Το σεξουαλικό πρόβλημα  είναι ένα συχνό αλλά μη αναφερόμενο σύμπτωμα  Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας  (MS) που επηρεάζει, συμπεριλαμβανομένης της  κατάθλιψης, αναφέρουν μελέτες.

Η μελέτη, "Παράγοντες που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας", που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εφημερίδα της MS Care.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία  είναι γνωστό ότι επηρεάζει τους ασθενείς με MS ανεξάρτητα από το φύλο. Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι επηρεάζουν το 40 έως 80 %  των γυναικών και το 50 έως το 90 %  των ανδρών και η απόδειξη αυτής της διαταραχής περιλαμβάνει προβλήματα με τη σεξουαλική επιθυμία, την διέγερση, τον οργασμό και τον πόνο.

Παρόλα αυτά, τέτοια προβλήματα σπάνια συζητούνται ή αναφέρονται από ασθενείς και κλινικούς ιατρούς. Κατά συνέπεια, η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν αντιμετωπίζεται σε αυτούς τους ασθενείς, επηρεάζοντας τη διάθεσή τους, τις σχέσεις, την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Μια ερευνητική ομάδα στο Ίδρυμα Κλινικής του Κλίβελαντ  διερεύνησε την επίπτωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μια ομάδα ασθενών με MS χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται MS intimacy and sexuality questionnaire-19
(MSISQ-19).

"Το MSISQ-19 είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοελέγχου 19 στοιχείων που μετρά τη σεξουαλική δυσλειτουργία ... , και μπορεί να γίνει πριν από κάθε επίσκεψη ασθενούς ".

Οι ερευνητές εξέτασαν 162 ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, κυρίως γυναίκες (126 ή 77,8%), με μέση ηλικία περίπου 46 ετών, οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού σε κλινική νευρολογίας.  Αξιολογήθηκαν επίσης η διάθεση, η αναπηρία και η ποιότητα ζωής.

Τα  104 ή 64,2 % των ασθενών που αξιολογήθηκαν - ανέφερε προβλήματα στις σεξουαλικές τους σχέσεις, που ορίζονται από την ερευνητική ομάδα ως "βαθμολογία 4 ή 5 σε οποιοδήποτε στοιχείο του ερωτηματολογίου MSISQ-19".

Τα άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία έχουν επίσης διαπιστωθεί ότι έχουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπως δυσκολίες στην άσκηση, το περπάτημα, καθημερινές δραστηριότητες, κόπωση, πόνο , καθώς και κατάθλιψη .

Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και το ιστορικό των διαβουλεύσεων συμπεριφοράς ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ασθενείς με σεξουαλική δυσλειτουργία.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση ή τη χρήση θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο ή την πορεία των ασθενειών μεταξύ εκείνων που ανέφεραν δυσκολίες στις σεξουαλικές σχέσεις και εκείνων που δεν είχαν, υπογραμμίζοντας τη σεξουαλική δυσλειτουργία ως ένα ευρέως διαδεδομένο και πολύπλοκο πρόβλημα στη MS, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο δείγμα της MS. Η αξιολόγηση και η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για την παρέμβαση σε ασθενείς που εμφανίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία ", επισήμαναν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι "όλα τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια λίμπιντο και καθυστερημένο οργασμό ως συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες".

"Η ταυτοποίηση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να βοηθήσει στην κλινική εικόνα των ασθενών όσον αφορά την τακτική αξιολόγηση αυτού του συμπτώματος", κατέληξε η ομάδα.


Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com