προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας
Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται για την κατανόηση και τη θεραπεία της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τώρα υπάρχει πραγματική ώθηση και ελπίδα για την εύρεση νέων θεραπειών.

Η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για την προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η  κορυφαία ερευνητική μας προτεραιότητα  και αυτή της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας. Με την απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης της μυελίνης και την προστασία των νεύρων, τα νέα έργα που χρηματοδοτούνται και τις κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη, υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.

Τι είναι η προοδευτική ΣΚΠ;

Εάν η ΣΚΠ σας εξελίσσεται, σημαίνει ότι κάποια από τα νεύρα σας πεθαίνουν. Μπορεί να το αντιμετωπίσετε καθώς η αναπηρία επιδεινώνεται ή ένα άλλο σύμπτωμα που δεν βελτιώνεται. Αυτή η ζημιά είναι μόνιμη.

Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτή η εξέλιξη ποικίλλει πολύ και δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα επηρεάσει κάθε άτομο.

Εάν εμφανίσετε ορατή εξέλιξη, πιθανότατα έχετε διάγνωση προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αλλά μερικές φορές η εξέλιξη είναι κρυφή και μπορεί να φανεί μόνο σε μαγνητική τομογραφία.

Μερικά άτομα που παρουσιάζουν εξέλιξη μπορεί επίσης να έχουν ενεργή μορφή ΣΚΠ. Αυτό σημαίνει ότι η προστατευτική επικάλυψη μυελίνης γύρω από τα νευρικά σας κύτταρα δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η ενεργή σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί ως υποτροπές (όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται προσωρινά) ή η δραστηριότητα μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχουν δύο τύποι προοδευτικής ΣΚΠ:

Η πρωτοπαθής προοδευτική  σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει περίπου το 10 έως 15% των ατόμων με ΣΚΠ. Σε αυτόν τον τύπο ΣΚΠ, οι σαφείς περίοδοι κατά τις οποίες η αναπηρία σας σταματά ή βελτιώνεται λίγο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αντίθετα, η κατάστασή σας ξεκινά με ήπια συμπτώματα που σιγά σιγά χειροτερεύουν.

Η δευτερογενής προϊούσα  ΣΚΠ ακολουθεί την υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Δεν έχετε πλέον σαφείς περιόδους όταν η αναπηρία σας σταματά ή βελτιώνεται (υφέσεις) και η αναπηρία σας επιδεινώνεται σταθερά. Στο παρελθόν, χρειάζονταν συνήθως περίπου 20 χρόνια για να μετατραπεί η υποτροπιάζουσα ΣΚΠ σε δευτεροπαθώς προϊούσα ΣΚΠ. Αλλά χάρη στις  θεραπείες τροποποίησης της νόσου (DMTs)  αυτό αλλάζει.

Λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να προχωρήσουν σε δευτερογενή προϊούσα ΣΚΠ
Για όσους το κάνουν, αυτό θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο για να συμβεί.

Τι προκαλεί την εξέλιξη της ΣΚΠ;

Πιστεύεται ότι η συσσώρευση αναπηρίας στη ΣΚΠ προκαλείται από βλάβη απευθείας στα ίδια τα νεύρα.

Στα αρχικά στάδια της ΣΚΠ, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στην προστατευτική επικάλυψη μυελίνης γύρω από τα νεύρα. Ο εγκέφαλός μας έχει ένα σύστημα για την αποκατάσταση της βλάβης της μυελίνης. Αλλά καθώς η MS εξελίσσεται, αυτό το σύστημα επισκευής σταματά επίσης να λειτουργεί.

Πιστεύουμε ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που προκαλεί την εξέλιξη της ΣΚΠ, όπως:

  • Τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη δεν επιδιορθώνουν πλέον αποτελεσματικά την κατεστραμμένη μυελίνη
  • Όταν η μυελίνη είναι κατεστραμμένη, τα υπολείμματα και οι τοξίνες συσσωρεύονται γύρω από τα νεύρα, προκαλώντας αύξηση της φλεγμονής
  • Τα νεύρα δεν παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, επειδή τα μιτοχόνδρια - η ενεργειακή δύναμη των κυττάρων - είναι επίσης κατεστραμμένα

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το περιβάλλον προκαλεί το θάνατο των νευρικών ινών, σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροεκφυλισμός. Με τις νευρικές ίνες να χαθούν, τα μηνύματα δεν μπορούν πλέον να ληφθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη όποια αναπηρία. Αυτή η σταδιακή, σταθερή συσσώρευση αναπηρίας είναι αυτό που ονομάζουμε εξέλιξη της ΣΚΠ.

Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το πώς προκαλείται βλάβη στην προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να σχεδιάσουμε νέες θεραπείες.

Τελευταία έρευνα για την εξέλιξη της ΣΚΠ

Οι επιστήμονες εργάζονται σε τρεις βασικούς τομείς έρευνας που μαζί πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

  • Πρόληψη της βλάβης του ανοσοποιητικού
  • Προώθηση της αποκατάστασης της μυελίνης
  • Προστασία των νεύρων από βλάβες.

