Στρατηγικές για την κόπωση

Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας διαπιστώνουν ότι η κόπωση αυξάνεται όσο περνά η μέρα και επιδεινώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλείται από ζεστό και υγρό καιρό.

Η κούραση μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι, επειδή είναι αόρατη στους άλλους. Εάν η κόπωση δεν είναι κατανοητή, ένα άτομο με ΣΚΠ που βιώνει κόπωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τεμπέλης». Η εκπαίδευση της οικογένειας, των φίλων και των συνεργατών σχετικά με την κόπωση της ΣΚΠ είναι πολύ σημαντική.

Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι προκαλεί την κόπωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν εντοπιστεί ορισμένες επιδράσεις στην κόπωση. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τον κακό ύπνο και τα ηρεμιστικά φάρμακα.

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη αλλά δεν έχουν ΣΚΠ παρουσιάζουν επίσης συχνά κόπωση και η κόπωση είναι ένα από τα συμπτώματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Μεγάλο μέρος της κόπωσης με ΣΚΠ θεωρείται ότι σχετίζεται με αδιάγνωστη κατάθλιψη.  Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κόπωση.

Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συχνά σε άτομα με ΣΚΠ. Μπορεί να χάσουν τον ύπνο τους λόγω προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, κινήσεων των άκρων, κακών συνηθειών ύπνου ή κατάθλιψης. Οι δυσκολίες ύπνου πιστεύεται ότι είναι μια άλλη αιτία κατάθλιψης.

Άλλες αιτίες κόπωσης

Τα φάρμακα που λαμβάνονται για την επίλυση άλλων προβλημάτων μπορεί να συμβάλουν στην κόπωση. Αν διαβάσετε τις οδηγίες ή τις προειδοποιήσεις από την φαρμακευτική σας αγωγή, μπορεί να γράφει, «Προκαλεί υπνηλία» ή «Μην χειρίζεστε βαριά μηχανήματα ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο». Αυτές οι προειδοποιήσεις υποδεικνύουν ότι το φάρμακο είναι καταπραϋντικό, δηλαδή, μπορεί να σας κουράσει. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης, της ευρυχωρίας και του πόνου μπορεί να προκαλέσουν κόπωση σε ασθενείς με ΣΚΠ. Εάν συμβαίνει αυτό και αισθάνεστε κόπωση, καλό είναι να ξεκινήσετε να αναθεωρήσετε τα φάρμακά σας και να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αλλαγή αγωγής.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν κόπωση συχνά αισθάνονται σαν να «εξαντλούνται οι μπαταρίες τους» αφού κάνουν κάποιες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Με μια σύντομη ανάπαυση συχνά χρησιμεύει για την επαναφόρτιση των μπαταριών, είναι δυνατό να ολοκληρώσετε την εργασία. Ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων κάποιου μπορεί να βοηθήσει.

Μία από τις συνέπειες της μειωμένης δραστηριότητας και κίνησης είναι η απεξάρτηση. Δεν συνιστάται για ένα άτομο με ΣΚΠ να ξεκουράζεται περισσότερο από όσο χρειάζεται. Στην πραγματικότητα, ενώ ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αισθάνεται πολύ κουρασμένο μετά την άσκηση, η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσει την αντοχή και να μειώσει την κόπωση.

Ο προγραμματισμός και ο μελλοντικός προγραμματισμός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η καταχώριση των δραστηριοτήτων με τη σειρά σπουδαιότητάς τους δίνει τη δυνατότητα σε ένα άτομο να δει καθαρά τι πρέπει να κάνει πρώτα και τι μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα.

Όσοι έχουν περιορισμένη ενέργεια μπορούν να μάθουν να αποδέχονται ότι δεν θα ολοκληρωθούν απαραίτητα όλα. Με την αναμονή, περισσότερης ενέργειας θα βρείτε για την ολοκλήρωση του έργου αργότερα.

