Μια προοπτική μελέτη κοόρτης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank, πρότεινε ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε ότι είναι ένας δυνητικά προστατευτικός —αν και όχι σημαντικός— παράγοντας κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών, φρούτων, οσπρίων, λαχανικών, ψαριών και ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών ή βουτύρου, γαλακτοκομικών, πουλερικών, κόκκινου κρέατος και μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού με τα γεύματα.

Ωστόσο, πολλαπλές αναλύσεις έχουν προτείνει τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν οι πολλαπλές δίαιτες σε βλάβες στον εγκέφαλο. Η Δρ. Camilla Barbero Mazzucca και η ομάδα της επανέλαβαν αυτά τα τεστ, δείχνοντας μια πληθώρα δεδομένων στον τομέα της επίδρασης της διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όπως σημείωσαν, αυτή η βιβλιογραφία παρήγαγε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D έχει υποδειχθεί ως ευεργετική για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα - που συνήθως έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D - έχουν συσχετιστεί αρνητικά με την έκβαση της νόσου.

Για να αξιολογήσουν περαιτέρω τη πιθανή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της έναρξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η Δρ. Mazzucca και συνεργάτες διεξήγαγαν μια από τις μεγαλύτερες μελέτες κοόρτης μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Η κοόρτη τους περιελάμβανε 502.507 συμμετέχοντες σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία, που χρονολογούνται από την έναρξη μιας μελέτης κοόρτης UK Biobank το 2006. Αυτά τα άτομα κυμαίνονταν από 40-69 ετών και το καθένα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής (FFQ) κατά την έναρξη, όπου και ανέφεραν την τυπική πρόσληψη τροφής και αλκοόλ (ποσότητα και συχνότητα) τον τελευταίο χρόνο. Υπήρχε επίσης ένα στοιχείο όπου ένας επιλεγμένος αριθμός εγγεγραμμένων κλήθηκε να αναφέρουν τη διατροφή τους τις τελευταίες 24 ώρες σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Συνολικά, η τελική κοόρτη περιελάμβανε 499.563 επιλέξιμα άτομα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε 12 χρόνια παρακολούθησης και εμφάνισαν 7,78 περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας ανά 100.000 άτομα το έτος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μία ή δύο φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση (μία φορά: aHR, 0,642, 95% CI, 0,480-0,859, δύο φορές: aHR, 0,666, 95% CI, 0,474 -0,934, P = 0,0035).
Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σχέση με την εβδομαδιαία έναντι της μηνιαίας κατανάλωσης (HR, 0,799; 95% CI, 0,648-0,984). Ενώ οι συνολικές τάσεις με την τήρηση της μεσογειακής διατροφής δεν έφτασαν σε στατιστικά σημαντικές, η Δρ. Mazzucca και η ομάδα της τόνισαν τις θετικές τάσεις που είδαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά προστατευτική επίδραση.

«Συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ μεμονωμένων τροφών και κλινικών αποτελεσμάτων», είπε η Δρ. Mazzucca, προσθέτοντας, «Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα στη διατροφική ανοσολογία επικεντρώνεται στον ρόλο των πολύπλοκων διατροφικών προτύπων, παρά σε μεμονωμένες τροφές/θρεπτικά συστατικά, σε κίνδυνο της χρόνιας της νόσου».

Εφαρμόζοντας αυτή την προσέγγιση στη δική τους μελέτη, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα:
«Αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια βάση για πιο συγκεκριμένες μελέτες που εξετάζουν τον ρόλο της διατροφής στην έναρξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία τεκμηριωμένων ενδείξεων για την πρόληψη και τη διαχείριση της ΣΚΠ.
Επιπλέον, δεδομένης της ετερογένειας των υποτύπων ασθενειών και της ύπαρξης διαφορετικών «φαινοτύπων» ΣΚΠ, η εφαρμογή αυτού του αγωγού σε άλλες κοόρτες μελέτης, στις οποίες ο αριθμός των περιστατικών είναι αρκετός για να επιτρέψει περαιτέρω διαστρωμάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιδέες χρήσιμες για την εξατομίκευση διαιτητικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της διατροφής ακριβείας».

Πηγή: www.ajmc.com
Συγγραφέας: Kyle Munz