1. Πρόληψη βλαβών του ανοσοποιητικού

Οι τρέχουσες θεραπείες τροποποιούν τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να τα εμποδίσουν να επιτεθούν στη μυελίνη. Αυτά είναι κυρίως αποτελεσματικά για την υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου οι ανοσοποιητικές επιθέσεις είναι πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι στην πρώιμη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου οι ανοσοποιητικές επιθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν βλάβη, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΣΚΠ.

Η οκρελιζουμάμπη στοχεύει έναν τύπο ανοσοκυττάρων που ονομάζεται Β κύτταρο, εμποδίζοντάς τα να επιτεθούν στη μυελίνη. Το Ocrelizumab έχει άδεια για τη θεραπεία της πρώιμης πρωτοπαθούς προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τον Μάιο του 2019, αφού αρχικά την απέρριψε, η NICE ενέκρινε τη χρήση της οκλελιζουμάμπης για άτομα με πρώιμη πρωτοπαθή προϊούσα ΣΚΠ στο NHS.

Ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται σιπονιμόδη παγιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους λεμφαδένες, εμποδίζοντάς τα να περάσουν στον εγκέφαλο και να επιτεθούν στη μυελίνη. Τον Οκτώβριο του 2020,  η σιπονιμόδη εγκρίθηκε για χρήση στο NHS ως η πρώτη από του στόματος θεραπεία για άτομα με ενεργό δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για πιο προχωρημένη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν αναμένουμε ότι τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα θα έχουν μεγάλη επίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θεραπείες σταματούν τις ανοσοποιητικές επιθέσεις και έτσι μπορούν να βοηθήσουν μόνο άτομα που αντιμετωπίζουν ενεργή φλεγμονή. Δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη της μυελίνης ή να προστατεύσουν τα νεύρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναστρέψουν τα συμπτώματα που οφείλονται σε προοδευτική απώλεια νεύρων.

Μερικές δοκιμές διερευνούν τώρα εάν τα φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να επιβραδύνουν την επιδείνωση της λειτουργίας των χεριών και των χεριών για άτομα με προχωρημένη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Συγχρηματοδοτούμε το ChariotMS το οποίο ελέγχει εάν η κλαδριβίνη, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τον καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προχωρημένη ΣΚΠ να διατηρήσουν τη χρήση των χεριών και των χεριών τους. 

2. Επιδιόρθωση μυελίνης

Στην προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα στον εγκέφαλο που μπορούν να επιδιορθώσουν και να αντικαταστήσουν την κατεστραμμένη μυελίνη σταματούν να λειτουργούν όπως παλιά. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση βλάβης στα νεύρα, τα οποία τελικά μπορεί να πεθάνουν.

Η εύρεση τρόπων για την έναρξη της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης της μυελίνης αποτελεί σημαντικό επίκεντρο του προγράμματος βιοϊατρικής έρευνας μας. Οι ερευνητές μας εργάζονται για να κατανοήσουν λεπτομερέστερα την επιδιόρθωση της μυελίνης, γιατί αποτυγχάνει στην προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας και να εντοπίσουν στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Κάθε ανακάλυψη φέρνει νέες ευκαιρίες για να αναπτύξουμε θεραπείες αποκατάστασης μυελίνης. Και αυτά θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά για όλους με ΣΚΠ.

3. Προστασία των νεύρων από βλάβες

Η εξέλιξη της αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν οφείλεται αποκλειστικά στη βλάβη της μυελίνης. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα ίδια τα νεύρα σταματούν να λειτουργούν σωστά. Εάν πρόκειται να σταματήσουμε την εξέλιξη της ΣΚΠ, πρέπει να προστατεύσουμε τα νεύρα και να τα κάνουμε όσο πιο δυνατά γίνεται.

Οι ερευνητές μας εξετάζουν μια σειρά από διαφορετικές διεργασίες στα νευρικά κύτταρα για να ανακαλύψουν τι πάει στραβά και τρόπους για να το διορθώσουν. Εάν μπορούμε να βρούμε φάρμακα που μπορούν να προστατεύσουν τα νεύρα από βλάβες, τότε έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να σταματήσουμε την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ακόμη και να αντιστρέψουμε την αναπηρία για μερικούς ανθρώπους.

Τι κάνουμε για την εξέλιξη της ΣΚΠ;

Η κορυφαία προτεραιότητά μας, όπως συμφωνήθηκε από άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ και επαγγελματίες υγείας, είναι να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες για την επιβράδυνση, τη διακοπή ή την αναστροφή της συσσώρευσης αναπηρίας που σχετίζεται με την ΣΚΠ.

Υποστηρίζουμε ερευνητικά έργα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας, από την αποκατάσταση της μυελίνης έως την εύρεση αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης συμπτωμάτων.

Πηγή : www.mssociety.org.uk