης να θεραπεύσουν το άγχος. Ένα παράδειγμα είναι η βενλαφαξίνη (Effexor). Είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI) και είναι ένα κοινό φάρμακο για το άγχος. Οι γιατροί το συνταγογραφούν επίσης για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου στην ΠΣ.

Άλλα φάρμακα για το άγχος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΣΚΠ περιλαμβάνουν τη διαζεπάμη (Valium) για τη σπαστικότητα και τη σερτραλίνη (Zoloft) και τη φλουοξετίνη (Prozac) για την κατάθλιψη.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει άλλα φάρμακα κατά του άγχους που είναι ασφαλή να τα πάρετε μαζί με τις θεραπείες σας για την ΣΚΠ.

2. Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας για το άγχος, πολλές από τις οποίες είναι συχνά αποτελεσματικές. Εάν ο οικογενειακός σας γιατρός σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορεί να σας προτείνει έναν τύπο θεραπείας για να δοκιμάσετε πρώτα.

Δεν λειτουργούν όλες οι θεραπείες για όλους. Εάν ο πρώτος τύπος θεραπείας που δοκιμάζετε δεν σας βοηθήσει όσο θα θέλατε, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλο είδος.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του άγχους. Η CBT μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις σας οδηγούν σε συναισθηματικές, συμπεριφορικές και στη συνέχεια σωματικές αντιδράσεις.

Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT) και η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) βρέθηκε ότι μειώνουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ και ενισχύουν τις συναισθηματικές ικανότητες σε Μελέτη 2022.

Η θεραπεία ACT βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αντί να τις αγνοούν. Το MBSR χρησιμοποιεί μια τακτική πρακτική τεχνικών ενσυνειδητότητας όπως η σάρωση σώματος και η επίγνωση της αναπνοής.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η θεραπεία επανεπεξεργασίας απευαισθητοποίησης των κινήσεων των ματιών (EMDR) έδειξε πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το άγχος της ΣΚΠ. Το EMDR απευαισθητοποιεί τις τραυματικές αναμνήσεις, μειώνει τη φυσιολογική διέγερση και επαναδιατυπώνει τις αρνητικές πεποιθήσεις.

3. Κοινωνική υποστήριξη

Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο του άγχους όταν ζείτε με ΣΚΠ. Έρευνα αξιόπιστη πηγή δείχνει ότι το ποσό της κοινωνικής υποστήριξης που έχει ένα άτομο είναι ένας σταθερός προγνωστικός δείκτης της πιθανότητας να αναπτύξει άγχος ή κατάθλιψη.

Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να είναι άτυπος χρόνος που αφιερώνεται με την οικογένεια και τους φίλους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από τις συνδέσεις που πραγματοποιείτε μέσω διαδικτυακών ή διαπροσωπικών ομάδων υποστήριξης, συλλόγων ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

4. Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι μια κατάσταση σύνδεσης με την παρούσα στιγμή. Όταν βιώνετε ενσυνειδητότητα, δεν παγιδεύεστε σε ανησυχητικές σκέψεις.

Αντίθετα, το μυαλό σας συνδέεται με την αισθητηριακή είσοδο από το σώμα σας και το περιβάλλον σας, όπως η αναπνοή σας και οι ήχοι που ακούτε.

Μελέτη 2017 διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα παρέμβασης ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας απέδωσε θετικά αποτελέσματα σε:

  • ανησυχία
  • θετική επίδραση
  • κατάθλιψη
  • γνωστική λειτουργία
  • ψυχοκοινωνική λειτουργία
  • κούραση
  • παρατηρητικότητα
  • μη κρίση
  • μη αντιδραστικότητα
  • επίγνωση 

Το πρόγραμμα ενσυνειδητότητας στη μελέτη περιελάμβανε χαλαρωτική μουσική, διαλογισμό επίγνωσης και κίνηση γιόγκα.

5. Αυτοφροντίδα

Μερικές φορές, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές ευεξίας είναι αυτές που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • κάνοντας τακτική άσκηση
  • διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου
  • τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα
  • διαχείριση της κόπωσης
  • θέτοντας όρια
  • αυτοσυνηγορώντας
  • συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες ή χόμπι
  • ζητώντας βοήθεια 

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές για να κάνετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε με μία και να προσθέσετε μια δεύτερη όταν είστε έτοιμοι.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν το άγχος που βιώνετε είναι συντριπτικό και μη διαχειρίσιμο, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια. Αν και μπορεί να είναι δυνατό να διαχειριστείτε μόνοι σας το άγχος της ΣΚΠ, η υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να το κάνει ευκολότερο.

Ακόμα καλύτερο είναι να δείτε το άγχος σας νωρίς πριν σας κυριεύσει. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη, επομένως η έγκαιρη αναζήτηση υποστήριξης μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση για την ψυχική σας υγεία.

Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της ΣΚΠ και του άγχους. Ωστόσο, το άγχος είναι θεραπεύσιμο και η διαχείριση της ψυχικής σας υγείας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν είστε σε καλύτερη διάθεση, μπορεί να είναι πιο εύκολο να τηρήσετε το σχέδιο θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι θεραπείες και οι στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία, κοινωνική υποστήριξη, επίγνωση και αυτοφροντίδα.

Πηγή: www.healthline.com