Τεχνικές Εξοικονόμησης Ενέργειας

Οι τεχνικές απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ χρήσιμες για την καταπολέμηση της κόπωσης κατά την αντιμετώπιση των οικιακών καθηκόντων. Όποτε είναι δυνατόν – όπως όταν μαγειρεύετε ή καθαρίζετε – οι προμήθειες θα πρέπει να κανονίζονται εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να κάθεστε για το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας.

Για παράδειγμα, η συλλογή όλων των συστατικών ταυτόχρονα για μια συνταγή επιτρέπει στον μάγειρα να προετοιμάσει το φαγητό ενώ κάθεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστη προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει για τον καθαρισμό.

Όσον αφορά τα γεύματα, η επιλογή μενού εκ των προτέρων με εύκολες συνταγές μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Πριν αγοράσετε φαγητό, μπορεί να γραφτεί μια λίστα με όλα τα απαραίτητα συστατικά για τα γεύματα της εβδομάδας.

Η εξοικείωση με το τοπικό κατάστημα και τους διαδρόμους όπου βρίσκονται μεμονωμένα είδη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όποτε είναι δυνατόν, μπορείτε να ετοιμάσετε διπλές μερίδες ενός γεύματος και τα περισσεύματα να καταψυχθούν για μια άλλη μέρα. Αυτό παρέχει επιπλέον γεύματα που απαιτούν λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν. Η επιλογή ευκολότερων μεθόδων προετοιμασίας, όπως το ψήσιμο αντί για το τηγάνισμα ή η χρήση φούρνου μικροκυμάτων ή κατσαρόλας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του φόρτου εργασίας επίσης.

Τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα μπορούν να οργανωθούν και να κρεμαστούν ή να αποθηκευτούν σε εύκολα προσβάσιμα μέρη, χρησιμοποιώντας μανταλάκια, συρόμενα συρτάρια και ελαφριά κουτιά αποθήκευσης. Οι δίσκοι και τα τροχοφόρα καρότσια είναι απαραίτητα για τη μεταφορά τροφίμων, πιάτων, ρούχων και άλλων ογκωδών ή βαριών αντικειμένων στο σπίτι. Όταν κάτι βαρύ πρέπει να μετακινηθεί (χωρίς δίσκο ή καρότσι), η ολίσθηση του αντικειμένου έναντι της μεταφοράς του θα εξοικονομήσει ενέργεια. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο, κρατήστε την πλάτη σας ίσια, σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά και προσπαθήστε να αποφύγετε την καταπόνηση των μυών.

Ο προγραμματισμός ισχύει και για προσωπικές εργασίες. Όταν κάνετε μπάνιο, χρησιμοποιήστε μια λαβή και ένα κάθισμα μπανιέρας στη θέση τους (ή σε κοντινή απόσταση). Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια. 

Εάν φροντίζετε ένα μωρό, δουλεύετε πάνω από το επίπεδο της μέσης για να κάνετε μπάνιο, να αλλάζετε και να ντύσετε το βρέφος θα είναι λιγότερο επίπονο. Οι πάνες μιας χρήσης απαιτούν τη λιγότερη εργασία, είναι πιο εύκολο στη διαχείριση από τα κουμπιά. Αυτοί οι τύποι συνδετήρων λειτουργούν καλά και σε ρούχα για άτομα με περιορισμένη κίνηση ή ενέργεια.

Οι περισσότερες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας είναι κάτι περισσότερο από την κοινή λογική και μπορεί να εκπλαγείτε με το πόση σωματική δύναμη διατηρείται χρησιμοποιώντας απλώς αυτές τις στρατηγικές. Κατά τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων, προσπαθήστε να έχετε καλό φως και αερισμό, έτσι ώστε η πολύτιμη ενέργεια να μην ξοδεύεται για να καταπονείστε για να δείτε καθαρά ή να πάρετε μια φρέσκια αναπνοή. Θα αποδειχθεί επίσης ευεργετική η διάδοση δραστηριοτήτων ενώ φροντίζετε να μην κάνετε κουραστικές εργασίες σε συνεχόμενες ημέρες.

