Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ποικίλες συμπτώματα όπως κόπωση, προβλήματα κινητικότητας, πόνο και δυσκολίες με την όραση. Ωστόσο, εκτός από τις φυσικές επιπτώσεις της νόσου, η ΠΣ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τις σχέσεις, τον έρωτα και το σεξ μεταξύ εταίρων.

Επιπτώσεις στη Σχέση:

Η διάγνωση της ΠΣ μπορεί να αλλάξει ριζικά τη δυναμική μιας σχέσης. Ο εταίρος που πάσχει μπορεί να νιώθει ανασφάλεια ή ένοχος για τον χρόνο και την προσοχή που απαιτεί η νόσος. Ταυτόχρονα, ο άλλος εταίρος μπορεί να βρει δύσκολο να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη σχέση και τις νέες απαιτήσεις που επιβάλλει η φροντίδα ενός ατόμου με ΠΣ. Η επικοινωνία και η συμπαράσταση γίνονται, λοιπόν, καθοριστικές για τη διατήρηση της σχέσης.

Επίδραση στον Έρωτα:

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει τη φύση του έρωτα και του ρομαντισμού σε μια σχέση. Οι εταίροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ενασχόλησή τους με κοινές δραστηριότητες ή στη δημιουργία νέων εμπειριών λόγω των φυσικών περιορισμών που επιβάλλει η νόσος. Οι αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση και στην ενέργεια του ατόμου που πάσχει επίσης μπορούν να επηρεάσουν την ένταση και τη σταθερότητα των συναισθημάτων του προς τον εταίρο του.

Επίδραση στο Σεξ:

Οι προκλήσεις της ΠΣ στο σεξουαλικό ζήτημα είναι αναμφίβολα σημαντικές. Οι φυσικές δυσκολίες όπως η κόπωση, ο πόνος και οι προβλήματα κινητικότητας μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και την ικανοποίηση. Επιπλέον, η νόσος μπορεί να δημιουργήσει σύνθετες αντιλήψεις για το σώμα και την αυτοεκτίμηση, επηρεάζοντας τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Η ανοιχτή επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην εύρεση εναλλακτικών τρόπων να απολαμβάνετε τη σεξουαλική επαφή.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας

Ανάλογα με την ακριβή αιτία των σεξουαλικών σας προκλήσεων, η φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, μπορεί να σας συστήσουν φάρμακα ή διαλείποντες καθετηριασμούς για να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής ούρων κατά τη διάρκεια του σεξ.

Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μια στύση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

  • Δια του στόματος φάρμακα, όπως σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη ή βαρδεναφίλη.
  • Ενέσιμα φάρμακα, όπως αλπροσταδίλη, παπαβερίνη ή φαιντολαμίνη.

Εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, μπορείτε να αγοράσετε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό χωρίς ιατρική συνταγή που θα διευκολύνει τη διείσδυση.

Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας

Για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να καταλάβει πώς η κατάστασή σας επηρεάζει εσάς και τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Να είστε ειλικρινείς μαζί του για το πώς νιώθετε και μην σταματήσετε να του δείχνετε πόσο σημαντικός/η είναι για σας. Η αίσθηση της απόρριψης και η έλλειψη ειλικρίνειας θα σας απομακρύνουν κάτι που δεν είναι το ζητούμενο.

Όταν επικοινωνείτε μεταξύ σας, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε πολλές σεξουαλικές προκλήσεις μαζί χωρίς ντροπή, θυμό ή απογοήτευση. Συνεπώς μιλήστε ανοιχτά για ό,τι σας απασχολεί. Πειραματιστείτε για την χαρά και όχι το αποτέλεσμα. Θα δείτε πως με τον καιρό θα βρείτε τους ρυθμούς σας.

Η ΠΣ, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για τις σχέσεις, τον έρωτα και το σεξ. Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη, επικοινωνία και δέσμευση, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις και να διατηρήσετε μια ισχυρή και ικανοποιητική σχέση.