Το νέο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ 2024-2025 θα είναι η Διάγνωση. Το όνομα της καμπάνιας θα είναι My MS Diagnosis και το tagline: Navigating MS together.

Η εκστρατεία θα υποστηρίξει την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση για όλους όσους ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Θα επισημάνουμε τα παγκόσμια εμπόδια στη διάγνωση της ΣΚΠ, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση μέσω της ανταλλαγής πραγματικών ιστοριών και δεδομένων. Θα κάνουμε εκστρατεία για καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την ΠΣ, για νέα έρευνα και κλινικές εξελίξεις στη διάγνωση της ΣΚΠ. Μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε ενημερωμένες κοινότητες και συστήματα φροντίδας που υποστηρίζουν άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣΚΠ.

Το My MS Diagnosis είναι μια ευέλικτη καμπάνια ευρείας εμβέλειας. Οι υποστηρικτές μπορούν να επιλέξουν να εστιάσουν σε διάφορες γωνίες όταν συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ. Οι ακόλουθες γωνίες καμπάνιας ενδέχεται να ευθυγραμμίζονται με τους δικούς σας στόχους και τα ενδιαφέροντά σας ή να τονίζουν συγκεκριμένους τομείς εργασίας στον οργανισμό σας.

Γωνίες εκστρατείας

  • Λόμπινγκ στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης για όλους όσους ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Επισήμανση παγκόσμιων και εθνικών φραγμών στην πρόσβαση σε διάγνωση ΣΚΠ
  • Δημιουργία ενημερωμένων κοινοτήτων και συστημάτων που υποστηρίζουν άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣΚΠ
  • Ευαισθητοποίηση και οικοδόμηση αλληλεγγύης μέσω της ανταλλαγής εμπειριών από τη διάγνωση της ΣΚΠ
  • Υποστήριξη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για την ΠΣ
  • Υποστήριξη νέας έρευνας και κλινικών προόδων στη διάγνωση της ΣΚΠ

Τι είναι η ΣΚΠ;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Σήμερα, υπολογίζεται ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ΣΚΠ.

Η ΣΚΠ είναι μια φλεγμονώδης απομυελινωτική κατάσταση. Προκαλείται από βλάβη στη μυελίνη - ένα λιπαρό υλικό που μονώνει τα νεύρα. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η απώλεια μυελίνης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα μεταφέρουν ηλεκτρικές ώσεις προς και από τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, αδύναμα άκρα, μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης και κόπωση.

Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας διαγιγνώσκονται μεταξύ 20 και 40 ετών. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να θεραπεύσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη ΠΣ, επικοινωνήστε με έναν οργανισμό ΠΣ που βρίσκεται κοντά σας ή επισκεφτείτε τον ιστότοπο του MSIF.

Η Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ πραγματοποιείται στις 30 Μαΐου, με δραστηριότητες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Το παγκόσμιο κίνημα MS σηματοδότησε τον τελευταίο χρόνο της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας ΠΣ, MS Connections, τον Μάιο του 2023. Οι προετοιμασίες για την επόμενη εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα ΠΣ έχουν πλέον ξεκινήσει.

Κάθε εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ αναπτύσσεται σε συνεργασία με μια ομάδα εργασίας παγκόσμιων εκπροσώπων από διαφορετικούς εθνικούς οργανισμούς ΠΣ.

Μείνετε συντονισμένοι και ελάτε μαζί μας στις 30 Μαΐου σε παγκόσμια αλληλεγγύη με όλους όσους έχουν πληγεί από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.