Ανακούφιση από την κόπωση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεύρα με κατεστραμμένη μυελίνη είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει λιγότερο αποτελεσματική αγωγιμότητα των νεύρων, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση περισσότερων σημάτων σε ένα κατεστραμμένο νεύρο.

Το κρύο μπάνιο ή το να κάθεσαι κοντά στο κλιματιστικό – μπορεί να προκαλέσει ρίγη και αγγειοσυστολή. Αυτή η αντίδραση δεν βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.

Η MSAA και η NASA ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν ένα «δροσερό ένδυμα» για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που έχει ερευνηθεί και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.
Με την αργή δροσιά του σώματος, ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση στους τομείς της φυσικής απόδοσης, της γνωστικής επεξεργασίας και της κινητικής λειτουργίας. 

Αυτά είναι ενδύματα και επιτρέπουν στον χρήστη να απολαμβάνει την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ρούχα παθητικής ψύξης, όπως γιλέκο και περιτυλίγματα για το λαιμό, τους καρπούς ή τους αστραγάλους, χρησιμοποιούν συσκευασίες πάγου ή τζελ για να προσφέρουν στα άτομα με ΣΚΠ άμεση και απλή ανακούφιση από τη θερμότητα και ορισμένα συμπτώματα της ΣΚΠ. Ορισμένα παθητικά ρούχα υγραίνονται και ψύχονται πριν από τη χρήση.

Φάρμακα για την κόπωση

Διάφορα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη διαχείριση της κόπωσης. Πολλά από αυτά αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία άλλων διαταραχών όπως η εγρήγορση ή η κατάθλιψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά με άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είναι ειδικά εγκεκριμένα από τον FDA για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

Χρησιμοποιήστε Προσαρμοστικά Βοηθήματα.

Τα μηχανήματα έλξης, τα βοηθήματα ντυσίματος και άλλος προσαρμοστικός εξοπλισμός μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά το ντύσιμο, το μπάνιο και την εκτέλεση άλλων οικιακών και προσωπικών δραστηριοτήτων. 

Αγορά από το σπίτι.

Αντί να χρησιμοποιείτε πολύτιμη ενέργεια περπατώντας στα καταστήματα, χρησιμοποιήστε καταλόγους ή παραγγείλετε είδη online. Εκτός από την αποφυγή του πλήθους και της εξάντλησης από το περπάτημα σε καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, η παραγγελία ρούχων σάς επιτρέπει να τα δοκιμάσετε στον ελεύθερο χρόνο σας, όταν το ενεργειακό σας επίπεδο είναι υψηλό. Πολλά παντοπωλεία προσφέρουν επίσης online παραγγελίες είτε με δωρεάν παράδοση είτε με ελάχιστη χρέωση για την παράδοση.

Κάντε λιγότερα βήματα.

Προσπαθήστε να φροντίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε ένα δωμάτιο για να εξαλείψετε τα επιπλέον βήματα.

Σκεφτείτε την τηλεργασία.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια είναι να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνεται να πάτε από και προς την εργασία. Ρωτήστε τον εργοδότη σας να εργάζεστε μέρος της εβδομάδας από το σπίτι.

Αποφύγετε την ζέστη.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Φορέστε ελαφρά ρούχα και προσπαθήστε να βγείτε έξω είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο.

Μάθετε να μην ζορίζεστε.

Εάν το μαγείρεμα, τα ψώνια, το καθάρισμα και το πλύσιμο των ρούχων εξαντλούν την ενέργειά σας, μιλήστε με τα μέλη της οικογένειας σχετικά με το να μοιραστείτε το φορτίο ή σκεφτείτε να προσλάβετε μια υπηρεσία καθαρισμού για να αναλάβει ορισμένες από τις δουλειές. Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας ότι βασίζεστε σε αυτούς για υποστήριξη και πείτε τους συγκεκριμένα τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Θυμηθείτε, όλοι ωφελούνται όταν τα συμπτώματά σας μειώνονται διατηρώντας την ενέργειά σας.

Πηγή : mymsaa.org