Δυσφαγία γυναίκα

Η ζωή με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες και ενέργειες, όπως η κατάποση, πιο δύσκολες. Ένα άτομο που ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να διαπιστώσει ότι αρχίζει να δυσκολεύεται να καταπιεί φαγητό ή ποτά, το οποίο είναι γνωστό ως δυσφαγία.

Τα άτομα που παρουσιάζουν δυσφαγία μπορούν να κάνουν κάποια βήματα για να διαχειριστούν την κατάσταση στο σπίτι. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αναπτύξει στρατηγικές για ασφαλέστερη διατροφή και κατάποση.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη δυσφαγία που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας με περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αιτιών, των παρενεργειών και της θεραπείας της πάθησης.

Τι είναι η δυσφαγία που σχετίζεται με την ΣΚΠ;

Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ερεύνα  έχει δείξει ότι η ΣΚΠ μπορεί να παρουσιαστεί με ήπια συμπτώματα που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ή με πιο σοβαρά συμπτώματα που εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία, όπως δυσφαγία.

Δυσφαγία είναι ο ιατρικός όρος που σημαίνει δυσκολία στην κατάποση τροφίμων ή ποτών. Σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society (MS) , η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί συχνά σε άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας επειδή η ασθένεια βλάπτει τον νευρικό έλεγχο των μυών της γνάθου, της γλώσσας και του λαιμού που είναι υπεύθυνοι για τη μάσηση και την κατάποση. Οι επιπτώσεις της νόσου στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και προβλήματα συντονισμού.

Μια μελέτη του 2018 υπολόγισε ότι ο γενικός επιπολασμός της δυσφαγίας σε όσους ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν περίπου 43%.

Εάν ένα άτομο που ζει με ΣΚΠ έχει πρόβλημα στην κατάποση, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του. Χωρίς θεραπεία, η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πνιγμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναρρόφηση, όπου η τροφή, το σάλιο ή το οξύ του στομάχου εισέρχονται στους πνεύμονες ενός ατόμου.

Γιατί συμβαίνει

Η κατάποση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τόσο εκούσιους όσο και ακούσιους μύες. Καθώς η ΣΚΠ επηρεάζει τον εγκέφαλο, μπορεί να βλάψει την κίνηση τόσο των εκούσιων όσο και των ακούσιων μυών.

Η Ένωση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας της Αμερικής (MSAA) σημειώνει ότι η κατάποση περιλαμβάνει πολλά σετ μυών. Όταν ένα άτομο καταπίνει, ο φάρυγγας μετακινεί την τροφή προς το λαιμό. Οι μύες του λάρυγγα καλύπτουν το πάνω μέρος της τραχείας, που είναι ο σωλήνας που συνδέεται με τους πνεύμονες, έτσι ώστε η τροφή να μην μπορεί να κατέβει. Αντίθετα, η τροφή ταξιδεύει στον οισοφάγο, ο οποίος οδηγεί στο στομάχι.
Εάν η ΣΚΠ επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει αυτούς τους μύες, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την κίνηση του λάρυγγα, του οισοφάγου ή και των δύο.

Αιτίες

Σημειώστε ότι υπάρχουν μερικές διαφορετικές αιτίες δυσφαγίας. Περιλαμβάνουν:

  • βλάβες στη φλοιοβολβική οδό, η οποία παίζει διάφορους ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μηνυμάτων στους μύες του προσώπου και του ελέγχου της μάσησης
  • πάρεση (αδυναμία ή βλάβη) των κρανιακών νεύρων
  • γνωστικές δυσλειτουργίες
  • διαταραχές της παρεγκεφαλίδας και του εγκεφαλικού στελέχους

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, η δυσφαγία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας κατάποσης στο στόμα, τον φάρυγγα και τον οισοφάγο.

