Κλιματική αλλαγή και σκλήρυνση κατά πλάκας

Διακύμανση της θερμοκρασίας, αυξανόμενη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Και οι δύο συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου  και να κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης.

Οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής συνδέθηκαν επίσης με μια σειρά από άλλες νευρολογικές καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια, η ημικρανία και η νόσος του Πάρκινσον.

«Η κλιματική αλλαγή θέτει πολλές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, μερικές από τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί καλά», δήλωσε ο Andrew Dhawan, MD, PhD, της κλινικής Cleveland στο Οχάιο και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τρόπους μείωσης της μετάδοσης νευρομολυσματικών ασθενειών, πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το νευρικό σύστημα και πώς να βελτιωθεί η παροχή νευρολογικής φροντίδας ενόψει των διαταραχών που σχετίζονται με το κλίμα», πρόσθεσε ο Dhawan.


Ανασκόπηση 364 μελετών σχετικά με τις αλλαγές θερμοκρασίας, ασθενειών και ρύπανσης από το 1990

Η μελέτη, « Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη νευρολογική υγεία, τη νόσο και την πρακτική: Μια ανασκόπηση πεδίου εφαρμογής », δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.

Κάθε χρόνος που περνά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, οδηγώντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, χαμηλότερη ποιότητα αέρα και διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές και εποχές στις οποίες ευδοκιμούν οι μολυσματικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία με τρόπους που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ανασφάλεια τροφίμων και νερού και υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών και μολυσματικών ασθενειών.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ περιβαλλοντικών συνθηκών και αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων έχουν μελετηθεί καλά, είναι λιγότερα γνωστά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον επιπολασμό και τη σοβαρότητα των νευρολογικών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, αυτό θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό ερώτημα.

«Καθώς γινόμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων ενός πλανήτη που θερμαίνεται στην ανθρώπινη υγεία, είναι επιτακτική ανάγκη οι νευρολόγοι να προβλέψουν πώς μπορεί να αλλάξει η επιδημιολογία και η συχνότητα της νευρολογικής νόσου», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2022 που σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τις νευρολογικές ασθένειες σε ενήλικες.

Προσδιόρισαν 364 μελέτες, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν σε τρία κύρια θέματα:
  • ακραία καιρικά φαινόμενα και διακυμάνσεις θερμοκρασίας (38 άρθρα)
  • αναδυόμενες νευρομολυσματικές ασθένειες (37 άρθρα)
  • και επιπτώσεις των ρύπων (289 μελέτες).


Κλιματική αλλαγή και κίνδυνος υποτροπής ασθενειών

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σχετίστηκαν με αλλαγές σε μια σειρά νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων για ασθενείς με ΣΚΠ. Συνδέθηκαν επίσης με πονοκεφάλους, ημικρανία και τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού.

Ομοίως, η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ή η κακή ποιότητα του αέρα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο  υποτροπής της ΣΚΠ. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για έναν τύπο ρύπων που ονομάζεται λεπτά σωματίδια (PM2,5) - σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα και μεταφέρονται στον καπνό, την αιθάλη, στα αερολύματα, στη μούχλα και στα νιτρικά άλατα.

Η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους συνδέεται επίσης με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων, τους πονοκεφάλους, τον κίνδυνο άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον.

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση νευρομολυσματικών νόσων που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια και τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες.

Τα ευρήματα συνολικά υπογραμμίζουν την αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη νευρολογική υγεία.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι μελέτες διεξήχθησαν σε μεγάλο βαθμό σε πλούσιες σε πόρους γεωγραφικές περιοχές. Τα ευρήματα μπορεί να διαφέρουν σε περιοχές με λιγότερους πόρους, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες, έγραψαν.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές σημείωσαν τρεις προτεραιότητες για μελλοντική έρευνα: τον μετριασμό της εξάπλωσης νευρομολυσματικών ασθενειών, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και τη βελτίωση της νευρολογικής φροντίδας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που δεν αξιολογήθηκαν στη μελέτη δικαιολογούν επίσης διερεύνηση, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η ανασκόπησή μας δεν βρήκε άρθρα που να σχετίζονται με επιπτώσεις στη νευρολογική υγεία από την ανασφάλεια τροφής και νερού, ωστόσο αυτά συνδέονται σαφώς με τη νευρολογική υγεία και την κλιματική αλλαγή», είπε ο Dhawan.

Ως απάντηση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, περισσότερα από 22 ιατρικά περιοδικά δημοσίευσαν ένα κοινό άρθρο το 2021 καλώντας για «επείγουσες αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία» που θα αποτρέψουν την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πριν από το 2100.

Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στην προστασία της νευρολογικής και γενικής υγείας του ανθρώπου.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com