Εσείς αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μας πιάνει λόξιγκας; Ώρα να μάθουμε τα πάντα…

Ο λόξιγκας είναι γνωστός σε όλους. Είναι ενοχλητικός, και είναι αρκετά δύσκολος να σταματήσει. Γιατί συμβαίνει, όμως; Πρόκειται για ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος – του μυ δηλαδή που διαχωρίζει το στήθος από την κοιλιά – και κάθε σύσπαση ακολουθεί ένα ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών, προκαλώντας τον χαρακτηριστικό ήχο του λόξιγκα που όλοι γνωρίζουμε.

Λόξιγκας μπορεί να προκληθεί μετά από ένα μεγάλο γεύμα, από κατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών, ακόμα και από τον ξαφνικό ενθουσιασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πάθησης. Τις περισσότερες φορές, δεν διαρκεί περισσότερα από λίγα λεπτά, αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει ακόμα και μήνες, προκαλώντας κόπωση και απώλεια βάρους.

Αν ο λόξιγκάς σας κρατήσει περισσότερες από 48 ώρες, ή αν είναι τόσο έντονος που δημιουργεί πρόβλημα στο φαγητό, τον ύπνο ή την αναπνοή, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Οι πιο συχνές αιτίες του λόξιγκα είναι οι εξής:

  • Κατανάλωση αναψυκτικών
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
  • Υπερφαγία
  • Έντονο στρες ή ενθουσιασμός
  • Απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία


Αν ο λόξιγκας επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες, τότε μπορεί να υπάρχει ένα από τα παρακάτω προβλήματα:

Νευρική βλάβη ή ερεθισμός

Μια πιθανή αιτία για λόξιγκα που δεν σταματάει είναι μια πιθανή βλάβη ή ερεθισμός των νευρών που εξυπηρετούν το διάφραγμα. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, από παλινδρόμηση, μέχρι και κύστη ή όγκο στον λαιμό.

Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος

Ένας όγκος ή μια μόλυνση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ή κάποιος τραυματισμός, μπορεί να διαταράξει τον έλεγχο που έχει ο οργανισμός πάνω στο ανακλαστικό του λόξιγκα. Η μηνιγγίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση είναι δύο από αυτές τις παθήσεις.

Διάκος Θοδωρήςπηγή: iatronet