Το Trust για την πολλαπλή σκλήρυνση (MS) διευκρινίζει περαιτέρω ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατάποσης:

  • αλλάζοντας τον τρόπο που ένα άτομο αισθάνεται το φαγητό στο στόμα του
  • οι μύες στο στόμα και στο λαιμό να μην συγχρονίζονται
  • αποδυνάμωση των μυών στο στόμα και το λαιμό

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σύμφωνα με την National MS Society , ένα άτομο με δυσφαγία μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα:

  • μια αίσθηση φαγητού που έχει κολλήσει στο λαιμό
  • ασυνήθιστες αισθήσεις στο στόμα και το λαιμό
  • δυσκολία στη μάσηση και στην κατάποση
  • αίσθημα πνιγμού όταν τρώτε ή πίνετε
  • συχνό καθαρισμό του λαιμού ενώ πίνετε ή τρώτε

Ερεύνα έχει δείξει ότι η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • αφυδάτωση
  • απόφραξη των αεραγωγών
  • πνευμονία από εισρόφηση
  • υποσιτισμός

Διαχείριση προβλημάτων κατάποσης

Δεδομένου του επιπολασμού της δυσφαγίας μεταξύ των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, η εκμάθηση του τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων κατάποσης είναι σημαντική.

Η MSAA συνιστά στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση να αλλάζουν τη συνοχή και το μέγεθος ορισμένων στερεών τροφών που καταναλώνουν. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μαγειρεύει το φαγητό για περισσότερη ώρα, ώστε να είναι πιο μαλακό, να παίρνει μικρότερες μπουκιές και να αποφεύγει φαγητά που είναι ξηρά ή μασιούνται δύσκολα.

Συμβουλές για τη διαχείριση των δυσκολιών στην κατάποση

Το MS Trust προτείνει στα άτομα με προβλήματα κατάποσης λόγω ΣΚΠ να ακολουθούν τα ακόλουθα βήματα:
  • κόβοντας το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια και παίρνοντας μικρότερες μπουκιές
  • μασώντας καλά πριν την κατάποση
  • επιβράδυνση κατά την κατανάλωση γευμάτων
  • κάθεται όρθια με την πλάτη ίσια στην καρεκλά κατά τη διάρκεια των γευμάτων
  • αποφυγή τροφών που μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο
  • συγκέντρωση στην κατάποση
  • πίνοντας γουλιές από ένα ποτό ανάμεσα σε μπουκιές φαγητού για να διατηρήσετε το φαγητό και το λαιμό υγρό

Επιπλέον, το Ίδρυμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης συνιστά:

  • κοιτάζοντας ευθεία μπροστά όταν τρώτε, για να κλείσετε τον αεραγωγό και να στείλετε το φαγητό στη σωστή θέση
  • αποχή από την ομιλία με το φαγητό στο στόμα

Αντιμετώπιση προβλημάτων κατάποσης

Ερεύνα έχει δείξει ότι παρόλο που η δυσφαγία είναι ένα κοινό και σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα που ζουν με ΣΚΠ, δεν υπάρχει καλή κλινική θεραπεία.
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ένας λογοπαθολόγος τυπικά ελέγχει και διαγιγνώσκει δυσφαγία. Ένα άτομο που ζει με ΣΚΠ και εμφανίζει συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα κατάποσης θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του το συντομότερο δυνατό για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Οι συνήθεις κύκλοι θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • ανάπτυξη στρατηγικών για ασφαλέστερη διατροφή και κατάποση
  • κάνοντας διατροφικές αλλαγές
  • εξάσκηση ασκήσεων ή διέγερσης για την ενθάρρυνση της κατάποσης

Με λίγα λόγια

Η δυσφαγία εμφανίζεται συχνά σε άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη και τον συντονισμό των μυών στο στόμα και το λαιμό. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν να έχει κολλήσει κάτι στο λαιμό του ή μπορεί να πνιγεί από το φαγητό ή το ποτό του.
Οι θεραπευτικές επιλογές συχνά περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν ένα άτομο να αποφύγει προβλήματα με την κατάποση τροφής. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του εάν ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιμετωπίζει δυσκολίες με την κατάποση τροφής ή ποτού.

Πηγή : www.medicalnewstoday.com